Cine va fi candidatul dreptei unite? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 03 Iunie 2014, ora 12:05
9271 citiri
Cine va fi candidatul dreptei unite? Dezbatere Ziare.com

Retragerea lui Crin Antonescu din cursa prezidentiala aprinde dezbaterea privind desemnarea candidatului dreptei. In acest moment, PNL nu mai are un candidat oficial, insa in partid pare a se contura un curent in favoarea lui Klaus Iohannis, nu numai ca viitor presedinte liberal, ci si ca prezidentiabil.

PDL are candidatul desemnat in urma alegerilor interne, pe Catalin Predoiu. Mihai Razvan Ungureanu si-a anuntat la randul sau intentia de a candida la prezidentiale, insa deocamdata FC nu participa oficial la discutiile pentru unificarea dreptei.

PMP isi va alege o noua conducere la congresul din iunie, nu este inclus in negocierile pentru o noua alianta si nici nu are un candidat desemnat oficial.

Intrebarea este asadar pe ce criterii trebuie ales viitorul candidat al aliantei PNL-PDL, daca nu chiar al dreptei unite.

Catalin Predoiu a declarat pentru Ziare.com ca este pregatit sa candideze, dar considera necesar ca mai intai sa fie bine stabilit ce vrea electoratul de la candidatul unic al dreptei: "pot sa castig, am un proiect si voturile colegilor care m-au mandatat in campania interna a PDL. Dar niciodata nu voi pune ceva inaintea dorintei romanilor. Parafrazandu-l pe Kennedy, sa aflam ce vor romanii de la candidat, inainte de a spune ce vrea candidatul sa ofere romanilor. Cercetarea sociologica va stabili ce profil de candidat vor cetatenii romani."

Deputatul PNL Ludovic Orban sustine la randul sau ideea cercetarii sociologice: "Trebuie sa facem cercetari extrem de serioase, care sa testeze profund mai ales optiunile populatiei care nu vine la vot. Sa identificam elementele fundamentale care sa stea la baza deciziilor noastre. Intrebarea e prin cine ii putem aduce la vot pe cei care nu au votat la europarlamentare.

Prin ce constructie si prin ce mesaj ii putem convinge ca pot avea din nou incredere si ca are rost sa voteze. Trebuie sa identificam portretul robot al candidatului.

Orice graba va strica treaba. Anuntarea rapida a unui candidat presupune si riscul ca de acum toate gurile de tun, mediatice, servicii de informatii, sa fie folosite impotriva lui pentru a-i distruge imaginea."

Profesorul Ioan Stanomir considera la randul sau ca in acest moment personalizarea discutiei despre candidatul dreptei nu poate face decat rau, iar modul de selectare trebuie sa indeplineasca o conditie esentiala - transparenta: "Cred ca, indiferent de metoda aleasa, ea trebuie sa fie bine explicata, pentru a nu parea rezultatul unor masinatiuni de partid.

Daca uitam de principii si ne concentram pe oameni inseamna ca batalia e pierduta din start. Nu trebuie sa vanam nume, ci integritatea politica, ce poate garanta mobilizarea acelui electorat, care se mobilizeaza in raport de valori si nu in raport de pomeni electorale".

In ceea ce priveste calitatile candidatului unic, in opinia lui Ioan Stanomir, acesta trebuie sa intruneasca "setul de valori pe care electoratul de centru dreapta le doreste, valori la antipodul valorilor promovate de PSD, dar nu antipod mecanic, ci unul profund si de substanta.

In primul rand, respect pentru statul de drept si domnia legii, buna guvernare, patriotism autentic, nu de parada, o reforma a statului, prin scaderea fiscalitatii excesive si regandirea relatiei dintre aparatul birocratic si asteptarile cetatenilor, si, nu in ultimul rand, orientare filoatlantica evidenta, asumata si fara ezitari."

Directorul Asociatiei pentru Implementarea Democratiei, Alexandru Cumpanasu, considera ca viitorul candidat al dreptei trebuie, in primul rand, sa nu apartina niciunui partid politic: "Exista atatea orgolii intre PNL si PDL incat va fi greu de acceptat.

Trebuie, desigur, sa aiba un scor bun in sondaje. Sa fie un personaj care are relatii externe foarte bune, care reuseste sa relationeze si cu SUA, si cu Europa si are o buna experienta in acest sens. Un exemplu ar putea fi din acest punct de vedere Dacian Ciolos.

Apoi, candidatul dreptei trebuie sa fie un personaj impaciuitor pentru ca votantii nu se vor mai indrepta catre unul conflictual. Sigur ca trebuie sa fie un candidat cu verb, dar votantii vor merge pe pace, nu pe razboi. Daca partidele vor merge pe impunerea candidatului propriu, vor pierde. Klaus Iohannis nu se incadreaza in profil si nu va fi acceptat de toate fortele."

In opinia lui Alexandru Cumpanasu, o cercetare sociologica este absolut necesara, dar decizia trebuie luata repede, pentru ca altfel "nu mai e timp pentru promovarea personajului. Sunt multi care spun cum Traian Basescu a intrat in campanie cu o luna inainte. Nu mai suntem in 2004, nu mai avem nici presa si nici contextul din 2004. Nu mai merge ca atunci.

Cel mai tarziu in iulie ar trebui sa existe candidatul zonei de opozitie, zonei nonPSD. Daca nu il lanseaza in iulie, nu au nicio sansa pentru ca nu e timp. Eu am facut parte din campania lui Mugur Isarescu, care desi era premier nu era cunoscut la tara. Mediul urban nu e suficient. O mare parte a electoratului are nevoie sa inteleaga cine e candidatul si ce vrea el".

Sociologul Mircea Kivu considera ca "nu e timp pentru creat din nimic o personalitate de la zero. Si atunci trebuie ales cel cu sansele mai bune dintre competitorii propusi de partidele de drepta. Si cand spun sanse bune, ma gandesc ca pentru a castiga, acest candidat ar trebui sa nu aiba antipatii in zona electorala de dreapta si sa poata atrage si o parte din electoratul nici de dreapta, nici de stanga, electoratul indecis. Acesta sunt conditiile esentiale, nu scorul cel mai mare in sondaje.

Cel mai greu e de gasit candidatul fara antipatii in zona de dreapta, aceasta este conditia cea mai dificila, dupa atmosfera de razboi total de pana acum. Dar cel mai aproape de portret ar fi Klaus Iohannis".

Mircea Kivu crede ca discutia despre un eventual tandem presedinte-premier nu are fundament: "chiar daca va castiga candidatul de dreapta, majoritatea ramane aceeasi. E aiurea sa promiti ca vei schimba premierul. Presedintele mai poate avea un rol hotarator doar in cazul unei demisii a premierului."

Ziare.com te invita la dezbatere: Ce fel de presedinte doresti? Care este portretul robot al candidatului unic al dreptei? Cum ar trebui el stabilit?

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#candidati alegeri prezidentiale 2014, #candidat dreapta prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014