Ambasadorul roman la Londra, sfaturi pentru alegatori: Sa voteze in alt oras sau dimineata

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 16:42

   

Ambasadorul roman la Londra, sfaturi pentru alegatori: Sa voteze in alt oras sau dimineata
Ambasadorul roman in Marea Britanie, Ion Jinga, ofera explicatii pentru situatia cu care s-au confruntat alegatorii la votul din primul tur al alegerilor prezidentiale, oferind si solutii pentru turul al doilea, printre care prezentarea mai devreme la urne.

Intr-un comunicat remis Ziare.com, diplomatul roman relateaza ca unul dintre romanii din Marea Britanie a cerut "inca doua sectii de votare".

"Ambasada nu are, insa, competenta sa se pronunte daca exista solutii legale pentru aceste solicitari, nici sa le aprobe, si nu poate interveni in derularea operatiunilor in interiorul sectiilor de vot. Membrii birourilor sectiilor de vot se subordoneaza doar BEC si nu pot decat sa respecte legea, indiferent cat de mare ar fi presiunea strazii si cat de legitime ar fi solicitarile", sustine insa Ion Jinga.

Ambasadorul britanic in Romania, discutii la Bucuresti despre votul de la Londra

Acesta arata ca situatia din 2 noiembrie a fost cauzata de o serie de factori, printre care "absenta unor membri din birourile sectiilor; cerinta legala de completare intr-un tabel a datelor personale ale alegatorilor si declaratia pe proprie raspundere au consumat mult timp; faptul ca la ora 21.00 mai pot vota doar alegatorii care se afla in sala de vot, iar numarul lor nu poate fi mai mare decat cel al membrilor biroului sectiei".

Ambasadorul explica insa greutatile intampinate la vot si prin faptul ca, in cele trei sectii din Londra, prezenta la urne in primele ore a fost redusa, iar in total au votat 5.648 de persoane. In schimb, in Scotia sau in Irlanda de Nord au votat 533, respectiv 127 de persoane.

Roman la vot la Londra: Am fost tratati ca niste vite! Cum se organizeaza in turul 2 - Interviu

De asemenea, cele mai multe voturi au fost inregistrate, in cazul celorlalte 6 sectii de vot din Marea Britanie, in orasul Birmingham (895), Portsmouth (777) si Bristol (765).

"Ambasada a propus sa se deschida sectii de votare si in Canterbury si Southampton dar, consultand cetateni romani din orasele respective, raspunsul a fost ca nu exista interes din partea comunitatii romanesti locale. Acelasi raspuns l-am primit, surprinzator, si din Newham, in estul Londrei", sustine diplomatul roman.

Acesta are si un sfat pentru romanii din Londra care vor sa voteze in turul al doilea al prezidentialelor: "Data fiind prezenta mai redusa la vot in alte localitati, romanii din Londra pot lua in calcul si posibilitatea de a vota intr-un alt oras in care exista sectie de votare. Incurajez venirea la vot incepand cu ora 7.00, cand se deschid sectiile, pentru a evita aglomeratia din partea a doua a zilei".

Medic roman din Londra, in The Guardian: Mi s-a refuzat dreptul constitutional de a vota

Alegeri prezidentiale 2014: Petitie semnata de romanii din Londra

Ion Jinga se da pe sine exemplu, afirmand ca a votat la ora 11.00 si ca "nu a durat mai mult de 10 minute, pentru ca la rand erau doar 10-15 persoane".

In plus, ambasadorul mentioneaza si ca a primit multe oferte de voluntariat in vederea procesului electoral din 16 noiembrie: "Pe unii i-am propus ca membri in birourile comisiilor sectiilor de vot, dar decizia apartine BEC. Altii vor da o mana de ajutor la directionarea oamenilor catre sectiile de vot, la ajutarea celor veniti cu copii, sau a celor care vor avea dificultati la completarea declaratiei pe propria raspundere (care trebuie semnata in fata membrilor sectiei de vot) ".

F.N.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4498 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
sevastian
rank 1
Asta nu e ala care
habar nu are de engleza?
DR.STRANGELOVE
rank 5
Este tovarasul acela subtirel,
cu fatza de activist scolit la stefan gheorghiu.
wert
rank 5
daca nu vrei sa stai la coada mergi in Beijing
un fleac...
SimonBolivar
rank 1
Gheoghiu-Dej
Poate ca ai vrut sa spui Gheorghe Gheorghiu Dej!?
DR.STRANGELOVE
rank 5
Sfaturi PSD pentru alegatori:
Sa voteze Ponta sau mai bine sa nu voteze deloc.
MosGerila
rank 5
Bune sfaturi dle ambasador. Le-ati facut in engleza, ca de obicei?
Ati luat lectii de 'inglsh' de la domnul profesor Chin Antenescu?

"Ambasadorul roman la Londra, sfaturi pentru alegatori: Sa voteze in alt oras sau dimineata".

Va rog sa imi comunicati adresa unde pot vota in Korea de Nord, cred ca coada este mai mica acolo. Si plec si de dimineata!
SimonBolivar
rank 1
Si mai simplu
Sa nu mai voteze deloc ca sa incurce pe albanezul bolsevic care are mici doar pentru fraierii din tara.
Daca nu-i poti minti, inseala-i.
De exemplu romanii din Anglia ar putea vota sa spunem pe lumea cealalta ca oricum cand se vor intoarce dupa ce iasa ciumatul asta va fi doar cianura, infectie de sist si oameni desfigurati de cancer mai ceva ca epidemia de Ebola.
sanziana
rank 5
Ambasadele trebuie sa respecte legea.
In acelasi timp, drepturile constitutionale ale romanilor sunt asigurate prin lege si legea trebuie respectata.
Daca incompetenta unui ministru cum a fost Corlatean a facut ca din punct de vedere administrativ, drepturile romanilor sa fie incalcate, atunci alegerile trebuie suspendate si creat cadrul administrativ care sa asigure respectarea drepturilor cetatenilor.
Altfel Constitutia Romaniei este o bucata de hartie cu care se sterg la fund infractori ca Ponta.
trolheim
rank 1
vai, cata "jingasie" in caterinca acestui birocrat cu "origine
sanatoasa"
SimonBolivar
rank 1
Curat jingasie, fartate, adevar graiesti
Au arabii, pardon musulmanii astia albaneji un stil de a insela si mintii de te doare mintea instantaneu.
sanziana
rank 5
Sfatul e bun
Dar daca si asa raman romani pe dinafara, alegerile trebuie reluate.
SimonBolivar
rank 1
Da, uite un punct bun de vedere
De acord, alegerile sa fie anulate, dar un picut mai mult. Sa fie interzise alegeri politice in Romania. Pare utopic dar eu sunt de parere ca sistemul politic mincio-cratic sa fie inlocuit cu un sistem de meseriasi in economie si informatica in care cetateanul sa decida nu gloata.
Mai explicit sa nu las lacune. In sistemul informatic de exemplu ceteateanul sa opreasca din prima clipa un sistem infractional de jefuire de exemplu de paduri, teritoriu roman, zacamintele romanesti sa fie interzis sa fie instrainate, sa fie interzisa cianura in minerit si sa fie interzise exploatarea gazelor de sist prin fracturare hidraulica. Si cetateanul sa intre si sa spuna NU si tot sistemul legislativ sa spuna: DE ACORD, nu stai sa vezi ce iti sparg fata *** de cetatean ce nu vrei sa fii otravit cu reziduri culinare vestice si otrava de sist, cancerigena, etc. Vreau eu ca cetatean sa spun NU, si meseriasul sa puna mana sa munceasca nu sa minta si sa insele (furand desigur)
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor