Cele doua Romanii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 13:28
13488 citiri
Cele doua Romanii (Opinii)

Privind harta electorala a Romaniei m-a trecut un fior. Nu cred ca in 25 de ani am mai vazut o impartire atat de precisa a tarii de-o parte si de alta a Carpatilor. E socant ca niciun judet din Transilvania nu s-a dus cu Ponta si niciun judet din Muntenia, Oltenia, Moldova si Dobrogea nu a optat pentru Klaus Iohannis.

Vedeti, pe noi ne tot sperie din timp in timp marota confiscarii Ardealului de catre Ungaria. E o obsesie si adesea o diversiune. O foloseste si Victor Ponta in aceasta campanie electorala impotriva lui Klaus Iohannis. Dar nu prea realizam ca bariera care incepe sa se ridice nu este atat una etnica, ci una de mentalitate si economica.

Nu spun aici ca Ardealul si Banatul au dreptate, iar restul tarii greseste sau invers. Dar separarea optiunilor este atat de clara incat ruptura si fenomenul de enclavizare a Transilvaniei sunt cred evidente.

Mi se pare evident ca valorile si principiile care functioneaza dincolo de munti sunt cu totul diferite de criteriile care guverneaza alegerile si viata in vechiul Regat si Moldova.

Daca veti merge in Transilvania si veti sta de vorba cu oamenii, nu maghiari, ci romani, ati putea descoperi ca exista o iritare, daca nu chiar aversiune, fata de "miticism", fata de politica si guvernarea de la Bucuresti, de care ardelenii si banatenii nu sunt deloc fericiti ca depind.

Cei care stau aproape de granita cu Ungaria au optat in numar mare sa isi mute afacerile in localitatile maghiare din apropiere.

Romanii de dincolo de munti se considera mai seriosi, mai muncitori, mai temeinici si, fiind mai aproape de Occident, au fost in permanenta mai conectati la lumea civilizata, iar influentele suferite de-a lungul secolelor au fost benefice, educative.

Acum structura votului adanceste aceste diferente, intr-un fel cuantifica falia. Si in perspectiva, Ardealul si Banatul pot ajunge sa se simta nereprezentate de Bucuresti.

In conditiile guvernarii proaste, diferentele se pot adanci si nu cred ca este exagerat sa ne gandim la riscul unui secesionism nu pe criterii etnice, ci politice si economice. Daca cineva si-ar propune sa aprinda focul, ar putea obtine efecte periculoase.

Cred ca trebuie sa ne uitam foarte atent la cele doua Romanii de pe harta si sa cautam cauzele profunde ale acestui clivaj cat inca nu e prea tarziu.

Si nu vad alta iesire din aceasta situatie in afara de redescoperirea unor valori comune in care sa se ragaseasca toti romanii si in jurul carora sa fie reconstruit un sentiment national care mie mi se pare in foarte mare suferinta.

Pentru ca altfel, pana sa ne fure strainii bucati din Romania, o rupem noi.

Citeste si:
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
Senatorul AUR Rodica Boancă a anunţat că a depus o plângere penală "pentru zădărnicirea combaterii bolilor" în legătură cu procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive...
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, 7 decembrie, că nu s-a luat "niciun fel de decizie" privind posibilitatea introducerii unei taxe pentru marile companii, menţionând că va discuta pe...