Elena Udrea si Emil Boc au sanse foarte slabe sa castige prezidentialele, printre motive fiind si acela ca Traian Basescu le-ar fi o "ghiulea de picior", crede sociologul Barbu Mateescu.
In schimb, Victor Ponta are cateva atuuri, in timp ce situatia lui Crin Antonescu este dificil de comentat in acest moment, explica Barbu Mateescu intr-un scurt interviu acordat Ziare.com in care schiteaza si profilul candidatului cu sanse al dreptei.
Ati scris pe Facebook urmatorul comentariu: "Optiunile personale ale lui Traian Basescu pentru prezidentiale sunt foarte slabe. Un om luat de pe strada, cu notorietate 0, caruia ii faci campanie de la 0, are sanse mai mari sa ajunga in turul doi decat Elena Udrea sau Emil Boc". Cum argumentati? Cei doi au deja un 'bagaj electoral' mai mare decat 0.
Au cateva procente, dar nu le au pe celelalte 90-95. Bagajul negativ pe care il cara cei doi este imens - 2010 se afla in trecutul destul de recent. Managementul imaginii lor publice nu a fost foarte bun in anii trecuti, iar timpul aflat la dispozitie pentru schimbarea situatiei este redus.
Sustinatorii infocati ai lui Traian Basescu sunt o minoritate in cadrul electoratului romanesc si nu fac toti tranzitia, in mod automat, catre un alt candidat. In plus, asocierea cu Traian Basescu e o ghiulea de picior in acest an cand vine vorba de obtinerea altor voturi chiar si in turul unu, daramite in turul doi.
Se poate spune acelasi lucru si in cazul celorlalti prezidentiabili cotati cu sanse mari - Victor Ponta si Crin Antonescu?
Victor Ponta are la dispozitie cateva atuuri, cel mai important fiind dimensiunea electoratului PSD. Situatia lui Crin Antonescu este in evolutie si dificil de comentat in clipa de fata - apele nu s-au asezat.
Care ar trebui sa fie profilul candidatului dreptei pentru a castiga alegerile prezidentiale din toamna? Cine credeti ca se apropie cel mai mult de acest profil?
Cineva cu un discurs care sa inglobeze temele presedintelui intr-o viziune larga si complexa cu privire la viitor. Cineva care sa redefineasca granitele dezbaterii publice, dincolo de criteriile "romanii pro-Basescu vs. romanii anti- Basescu". Cineva pentru care tema economiei sa nu fie o vulnerabilitate fatala in ochii electoratului.
Exista mai multe tentative in acest sens, de vazut cum vor evolua in sondaje.
Care este cea mai importanta functie in statul roman - cea de presedinte sau cea de premier? PSD si le poate permite pe amandoua, tinand cont de pozitionarea sa in sondaje? Daca nu, este aceasta o posibila explicatie pentru faptul ca PSD amana sa anunte cine e propriul candidat la presedintie?
Fiecare din functii are importanta sa, simbolica au ba. Daca PSD castiga prezidentialele si reuseste sa mentina o majoritate favorabila in Parlament, da, va demonstra ca si le permite.
Cred ca intarzierea privind desemnarea oficiala a candidatului se datoreaza optiunilor personale ale lui Victor Ponta si unor calcule de imagine.
Ce sanse dati unui prezidentiabil PSD din afara partidului?
Procentele eventual castigate din afara electoratului PSD sunt anulate de lipsa de sustinere a PSD-ului pentru un candidat cu un asemenea profil.
Un candidat care 'acum' nu este asociat cu PSD, dar care este recunoscut de partid ca fiind 'al sau' ar putea reprezenta, teoretic, o solutie.