Ziare.com

Ce sanse au prezidentiabilii pro si contra Basescu Interviu cu sociologul Barbu Mateescu

de Camelia Badea
Sambata, 19 Aprilie 2014, ora 13:31

   

Ce sanse au prezidentiabilii pro si contra Basescu Interviu cu sociologul Barbu Mateescu
Elena Udrea si Emil Boc au sanse foarte slabe sa castige prezidentialele, printre motive fiind si acela ca Traian Basescu le-ar fi o "ghiulea de picior", crede sociologul Barbu Mateescu.

In schimb, Victor Ponta are cateva atuuri, in timp ce situatia lui Crin Antonescu este dificil de comentat in acest moment, explica Barbu Mateescu intr-un scurt interviu acordat Ziare.com in care schiteaza si profilul candidatului cu sanse al dreptei.

Ati scris pe Facebook urmatorul comentariu: "Optiunile personale ale lui Traian Basescu pentru prezidentiale sunt foarte slabe. Un om luat de pe strada, cu notorietate 0, caruia ii faci campanie de la 0, are sanse mai mari sa ajunga in turul doi decat Elena Udrea sau Emil Boc". Cum argumentati? Cei doi au deja un 'bagaj electoral' mai mare decat 0.

Au cateva procente, dar nu le au pe celelalte 90-95. Bagajul negativ pe care il cara cei doi este imens - 2010 se afla in trecutul destul de recent. Managementul imaginii lor publice nu a fost foarte bun in anii trecuti, iar timpul aflat la dispozitie pentru schimbarea situatiei este redus.

Sustinatorii infocati ai lui Traian Basescu sunt o minoritate in cadrul electoratului romanesc si nu fac toti tranzitia, in mod automat, catre un alt candidat. In plus, asocierea cu Traian Basescu e o ghiulea de picior in acest an cand vine vorba de obtinerea altor voturi chiar si in turul unu, daramite in turul doi.

Se poate spune acelasi lucru si in cazul celorlalti prezidentiabili cotati cu sanse mari - Victor Ponta si Crin Antonescu?

Victor Ponta are la dispozitie cateva atuuri, cel mai important fiind dimensiunea electoratului PSD. Situatia lui Crin Antonescu este in evolutie si dificil de comentat in clipa de fata - apele nu s-au asezat.

Care ar trebui sa fie profilul candidatului dreptei pentru a castiga alegerile prezidentiale din toamna? Cine credeti ca se apropie cel mai mult de acest profil?

Cineva cu un discurs care sa inglobeze temele presedintelui intr-o viziune larga si complexa cu privire la viitor. Cineva care sa redefineasca granitele dezbaterii publice, dincolo de criteriile "romanii pro-Basescu vs. romanii anti- Basescu". Cineva pentru care tema economiei sa nu fie o vulnerabilitate fatala in ochii electoratului.

Exista mai multe tentative in acest sens, de vazut cum vor evolua in sondaje.

Care este cea mai importanta functie in statul roman - cea de presedinte sau cea de premier? PSD si le poate permite pe amandoua, tinand cont de pozitionarea sa in sondaje? Daca nu, este aceasta o posibila explicatie pentru faptul ca PSD amana sa anunte cine e propriul candidat la presedintie?

Fiecare din functii are importanta sa, simbolica au ba. Daca PSD castiga prezidentialele si reuseste sa mentina o majoritate favorabila in Parlament, da, va demonstra ca si le permite.

Cred ca intarzierea privind desemnarea oficiala a candidatului se datoreaza optiunilor personale ale lui Victor Ponta si unor calcule de imagine.

Ce sanse dati unui prezidentiabil PSD din afara partidului?

Procentele eventual castigate din afara electoratului PSD sunt anulate de lipsa de sustinere a PSD-ului pentru un candidat cu un asemenea profil.

Un candidat care 'acum' nu este asociat cu PSD, dar care este recunoscut de partid ca fiind 'al sau' ar putea reprezenta, teoretic, o solutie.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6677 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
17 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

CRISTIAN DIACONESCU - Președintele Romaniei !!!

La europarlamentarele din 2014, partidele de centru-dreapta se vor ingrozi de ce rezultate slabe vor obține, fapt ce ii va pune intr-o alertă binevenită, dacă altfel nu s-a vrut. Cel mai mic rezultat va fi obținut de Mișcarea Populară și asta numai datorită faptului că au fost asumați de Traian Băsescu. Foarte mulți oameni politici, de centru-dreapta, vor ințelege că in present Dreapta nu se poate construi cu Traian Băsescu și mai ales sub Traian Băsescu. Pedeliștii au fost primii care au simțit-o pe pielea lor, fapt pentru care peste 51% dintre ei i-au spus "fără Traian Băsescu". Dacă Traian Băsescu se ocupa numai de a fi un PREȘEDINTE PENTRU FIECARE DINTRE ROMÂNI, noi toți, mai ales oamenii de dreapta il sprijineam, iar azi Dreapta era construită și mergeam din victorie in victorie.

Pentru ca Dreapta să se unească și să inceapă a se construi, este nevoie ca Traian Băsescu să ințeleagă că trebuie să facă pasul inapoi, fie și pentru faptul că este de 25 de ani in politică și dacă azi dreapta este destul de dezbinată, i se datorează destul de mult. "Sfatul" acela că să lăsăm pe "cei de 40 de ani, precum Elena Udrea și ...", nu numai că nu este nici pe departe o soluție,este ceva trufaș, specific jocului lui Traian Băsescu, chiar și cu cei care l-au votat și susținut.

Am fost primul care l-a propus public, in media și nu numai, pe CRISTIAN DIACONESCU, drept candidat al DEPTEI UNITE și am argumentat și de ce. Consider și azi că față toți cei care se vor și dintre aceia care sunt propuși drept candidate la funcția Președinte al Romaniei, CRISTIAN DIACONESCU este cel mai potrivit atat d.p.d.v al experienței și competenței politice, dar mai ales a faptului că poate fi acceptat ușor, dar mai ales sprijinit de tot spectrul politic, in liniște și acțiune.

Am propus o MASĂ ROTUNDĂ, ca prim pas in unificarea dreptei, dar numai in jurul interesului national și al CONSTRUCȚIEI DREPTEI, pentru a devein repede ALTERNATIVA POLITICĂ in stare să ia puterea din mainile stangii retrograde și să pună Romania pe CALEA DREAPTĂ.

Fiecare dintre liderii partidelor de centru-dreapta s-au făcut că nu au auzit.

Dușul rece pe care-l vor simți cat de ***and sper să-i trezească și să accepte MASA ROTUNDĂ și fără "băsism".

Dacă nici după aceasta nu vor face pasul necesar, OAMENII DE DREAPTA CU ADEVĂRAT, va trebui să iasă in față și să-și asume creerea partidului nou, de dreapta numit UNIUNEA POPULARĂ și să construiască DREAPTA ADEVĂRATĂ.

Uniți și impreună, vom face Romania Bună!

Noi, cu noi !!!

 

Mircea Badea președinte!

Ei na, Nutzica nu poate deveni președinte? Păi dacă luă prin similitudine, cand nu a reușit să o pună președinte de partid a spus PA acestuia (prtidului)! Acum, dacă Nutzica nu devine președintele Romaniei, Băsescu va spun PA Romaniei?

 

Ce faceti ? Pe VC Tudor il omiteti?

A inceput sa aiba o culoare alba la coltul buzelor.
In VC Tudor ar trebui sa aiba incredere Badea.

Ce logica gresita la dl Mateescu!!!

Mateescu in mare eroare, e posibil asa ceva???
Garantat Elena Udrea va fi alternativa. Ponta nu are cum sa castige in fata ei. Electoratul PNL nu va da votul lui, chiar daca si-ar musca mana.
Basescu are un electorat extrem de radical, fidel, intolerant la PSD.
PSD nu mai are acea aura pe care au etalat-o in fata prostimii, iata ca nu a facut nimic de doi ani, din cotra aflam cat de penali sunt si cum se umple puscariile cu baronii sustinuti de Ponta.
Cum sa votezi un viitor presedinte ca Ponta, cand el declara ca dupa prezidentiale va razbuna baronii arestati. Adica confisca Justitia si elibereaza hotii din PSD.

iancugheorghe - matale ce scor o sa ai ?

Basescu si-a cantat partitura
cu oamenii pe care s-a bizuit .
Asta e .
Nu el o sa determine pe viitorul presedinte ci cu totul altceva .

