Cum a fost creat valul impotriva lui Victor Ponta. Razboiul psihologic care urmeaza Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 13:49
40306 citiri
Cum a fost creat valul impotriva lui Victor Ponta. Razboiul psihologic care urmeaza Interviu

Pe Victor Ponta l-au pierdut trei greseli majore: a gestionat prost asteptarile publice, dupa ce le-a ridicat foarte sus in 2012, a acceptat ca democratia sa fie redefinita dupa interese de moment si a ignorat complet Romania dinamica. Campania lui a apelat la o Romanie care nu mai exista, afirma consultantul politic Valeriu Turcan.

Valul impotriva lui Victor Ponta a fost creat de felul in care a gestionat votul din diaspora, supraexpunere si o continua exagerare: "campania a semanat cu cea a lui Adrian Nastase din 2004. Ca primitivism al mesajelor, a fost cea mai retrograda campanie din '90 incoace, cu un filon populist si antioccidental puternic", afirma Valeriu Turcam intr-un interviu acordat Ziare.com.

In opinia sa, Klaus Iohannis "are nevoie de o guvernare puternica, cu o majoritate solida si stabila rezultata din votul popular la termen, adica in 2016".

Care este explicatia rasturnarii de situatie de duminica? Ce a mobilizat la vot Romania tacuta?

Cred ca am putea identifica 3 motive majore: comportamentul lui Victor Ponta in 2 ani si jumatate, modul cum a gestionat scandalul votului din diaspora si contrastul puternic intre un Victor Ponta care parea sa vrea sa fie Traian Basescu si un Klaus Iohannis care nu numai ca era diferit de Ponta, dar era si foarte diferit de presedintele in functie.

Cu referire la primul motiv, cred ca s-a platit un pret pentru o anumita strategie politica, bazata pe supraexpunere si o continua exagerare, de genul "Doar noi crestem pensiile! Doar noi reducem taxele! Doar noi ne iubim tara! Noi suntem adevaratii romani! Doar noi il iubim pe Hristos! Toti ceilalti sunt hoti, impotriva poporului sau aserviti strainilor".

Prin supraexpunere, campania a semanat cu cea a lui Adrian Nastase din 2004. Ca primitivism al mesajelor, a fost cea mai retrograda campanie din '90 incoace, cu un filon populist si antioccidental puternic. Adrian Nastase in 2004 vorbea mult de Europa. In 2014, Victor Ponta a recurs la CV Tudor si Dan Diaconescu ca sa sperie oamenii ca Iohannis e manevrat de straini si ca vrea sa rupa Ardealul. Asa ceva nu s-a mai vazut de multa vreme.

Toata aceasta constructie a apelat la o Romanie care nu mai exista in realitate. Romanii tin la traditii si au aspiratii europene fara sa fie o contradictie. Ciobanul Ghita de la Jina, care are tableta, este emblematic pentru schimbarea prin care a trecut Romania in ce priveste accesul la noile tehnologii. Acest acces s-a democratizat, sunt mai multe cartele active in tara decat populatie si sunt 8 milioane de oameni cu acces la Internet de pe mobil din care 5 milioane intra pe Facebook.

De aceea, a fost foarte simplu ca in fata unei umiliri fara precedent, natiunea sa se uneasca si sa se mobilizeze in acest urias spatiu comun care este Internetul, in care nu exista granite si care favorizeaza contagiunea rapida.

Asa s-a creat valul, care a insemnat o atmosfera dominanta si o energie sociala. Dar valul nu s-ar fi tradus in atatea voturi efective daca impotriva lui Ponta ar fi candidat un politician aflat pe scena de 25 de ani.

Valul a functionat pentru ca a existat un contrast foarte puternic intre politicianul tipic Ponta, versatil pana la exagerare, si un Klaus Iohannis din afara sistemului, fara vorbe mari, relativ nou si asociat mental cu atributele eficientei germane - pragmatismul si seriozitatea.

Cat de importanta a fost anticoruptia la turatie maxima in ecuatia acestui rezultat?

Anticoruptia a fost o tema si va ramane o tema, din multe puncte de vedere, evidente cu ochiul liber sau mai putin. Faptul ca Victor Ponta a intretinut o anumita ambiguitate legata de amnistie si gratiere i-a facut mult rau.

I-a speriat pe multi care au ajuns astfel sa creada ca, daca PSD pune mana pe Presedintia Romaniei, va fi posibila o revenire in trecut. A existat, de asemenea, convingerea ca vor fi rase conducerile institutiilor anticoruptie.

Nu cred ca arestarile au determinat schimbari majore de tendinte, dar e posibil sa fi pus in lumina jocuri subterane legate de institutiile anticoruptie. Va dati seama ca toti cei cu probleme au cautat o confirmare de la Victor Ponta ca dupa alegeri se va face ceva din acest punct de vedere.

Care a fost principala eroare a lui Victor Ponta?

In primul rand, a gestionat prost asteptarile publice. Le-a ridicat foarte sus din 2012 incoace. USL a castigat covarsitor si fara drept de apel, asa e. Numai ca ulterior reteta s-a bazat tot pe pomparea masiva de propaganda, pe supraexpunere, tot cu doar noi facem, restul sunt impotriva poporului. Si oamenii au inceput usor sa ridice din sprancene.

A doua eroare a fost ca a acceptat ca democratia sa fie redefinita dupa interese de moment. A lasat partidul sa creada ca s-ar putea redefini aria de acoperire a anticoruptiei. Si cel mai grav, a reinterpretat dreptul la vot.

In toate tarile sunt negocieri, dar nimanui la conducere in vreuna din celelalte tari membre nu i-ar trece prin cap ca dreptul la vot, fundament al democratiei europene, ar putea avea o alta interpretare. Fundamentele democratiei sunt de neatins si nu au mai multe intepretari.

A treia greseala - a ignorat complet Romania dinamica, acea Romanie cu acces la Internet, cu aspiratii europene si cu expunere, prin calatorii, prin vizite sau muncind afara, la cum arata o societate moderna de tip occidental.

Ce rol a avut Traian Basescu in acest scrutin?

In acest scrutin, nu unul foarte mare. A avut un candidat preferat, dna Udrea. Rezultatul electoral a fost limpede. Pe de alta parte, trebuie sa acceptam ca valul antiPonta s-a putut ridica si pe anumite clisee pe care presedintele Basescu le-a creat in ultimii doi ani despre primul ministru, precum "Dottore" - scandalul de plagiat.

A dat mesajul corect pentru mobilizarea la vot a propriului electorat, dar nu se poate spune ca a avut un rol determinant in favoarea lui Klaus Iohannis. Reflexele antidemocratice ale Guvernului PSD au fost cel mai mare ajutor pentru Klaus Iohannis, pe langa lupta dusa de Vasile Blaga si echipele din teritoriu.

Pentru planul politic al domnului presedinte, ideal ar fi fost ca in turul doi sa ajunga doamna Udrea in speranta ca ulterior va deveni liderul Opozitiei.

Urmeaza rasturnarea Guvernului sau coabitarea dintre Iohannis si Ponta - PSD? Daca PNL rateaza valul si nu se instaleaza, nu se poate intoarce impotriva lui?

Lucrul bine facut ar insemna ca presedintele ales sa isi poata impune o agenda de reforme politice sau institutionale. Pentru aceasta, are nevoie de o guvernare puternica, cu o majoritate solida si stabila rezultata din votul popular la termen, adica in 2016.

PSD este in acest moment principalul partid din tara, dar este macinat de multe rivalitati interne. Din acest punct de vedere, ca premisa, PSD pana in februarie nu se poate duce decat in jos.

Miza este controlul, sunt curios cine va propune si o agenda de reforma interna si daca se va reusi crearea unei mase critice pentru sprijinirea ei. Vor fi cel putin 15 ani, poate chiar 20, in care principalul partid din Romania nu va reusi sa dea presedintele Romaniei. O dezbatere interna nu va putea fi evitata.

Cel mai important semnal legat de strategia PSD va fi proiectul de buget.

Vom sti daca e un buget pentru reconfimarea lui Ponta la sefia PSD in februarie, daca e un buget de praduiala sau daca e un buget care sa stimuleze cresterea economica, astfel incat PSD si partenerii sa vina in forta in fata electoratului in 2016.

In coabitarea Iohannis - Ponta, presedintele ales va avea un ascendent puternic care s-ar putea sa se transforme, pe alocuri, intr-un razboi psihologic dificil pentru Victor Ponta.

Nu va fi o dezamagire pentru electoratul care a votat antiPonta sa ramana cu el premier?

Oamenii stiu ca l-au ales pe presedintele Romaniei. Ei fac perfect diferenta intre treaba Guvernului si responsabilitatile presedintelui, chiar daca oamenii nu vorbesc complicat ca politicienii sau ca analistii politici.

Sanctiunea pentru Victor Ponta a fost la vot si nu cred ca se va opri aici. Dar ideea ca imediat ce se castiga o reduta a democratiei trebuie ocupate toate celelalte centre de putere, fara a trece prin alegeri, delegitimeaza proiectul politic in fata cetatenilor. Nu mai vorbesc de faptul ca asta ar presupune sa revii la practicile traseismului politic, atat de daunatoare interesului public.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#alegeri prezidentiale 2014, #Klaus Iohannis presedinte ales, #campanie Victor Ponta , #Alegeri Prezidentiale 2014