Cele doua Romanii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 13:28
13620 citiri
Cele doua Romanii (Opinii)
Foto: Ziare.com

Privind harta electorala a Romaniei m-a trecut un fior. Nu cred ca in 25 de ani am mai vazut o impartire atat de precisa a tarii de-o parte si de alta a Carpatilor. E socant ca niciun judet din Transilvania nu s-a dus cu Ponta si niciun judet din Muntenia, Oltenia, Moldova si Dobrogea nu a optat pentru Klaus Iohannis.

Vedeti, pe noi ne tot sperie din timp in timp marota confiscarii Ardealului de catre Ungaria. E o obsesie si adesea o diversiune. O foloseste si Victor Ponta in aceasta campanie electorala impotriva lui Klaus Iohannis. Dar nu prea realizam ca bariera care incepe sa se ridice nu este atat una etnica, ci una de mentalitate si economica.

Nu spun aici ca Ardealul si Banatul au dreptate, iar restul tarii greseste sau invers. Dar separarea optiunilor este atat de clara incat ruptura si fenomenul de enclavizare a Transilvaniei sunt cred evidente.

Mi se pare evident ca valorile si principiile care functioneaza dincolo de munti sunt cu totul diferite de criteriile care guverneaza alegerile si viata in vechiul Regat si Moldova.

Daca veti merge in Transilvania si veti sta de vorba cu oamenii, nu maghiari, ci romani, ati putea descoperi ca exista o iritare, daca nu chiar aversiune, fata de "miticism", fata de politica si guvernarea de la Bucuresti, de care ardelenii si banatenii nu sunt deloc fericiti ca depind.

Cei care stau aproape de granita cu Ungaria au optat in numar mare sa isi mute afacerile in localitatile maghiare din apropiere.

Romanii de dincolo de munti se considera mai seriosi, mai muncitori, mai temeinici si, fiind mai aproape de Occident, au fost in permanenta mai conectati la lumea civilizata, iar influentele suferite de-a lungul secolelor au fost benefice, educative.

Acum structura votului adanceste aceste diferente, intr-un fel cuantifica falia. Si in perspectiva, Ardealul si Banatul pot ajunge sa se simta nereprezentate de Bucuresti.

In conditiile guvernarii proaste, diferentele se pot adanci si nu cred ca este exagerat sa ne gandim la riscul unui secesionism nu pe criterii etnice, ci politice si economice. Daca cineva si-ar propune sa aprinda focul, ar putea obtine efecte periculoase.

Cred ca trebuie sa ne uitam foarte atent la cele doua Romanii de pe harta si sa cautam cauzele profunde ale acestui clivaj cat inca nu e prea tarziu.

Si nu vad alta iesire din aceasta situatie in afara de redescoperirea unor valori comune in care sa se ragaseasca toti romanii si in jurul carora sa fie reconstruit un sentiment national care mie mi se pare in foarte mare suferinta.

Pentru ca altfel, pana sa ne fure strainii bucati din Romania, o rupem noi.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Strategia partidelor de nișă pentru alegeri: "Este foarte mare efortul, poate chiar imposibil. Lupta este pe locurile eligibile"
Strategia partidelor de nișă pentru alegeri: "Este foarte mare efortul, poate chiar imposibil. Lupta este pe locurile eligibile"
Scena politică din România s-a îmbogățit cu foarte multe partide mici care sunt, în majoritatea cazurilor, formate în ultimii ani. Doar în 2023 s-au creat 27 de noi partide după ce lideri...
Cum a ajuns Iohannis în echipă cu Erdogan și Viktor Orban
Cum a ajuns Iohannis în echipă cu Erdogan și Viktor Orban
Ar fi un gest simbolic pentru Alianță să accepte un lider din Est, ar sugera nu doar egalitatea și încrederea între membri, ci și forța pe care e gata să o disloce NATO pentru apărarea...
#rezultate Alegeri Prezidentiale 2014, #rezultate alegeri judete , #Alegeri Prezidentiale 2014