Oricum , Basescu a insemnat o mai mare teama pentru hoti si o renastere a unor institutii .
Au fost unii insa care ne-au aratat cat de mici sunt oamenii : grajdanii sau persoanele pagubite de plagiatori ..... asistatii ....

@Ghilotina dragă, știu bine că suntem pe aceleași

baricade, ale Dreptei, chiar a celei Unite și mai ales creerii Adevăratei Alternative de Dreapta, singura in stare de a ne scoate din STAREA LIMITĂ aduși, ca rezultat al guvernărilor post-decembriste și delăsării noastre.
L-am votat hotărat pe Traian Băsescu. Am trecut peste unele lucruri "grele" ce le-a făcut ca primar general și ministru in guvernul Ciorbea. Ba mai mult, am determinat partidul din care făceam parte, atunci, să voteze cu Traian Băsescu, care și-a asumat un parcurs politic de centru-dreapta, cale pe care o consider singura soluție, chiar din 1990, pentru a ne putea RECONSTRUI țara și azi să poată RENAȘTE. Am numit această cale, CALEA DREAPTĂ și nu mă abat de la ea, dar această cale nu trebuie să urmeze altceva decat INTERESUL NAȚIONAL și cel al CONSTRUCȚIEI DREPTEI ADEVĂRATE, care să poate oferi țării noastre o CONDUCERE POTRIVITĂ care să-și asume cu responsabilitate ieșirea din această stare ("cu un picior in groapă..") și asumarea ca obiectiv de țară, avand ca vehicul politic, MARELE PARTID DE CENTRU-DREAPTA, popular, creștin și democrat, adept, militant și constructor al statului de drept și al economiei sociale de piață, instrumente prin care să putem ajunge și in Romania, la ARMONIE SOCIALĂ, scopul și menirea oricărei neam și națiune civilizată.
La sfarșitul primului mandat, a declarat că "de abia acum am ințeles ce inseamnă a fi Președinte" și mă așteptam după aceasta chiar să se ocupe (și cu sprijinul nostru), să fie UN BUN PREȘEDINTE, PENTRU FIECARE DINTRE ROMÂNI.
Ce vedem azi? O societate grav divizată, polarizată și distrusă, ca rezultat al exercitării intereselor autointitulatei "clase politice", unde tronează un stat neo-paternal, de tip feudal (fiecare cu feuda lui), care subjugă pe romani și Romania, simuland numai democrația, economia de piață, pluripartismul politic - statul de drept. Ba mai mult, oamenii iși părăsesc corabia, care mai de care și chiar sub indemnul Președintelui. Iar dacă este vorba de "reforme", avem drept rezultate - micul comerț și spiritul intreprinzător, mereu distrus, ingrădit și dijmuit, la maximum de politicienii și funcționarii vremurilor noi, care s-au dovedit ca oameni "care nu știu să facă treabă, nu știu să pună la treabă, nu știu să de-a de treabă și mai ales nu lasă pe romani să facă treabă", asta in timp ce lumea este intr-o competiție deschisă, in timp ce noi am fost aduși ca spectatori la un meci de fotbal (consumatori, fără a fi creatori).
"Meciul", este pe terminate și dacă vom continua așa, ne vom trezi că "nu vom mai putea consuma nici pe datorie".
Oricum, așa nu mai merge, cu niște politicieni ce nici măcar nu-și asumă responsabilitatea guvernărilor postdecembriste și mai și vor să credem că sunt indispensabili.
Noi, cu noi !!!
Paște fericit!

votati leana !

e harnica..........muncitoare........sifoneaza sute de milioane de euro....pe mine m-a convins....ce sa mai !

 

False probleme, minți străvezii...

Nu se pune nicicum problema candidaturii Elenei Udrea, poate doar in mințile seci ale unora. Candidaturile nu trebuie sa se invarta in jurul dilemei pro sau anti Basescu, ci pro sau anti PSD, grupul infractional organizat (cine zice ca e partid ?), care daca ar avea si presedintia ar subjuga, in stilul atat de cunoscut argesenilor, constantenilor, prahovenilor s.a.m.d., totul. Nu ne ramane decat sa nadajduim in mintea de pe urma. Romania are nevoie de un presedinte de dreapta, oricare ar fi acela. Nu putem acceptasa ne decida (iarasi) soarta asistatii, analfabetii sau interlopii.

