Alegeri prezidentiale 2014: Unde, cand si cum votam

Luni, 10 Noiembrie 2014, ora 15:12
54070 citiri
Alegeri prezidentiale 2014: Unde, cand si cum votam

Alegerile prezidentiale din 16 noiembrie aduc unele modificari legate de cum vom putea vota, atat fata de cele din 2009, cat si fata de primul tur, din 2 noiembrie, in cazul alegatorilor din diaspora.

Iata cele mai importante noutati:

  • nu vor mai exista sectii speciale de vot pentru romanii care nu se afla in localitatea de domiciliu in ziua scrutinului
  • alegatorii vor putea vota la urna speciala doar in tara, nu si in strainatate
  • romanii din strainatate vor avea la dispozitie mai putin de 300 de sectii de vot
  • creste numarul de stampile si de cabine de vot, in sectiile din diaspora, in turul 2 fata de primul tur

Ziare.com va informeaza unde si cum veti putea vota pe 16 noiembrie, fie ca va aflati in tara sau in strainatate in ziua alegerilor.

Cum se voteaza in tara si in strainatate

Biroul Electoral Permanent transmite ca cetatenii romani cu domiciliul in Romania, care se afla in tara in ziua alegerilor, isi vor putea exercita dreptul de vot in baza oricaruia dintre urmatoarele documente:

  • cartea/buletinul de identitate
  • cartea electronica de identitate
  • cartea de identitate provizorie
  • pasaportul (diplomatic, diplomatic electronic, de serviciu sau de serviciu electronic)
  • carnetul de serviciu militar (in cazul elevilor din scolile militare)

Alegeri prezidentiale 2014: Cum se voteaza in tara si in strainatate

In cazul cetatenilor romani cu domiciliul in Romania care in ziua votului se afla in strainatate, acestia isi vor putea exercita dreptul de vot la oricare dintre sectiile de votare din tara in care se afla.

Pentru a-si exercita acest drept, ei au nevoie insa de:

  • pasaport (fie diplomatic, diplomatic electronic, de serviciu, de serviciu electronic, simplu, simplu electronic, simplu temporar)
  • titlu de calatorie
  • carte de identitate sau carte de identitate electronica (daca se afla intr-o tara care le-a permis accesul pe aceasta baza)

De asemenea, cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care se afla in strainatate sau in Romania in ziua alegerilor isi vor putea exercita dreptul de vot in baza urmatoarelor acte:

  • pasaportul simplu cu mentionarea tarii de domiciliu
  • pasaportul simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu
  • pasaportul simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu

Toti acestia vor putea vota la una dintre sectiile din tara sau din strainatate.

Urna speciala de vot

In ce priveste urna speciala de vot, aceasta se utilizeaza doar la sectiile de votare din tara, in timp ce sectiile de votare din strainatate nu vor putea utiliza urne speciale.

Deplasarea urnei speciale (mobila) se va face de o echipa formata din cel putin doi membri ai biroului electoral al sectiei de votare, insotita de paza asigurata de reprezentantii MAI.

Alegeri prezidentiale 2014: Cum va arata buletinul de vot

In primul tur al alegerilor prezidentiale, au votat folosind urna mobila peste 76.000 de alegatori.

Sectiile speciale de vot

Spre deosebire de alegerile prezidentiale din anul 2009, in 2014 nu se vor mai organiza sectii speciale de vot, dupa ce Guvernul Victor Ponta a adoptat o ordonanta de urgenta, in luna iunie, prin care un cetatean cu drept de vot poate vota la orice sectie la prezidentiale si nu va mai fi nevoit sa se prezinte la o sectie speciala, daca nu se afla in localitatea de domiciliu.

Sunteti de acord cu desfiintarea sectiilor de vot speciale la prezidentiale? - Sondaj Ziare.com

Prin aceasta OUG se prevede desfiintarea sectiilor de votare speciale, astfel incat dreptul de vot sa poata fi exercitat la orice sectie de votare, in cazul alegatorilor care in ziua scrutinului se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decat cel de domiciliu. Acestia trebuie insa sa declare in scris, pe propria raspundere, ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

Desfiintarea sectiilor de vot speciale la prezidentiale, o masura binevenita - Sondaj

In nota de fundamentare a Guvernului se arata ca "din practica anterioara a organizarii alegerilor s-a constatat ca au fost situatii in care cateva sute de sectii de votare din localitatile mari si din zonele turistice au fost extrem de aglomerate, iar in alte cateva mii de astfel de sectii, constituite in localitatile mici, rurale, fluxul alegatorilor a fost deosebit de redus".

Sectii de vot peste hotare

Pentru prezidentialele din 2014, romanii din diaspora au la dispozitie 294 de sectii raspandite in toate colturile lumii, acelasi numar ca in 2009, la care isi vor putea exprima optiunea pentru presedintele Romaniei, lista acestora fiind finalizata de Ministerul de Externe la jumatatea lunii septembrie.

Tot atunci, ministerul a transmis ca numarul estimat de buletine de vot necesare pentru sectiile de votare din strainatate este de 600.000. Autoritatea Electorala Permanenta a anuntat, la jumatatea lunii octombrie, ca numarul cetatenilor romani cu drept de vot care au domiciliul in strainatate este de putin peste 535.000.

Alegerile prezidentiale 2014: Unde si cum pot vota romanii din diaspora pe 16 noiembrie

Dupa scandalul legat de faptul ca mii de romani din diaspora nu au putut vota in primul tur al alegerilor prezidentiale, pe 2 noiembrie, s-au unele masuri.

Astfel, potrivit BEC, va fi suplimentat numarul de stampile de vot si de cabine, in fiecare sectie din strainatate. Pe 7 noiembrie, Titus Corlatean anuntase ca nu vor fi mai multe sectii de vot, ci doar mai multe cabine in cele 294 de sectii de votare deja existente. Ulterior, a doua zi, Biroul Electoral Central a precizat ca nu exista "impedimente legale pentru organizarea unor noi sectii de votare in strainatate".

Ministrul de Externe Corlatean si-a dat demisia. Ponta i-a gasit inlocuitor

Pe 10 noiembrie, ministrul de Externe si-a dat demisia din functie, subliniind ca "MAE isi mentine integral pozitia potrivit careia nu exista baza juridica legala pentru suplimentarea la turul doi a sectiilor de vot in strainatate".

Totodata, pentru evitarea prelungirii timpului de votare, de data aceasta este permis ca alegatorii sa se prezinte la urne cu declaratiile pe propria raspundere partial completate.

Astfel, alegatorii pot descarca singuri si apoi tipari formularul Declaratiei pe proprie raspundere conform careia nu au mai votat si nu vor mai vota in alta parte la turul de scrutin din 16 noiembrie 2014, urmand ca apoi sa se prezinte cu el la sectia de votare, gata completat.

Foarte important! "Formularul poate fi completat de titular inainte de a intra in sectia de votare, dar semnarea si datarea sa se va face in fata membrilor sectiei de votare", se precizeaza intr-un comunicat al MAE.

Declaratia pe propria raspundere pentru votantii din diaspora, descarcata de pe site-urile MAE si BEC (Video)

Cele mai multe sectii de votare au fost organizate in Italia - 51, dintre care trei la Roma, doua la Milano si doua la Trieste.

In Spania, se va putea vota la 38 sectii, dintre care patru la Madrid, doua la Barcelona, doua la Zaragoza si doua la Castellon de la Plana.

In SUA, sunt organizate 22 de sectii de votare, cele mai multe - doua - in Chicago.

Si in Republica Moldova au fost organizate multe sectii de votare - 21 - dintre care patru la Chisinau.

In Marea Britanie vor fi deschise 11 sectii de votare, dintre care trei la Londra, in Franta 9, iar in Germania 5, la fel ca in Australia.

Solutia BEC la cozile imense de la sectiile de vot din strainatate

Cate patru sectii au fost organizate in Belgia, Austria, Turcia, Ungaria, Serbia si Canada, cate trei sectii in Afganistan, China, Cipru, Grecia, Israel, Polonia, Portugalia, Rusia, Ucraina, si cate doua sectii in Africa de Sud, Brazilia, Cehia, Chile, Danemarca, Elvetia, Emiratele Arabe Unite, Finlanda, Irak, Olanda.

Alegeri prezidentiale 2014 Cate sectii de votare au romanii de peste hotare

Potrivit MAE, sectiile de votare sunt organizate in sediile misiunilor diplomatice si consulare ale Romaniei, in sediile institutelor culturale romanesti din strainatate, in teatrele de operatiuni din Afganistan, precum si in alte locuri.

De asemenea, ministerul mai arata ca pentru anul acesta a fost majorat numarul de sectii de votare in Republica Moldova, de la 13 la 21, "tinandu-se cont de tendinta ascendenta a numarului de cetateni romani cu drept de vot din statul vecin".

BEC il contrazice pe Corlatean in problema sectiilor noi de vot in strainatate: Se poate!

Lista tuturor sectiilor de votare, precum si alte informatii utile referitoare la desfasurarea scrutinului in strainatate sunt disponibile pe site-ul MAE, unde a fost activata o sectiune speciala dedicata alegerilor pentru presedintele Romaniei din 2014.

In plus, a fost realizata de catre MAE si o harta interactiva a sectiilor din toata lumea.

Numarul de alegatori inscrisi pe liste

Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) a transmis Biroului Electoral Central, la jumatatea lunii octombrie, ca numarul alegatorilor cu domiciliul in Romania inscrisi in Registrul electoral si care vor avea drept de vot in turul al doilea este de 18.305.826 de persoane, numar comparabil cu cel inregistrat la alegerile prezidentiale din anul 2009, cand au fost in jur de 18,3 milioane de alegatori inscrisi pe liste.

Cati romani vor vota la prezidentiale: Zeci de mii au peste 90 de ani, cateva mii chiar peste 100 de ani

Peste 22.000 de romani au fost stersi din registrul electoral in ultima luna

S-au gasit morti pe listele electorale

Votarea va incepe duminica, 16 noiembrie, la ora 07.00, si se va incheia seara, la ora 21.00.

In ce priveste votul din afara granitelor, acesta va incepe sambata, 15 noiembrie, la ora 19.00, ora Romaniei, cand se vor deschide urnele in Noua Zeelanda, si se va incheia luni, 17 noiembrie, ora 05.00, ora Romaniei, cand se vor inchide urnele pe coasta de vest a Americii de Nord.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

Romanii sunt chemati la vot pentru turul doi al alegerilor prezidentiale pe 16 noiembrie. Primii doi clasati in turul I, din care trebuie sa alegem duminica, sunt premierul si presedintele PSD, Victor Ponta, si primarul Sibiului si liderul PNL, Klaus Iohannis. Mandatul viitorului presedinte incepe pe 22 decembrie 2014.

Aceasta este prima schimbare de presedinte dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar candidatul care va castiga alegerile va fi presedinte al tarii noastre la momentul 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene. Tot in 2019 ar putea avea loc aderarea tarii noastre la moneda unica euro, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.

F.N.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#cum se voteaza prezidentiale, #unde se voteaza prezidentiale, #cand se voteaza prezidentiale, #vot strainatate prezidentiale, #liste electorale prezidentiale, #alegeri prezidentiale 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014