Cele mai importante evenimente politice din 2014

Joi, 02 Ianuarie 2014, ora 19:03
5887 citiri
Cele mai importante evenimente politice din 2014

Anul 2013, un an de granita intre doi ani electorali, a pregatit terenul pentru unul dintre cei mai importanti ani politici de dupa Revolutie - 2014.

Alegerile prezidentiale, modificarea Constitutiei, miza Justitiei, descentralizarea, plus premisele unei aderari la Schengen si alegerile europarlamentare vor decide viitorul Romaniei pentru urmatorii multi ani.

Ce ne asteapta in 2014. Premisele dezastrului

De asemenea, pe plan extern, pe langa alegerile europarlamentare care vor avea loc in toate celelalte 27 de state membre UE, vor avea loc alegeri locale in Marea Britanie si in Franta, alegeri pentru Senatul Frantei, parlamentare in Moldova si Ungaria, prezidentiale in Slovacia si Lituania, precum si alegeri generale in Brazilia, Columbia si Uruguay.

Nu in ultimul rand, in Statele Unite ale Americii vor avea loc alegeri pentru Camera Reprezentantilor si Senat, dar si pentru posturile de guvernator si alegeri locale.

Care a fost cel mai important eveniment politic al anului 2013 - Sondaj Ziare.com

Alegerile prezidentiale

Fara indoiala, alegerile prezidentiale vor reprezenta nu doar cel mai important eveniment al anului, ci si un moment hotarator al ultimilor ani, cu atat mai mult cu cat se poate corela cu o modificare a Constitutiei, dar si cu posibilitatea mare ca, dupa 10 ani, un alt partid decat cel Democrat sa dea viitorul sef de la Cotroceni.

Viitorul presedinte va avea sarcini grele - implementarea noii Constitutii, gestionarea unei descentralizari si a unei regionalizari care deocamdata sunt in ceata, precum si directionarea Romaniei spre zona euro si, daca nu se va intampla pana atunci, cat mai urgent catre spatiul Schengen.

Marile socuri politice asteptate in 2014

Totodata, foarte importanta va fi relatia cu majoritatea parlamentara, fie ca ramane cea actuala sau ca se va forma alta, inainte sau dupa prezidentiale. Nu in ultimul rand, mare atentie la justitie, in acest an fiind asteptate sentinte in dosare foarte grele, posibile condamnari ale unor nume la fel de grele, dar si o discutie grabnica pe tema Legii amnistiei si a superimunitatii, subiecte deja intampinate cu proteste din partea societatii civile, a ambasadelor occidentale, dar si a liderilor europeni, fapt ce inevitabil va afecta si MCV. Bonus: noul presedinte trebuie sa indeparteze cat mai grabnic etichetele de coruptie ce s-au atribuit tarii noastre in ultimul an.

Antonescu, despre prezidentiale in 2015: Cred ca da. Toti candidatii PSD ar fi redutabili, mai putin Geoana

Ce il recomanda pe Antonescu pentru Cotroceni si de ce Ponta nu va fi presedinte - Sociolog

Un mare semn de intrebare este insa si asupra momentului in care vor avea loc alegerile. Desi, in mod normal, acestea ar urma sa aiba loc la sfarsitul lunii noiembrie, cel putin primul tur, intrarea in vigoare a Legii referendumului de-abia de la 14 decembrie si dorinta USL de a organiza in acelasi timp referendum pentru modificarea Constitutiei, dar care sa aiba nevoie de un prag de validare de doar 30 la suta ar putea amana alegerile dupa aceasta data.

Mandatul presedintelui Traian Basescu se incheie insa pe 20 decembrie, astfel incat organizarea prezidentialelor intr-o perioada atat de scurta este indoielnica. Insa chiar si Crin Antonescu a recunoscut ca aceste alegeri ar putea avea loc in luna ianuarie 2015, tocmai din motivele enumerate mai sus.

Candidatii la prezidentiale:

Presedintele PNL, Crin Antonescu, este un candidat practic anuntat de patru ani, de cand a esuat sa ajunga in turul doi, unde s-au batut Mircea Geoana si Traian Basescu. Incheierea celui de-al doilea mandat al presedintelui si iesirea din scena a lui Geoana, inlocuit din toate functiile posibile, l-au lasat pe Antonescu drept conducator detasat al plutonului prezidentiabililor. Asta daca PSD nu produce surpriza ultimilor ani electorali, rupand o alianta fraticida cu PNL.

Ponta ar castiga detasat alegerile prezidentiale - sondaj CSCI

In acest caz, discutia se complica: Social-democratii ar putea usor inainta un candidat propriu, in persoana lui Victor Ponta sau, de ce nu, sustinerea unui "independent", precum primarul Capitalei, Sorin Oprescu. Variante doar vehiculate deocamdata, asa cum a fost si cea a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Cu totii stau insa in sondaje mai bine decat liderul liberal.

Elena Udrea si MRU, favoriti in cursa pentru candidatul dreptei la prezidentiale - Sondaj

In ce priveste candidatul dreptei, este foarte posibil sa nu fie vorba doar de unul, ci de cel putin doi - candidatul PDL, deocamdata in persoana lui Catalin Predoiu, si fostul premier Mihai Razvan Ungureanu. Nu ar fi exclus sa apara alte nume, insa nesiguranta de pe aceasta parte a politicii nu da mari sanse de reusita, chiar si ajuns in turul al doilea, unui candidat la alegerile prezidentiale.

Alti candidati aproape siguri sunt presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si fondatorul PP-DD, Dan Diaconescu, fiind de asteptat sa stranga, impreuna, procente importante ce vor fi apoi disputate de candidatii ce vor intra, eventual, intr-un al doilea tur, oricare vor fi acestia.

Alegerile europarlamentare

Intre 22 si 25 mai vor avea loc alegerile europarlamentare, Romania avand alocat un loc mai putin decat pana acum, dupa intrarea Croatiei in Uniunea Europeana, la 1 iulie 2013. Astfel, romanii vor fi reprezentati de 32 de europarlamentari, incepand din 2014.

De ce pierde Romania un loc in PE si cate posturi poate castiga PDL la europarlamentare

In cazul acestor alegeri, lucrurile sunt mai simple decat la prezidentiale: fiecare partid isi va desemna candidatii, iar multi dintre cei care sunt deja europarlamentari au sanse mari de a figura din nou pe listele candidatilor. Printre numele noi vehiculate pentru europarlamentare se numara Teodor Baconschi si Dan Diaconescu, in timp ce Laszlo Tokes a fost exclus de UDMR de pe liste. De asemenea, si noii eurodeputati PNL, Eduard Hellvig si Ovidiu Silaghi, vor fi pe liste.

De remarcat si faptul ca atat PDL, cat si PSD si PNL, au decis sa candideze separat la aceste alegeri, deci nu in vreo alianta pe dreapta sau, respectiv, sub formula USL.

Ce fac europarlamentarii romani la Bruxelles - topul celor mai harnici si celor mai lenesi alesi

Modificarea Constitutiei, descentralizarea si regionalizare

Fara a fi un eveniment politic in sine, cele trei masuri asteptate pentru anul 2014 au fost mult discutate inca dinainte de 2013, insa implementarea lor a fost amanata. Nici acum nu este clar in ce mod se vor realiza, daca, si, mai ales, ce efecte vor produce.

In ce priveste modificarea Constitutiei, USL tine cu dintii ca referendumul sa aiba loc odata cu alegerile prezidentiale, dar cu prag de prezenta de 30 la suta, deci este destul de probabil sa discutam despre acest subiect si peste un an. Deocamdata, insa, lucrarile comisiei pentru modificarea Legii Fundamentale sunt in desfasurare, iar felul in care va arata noua Constitutie este inca total in ceata. La prima vedere, insa, ea vizeaza doua aspecte principale: reducerea atributiilor presedintelui si reorganizarea administrativa a tarii.

Ponta cere reluarea dezbaterilor pe revizuirea Constitutiei - ce vrea adaugat in proiect

Lucrurile sunt la fel de neclare si in privinta descentralizarii, unde nu se stie deocamdata ce institutii vor fi incluse. Cert este insa ca, in luna noiembrie, Guvernul a aprobat proiectul Legii descentralizarii, pentru care si-a asumat raspunderea. La fel de neclara este si regionalizarea, care se loveste de neintelegeri atat cu liderii din Tinutul Secuiesc, cat si cu baronii locali, multi fiind cei care vor ca viitoarea capitala sa fie la ei acasa.

"Pana la sfarsitul lunii iunie, vrem sa avem trecuta de Parlament cu doua treimi (...) noua structura a regiunilor, dupa care este nevoie de referendum. In 2013 e obligatoriu, daca nu facem acum, nu o facem prea curand", spunea Victor Ponta, in anul 2012. Rezultatele sunt aproape aceleasi ca acum un an.

Descentralizarea a fost aprobata - ce urmeaza

Dragnea si Iohannis au stabilit ce institutii vor fi descentralizate

Avem, asadar, "sanse" mari de a nu vedea infaptuite niciuna dintre aceste masuri in urmatoarele 12 luni, ci doar discutii politice si economice, generate si de costurile - politice si economice - implicate.

Raportul MCV, consiliile JAI si aderarea la spatiul Schengen

Romania asteapta, in luna ianuarie, publicarea de catre Comisia Europeana a raportului privind Mecanismul de Cooperare si Verificare. Modificarile aduse Codului Penal - amnistia si superimunitatea parlamentarilor -, care au fost criticate de ambasadorii tarilor occidentale la Bucuresti, dar si de liderii europeni, precum si demiterea procuroului Lucian Papici sunt motive sa n-avem emotii ca raportul va fi unul negativ. Asa cum este putin probabil sa scapam de MCV.

Ianuarie, luna de foc in Justitie - Nume mari din politica afla daca ajung dupa gratii

In aceste conditii, aderarea la spatiul Schengen este inca departe, fiind amanata dupa ce, in prima jumatate a anului 2013, speram la o aderare partiala in ultimele luni ale anului. Azi, este putin probabil ca acest lucru sa se intample chiar si in 2014. Finlanda, Germania, Olanda si Franta sunt tarile cele mai vehemente impotriva intrarii Romaniei in spatiul de libera circulatie al Uniunii Europene, lucru exprimat clar in luna martie.

Provocarile Romaniei pe plan extern in 2014

Tot in luna martie, dar in acest an, va avea loc Consiliul JAI unde este insa putin probabil sa existe o decizie favorabila Romaniei si Bulgariei, privind indeplinirea criteriilor tehnice pentru aderarea la Schengen, cu atat mai mult cu cat sunt asteptate alegeri locale atat in Franta, cat si in Marea Britanie. Un alt Consiliu JAI, in luna octombrie, ar putea insa veni cu vesti bune pentru Romania, in conditiile in care vor fi trecut alegerile din tarile occidentale care s-au opus pana acum aderarii la Schengen, dar si in conditiile unor progrese in ce priveste justitia.

In plus, primul raport pe anticoruptie, programat pentru luna aprilie, este inca un examen la care liderii romani au mari emotii si care ne-ar putea lua gandul de la Schengen cel putin pana in 2015.

Presedintele Comisiei Europene, veste proasta pentru Romania: Nu intram in Schengen nici anul viitor! (Video)

Presedintia UE: Vom reveni asupra aderarii Romaniei la Schengen cand vor fi conditii favorabile

Evenimentele politice din lume, in 2014

In Europa, cele mai importante alegeri vor fi, pe langa cele europarlamentare, cele din Marea Britanie si Franta. Astfel, vor avea loc alegeri pentru Senatul francez (luna septembrie), dar si alegeri municipale, iar britanicii vor merge la vot pentru alegerile locale, dar si la referendumul pentru independenta Scotiei.

Totodata, alegeri prezidentiale vor avea loc si in Lituania, Slovacia, Macedonia si Turcia, parlamentare in Moldova si Ungaria, locale in Grecia, Irlanda, Turcia, Georgia si Suedia, precum si federale in Belgia si generale in Suedia.

In America de Nord, oamenii vor merge la vot pe 4 noiembrie, pentru alegeri in Senat si Camera Reprezentantilor, dar si pentru functia de guvernator in 36 dintre cele 50 de state. In plus, vor avea loc alegeri locale in mai multe orase imporante, printre care si Washington.

In America de Sud, vor avea loc alegeri generale in Brazilia, Uruguay, Columbia si Bolivia, iar in Asia vor fi alegeri generale in India, prezidentiale in Afganistan si Indonezia si parlamentare in Irak.

Totodata, in Africa, vor fi alegeri parlamentare si prezidentiale in Egipt, prezidentiale in Algeria si generale in Tunisia si Africa de Sud. Nu in ultimul rand, in Australia vor avea loc alegeri statale, iar in Catalonia este asteptat, in luna noiembrie, un referendum pentru independenta regiunii.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#cele mai importante evenimente 2014, #evenimente politice 2014, #alegeri prezidentiale 2014, #alegeri europarlamentare 2014, #Romania aderare Schengen, #modificare Constitutie 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014