 

@ bubby

ai dreptate:dreapta e o adunatura de la aprozar:mere,usturoi.......si sfaramatori de oo cu capul,plimbatoare de mop,inclusivi autulaudatori de genul crist....
Oricum nelson&hamilton-ea vor fi in curand istorie

smeagol e provenit din Fsn via Psd........

e "anticomunist" dar stiu tortionar care ridica aproape 400 milioane pensia.......dupa 10 ani smeagolicesti declarati "anticomunisti"
Cine-i prost sa moara !
Legile au fost facute intentionat gresit de psd.....constitutia nu e buna de nimic.....permite unui partid care obtine 4% la alegeri sa devina majoritar cu peste 50%........doar prin cooptarea de parlamentari,senatori ai altor partide........pret 1milion iepuroi.......apoi sifoneaza miliarde.....isi recupereaza investitia........justitia este la mana lui smeagol !.......pleaca un dictator..apare altul...trebuie schimbate legile paguboase........dar cu cine ?......toti sant corupti !

Subscriu in totalitate la ce a comentat @Bobby Ficher,

Intradevar, Barbu Mateescu induce, fals, ideia cu pro sau anti Basescu (probabil fiind un partizan PSD).

Mai mult ca oricand, acum se pune problema pro sau anti PSD!!! Pentru ca daca mitomanul Ponta v-a castiga presedintia, adio democratie, ne intoarcem la metodele lui Ceausescu. Adica, democratie socialista, in care toata puterea in Stat este detinuta de un Hitler in devenire.
Aveti in fata dovada. Ponta trece in subordinea directa a tuturor institutiilor de informatii, de forta, pentru a controla totul. Cu ce seamana aceste transformari anticonstitutionale?
Mai trebuie doar sa controleze justitia si ne-am intors in '898.

 

@Spartacus si Bobby Fischer. Am aceeasi opinie.

Nu ma intereseaza pro ou contra Basescu, ci pro dreapta si contra stanga! Ineptocratia socialista trebuie eliminata din viata Romaniei cit mai urgent.
Un presedinte care continua sprijnirea justitiei si a democratiei, cuplat cu un guvern de dreapta, cu un adevarat program si obiective clare, ar fi o adevarata sansa pentru Romania!

fascism: Ineptocratia socialista trebuie eliminata

partide socialiste sunt si in germania si in franta si in UK si in SUA
te-ai gasit tu sa nu ceri sa fie eliminate
esti cam fascist mai baiatule, nicidecum democrat

cu ponta presedinte ne intoarcem la metodele lui Ceausescu

aoleu, ce ne facem? ne nationalizeaza casele si mosiile? ne anuleaza pasapoartele? interzice partidele politice? bine ca mi-ai zis, o sa votez candidatul lui basescu

@ultras 16.31

- daca le ieshea chestia din vara lu' 2012 in doua-trei luni erau toate chestiile ale enumerate , realizate !

romanii au devenit imprevizibili datorita....

....ticalosiei politicienilor si a serviciilor.Exista o stare de ura si conflict intre acestea.Basescu are un electorat dur propriu care poate devenii semnificativ in conditiile absenteismului in masa.Daca va transfera acest capital electoral catre Boc,Udrea sau Mru ,unul din ei va avea foarte mari sanse sa intre in turul 2,in conditiile in care Antonescu este in scadere.Pe de alta parte electoratul Pnl il va sanctiona in turul 2 pe Ponta.Deci 20% si ceva de la Basescu +20% electoratul Pnl+ x% de la serviciil=exista un risc semnificativ ca Ponta sa piarda .Romanii stiu ca economic nu se mai poate face mare brinza in aceasta tara.Romanii stiu ca mai urmeaza 'privatizarea ' =instrainarea terenurilor agricole si aceasta tara nu mai exista la propriu.Iar Ponta este exact contrariul politicianului care sa apere romanii impotriva acestei instrainari daca avem in vedere ceea ce s-a intimplat in chestiunea Chevron si RosiaMontana.

 

mai exkista si o alta varianta plauzibila....

.....cea a propagandei Pnl care sustine ca de fapt meciul Ponta -Basescu este de fapt un blat asistat de servicii.Iarasi din nou o ticalosie,daca este adevarat.Asta ar explica foarte simplu de ce Ponta a semnat inexplicabil acel act de coabitare cu Basescu in conditiile unei victorii coplesitoare la alegerile din 2012.Este clar ca in aceasta varianta Ponta va cistiga.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor