Cum se vede din SUA infrangerea lui Ponta in alegerile prezidentiale Interviu

Duminica, 23 Noiembrie 2014, ora 18:20
20441 citiri
Cum se vede din SUA infrangerea lui Ponta in alegerile prezidentiale Interviu
Foto: Facebook / Chris Terhes

"Revolutia votului", care a marcat alegerile prezidentiale din Romania, a avut la baza nu doar revolta diasporei, ci si frica de PSD, partid care a speriat "orice om rezonabil si rational", pentru ca a aratat ca ii considera pe romani "iobagi, votanti, slugi", spune preotul Chris Terhes, presedintele Asociatiei Romanilor Greco-Catolici din SUA.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, pr. Terhes explica de ce s-au mobilizat romanii din diaspora si cum i-au convins pe cei din tara sa iasa in numar atat de mare la vot incat au rasturnat toate calculele politice. "Partidele care nu se vor reforma vor disparea de pe scena politica", avertizeaza el.

Cum a votat diaspora: Iohannis - 89,73%, Ponta a castigat doar in Palestina

Cum explicati indarjirea de care au dat dovada romanii din diaspora cu ocazia acestor alegeri prezidentiale? Ce credeti ca i-a motivat? Inainte de alegeri ati declarat pentru Ziare.com ca puterii de la Bucuresti ii e "frica de diaspora".

In primul rand, va multumesc ca mi-ati dat dat ocazia sa vorbesc despre acest subiect. Noi, toti romanii care am plecat din Romania si ne-am luat lumea in cap, nu am plecat de bine ce ne-a fost, acolo. Am fost nevoiti sa lasam in urma familii, bunici, parinti, frati si surori, prieteni, locuri natale, sa mergem in tari straine si sa o luam de la zero. Unii dintre noi au fost abuzati, discriminati, nedreptatiti.

E evident ca suferi, te chinui si in tot acest timp te gandesti: dar eu de ce nu am avut oportunitati in Romania? Cine e vinovat pentru plecarea mea? Implicit ajungi la coruptie si la politicieni.

Dupa ce te pui pe picioare - ai de lucru, ai unde sta - nevoile ti se transforma in dorinte, aspiratii. Cu alte cuvinte, devii un om liber. Sau, mai bine spus, inveti ce inseamna libertatea. Devii constient de drepturile pe care le ai si inveti cum functioneaza sistemul democratic din tara respectiva - iti dai seama de puterea votului tau.

Asta iti schimba atitudinea fata de vot, de la una pasiva ("nu ma intereseaza, toti sunt la fel") sau fatalista ("eu nu pot sa schimb nimic"), la una pozitiva ("stiu ca pot schimba ceva cu acest vot").

La aceste alegeri, pe langa atitudinea pozitiva fata de vot s-au mai adaugat stimulii externi, cum ar fi campania agresiva si negativa a candidatului Victor Ponta, precum si emotia cauzata de ingradirea dreptului la vot, care i-a motivat pe cei cu atitudine pozitiva fata de vot sa si actioneze. Pana aici a fost vorba despre atitudine individuala.

Apoi, cand Guvernul a incercat sa ne ingradeasca dreptul la vot, ne-a facut sa devenim un grup omogen. Pana atunci ne raportam in termeni de "romani in America", romani in Italia, in Spania. Dupa turul intai am devenit o singura diaspora.

Roman la vot in Londra: Noi am invatat gustul democratiei. Uniti suntem puternici! Interviu

Au mai fost doi factori care au contribuit la schimbarea atitudinii multora fata de vot. Primul a fost iesirea din cursa a Monicai Macovei, care a avut cei mai motivati suporteri, si transferarea sprijinului catre Klaus Iohannis.

Al doilea factor a fost iesirea romanilor din tara pe strazi pentru apararea dreptul nostru la vot. Asta a unit romanii din afara cu cei din tara si i-a creat un grup omogen. Am devenit o natiune unita.

Va spun sincer, in cele doua saptamani de campanie dintre cele doua tururi s-a creat asa o emulatie si efervescenta in comunitatile romanesti din diaspora incat toata lumea vorbea numai despre vot. Noi din diaspora eram hotarati sa mergem la vot pentru cei din tara, cei din tara sa mearga la vot pentru noi in diaspora.

Dintr-o data a devenit cool sa votezi. Era nepatriotic, rusinos sa nu mergi la vot in turul doi, cand ai vazut atatia romani care au stat la coada sa voteze in turul intai.

Cei care spun ca toti acei tineri au iesit la vot pentru ca au fost platiti au o gandire de sclavi si nu inteleg atitudinea unui om liber. Pe un om liber nu-l poti cumpara cu 30 de euro. Un om liber stie ca cea mai puternica arma pe care o are in mana este votul.

Ca sa va raspund pe scurt, indarjirea de care au dat dovada cei din diaspora a fost reactia normala a unor oameni liberi in fata unei actiuni abuzive si agresive a statului de ingradire a unor drepturi.

Foto: Facebook / Chris Terhes

Explicati-ne cum a reusit diaspora sa ii mobilizeze la vot pe romanii din tara intr-un timp atat de scurt - doar doua saptamani.

Noi din Statele Unite am spus de mult timp ca puterea diasporei nu sta in numarul de voturi propriu-zise pe care le aduce, ci in influenta pe care o are acasa, in Romania.

Un telefon de aici, un email, o discutie pe chat sau Skype este mai convingatoare decat orice stire falsa ar prezenta televiziunile din Romania.

Cand a devenit evident pentru romanii din diaspora ca Guvernul incearca ingradirea dreptului nostru la vot, s-a inceput o campanie fara precedent de mobilizare a celor din tara.

Pe langa folosirea Internetului, s-au sunat rude, prieteni, cunoscuti, vecini, orice persoana cunoscuta pentru a o convinge sa voteze intr-un anumit fel. Cineva spunea ca s-au dat milioane de telefoane in tara intre cele doua tururi de scrutin.

Toti au fost constienti ca fiecare vot este important si ca de votul respectiv depinde directia si viitorul Romaniei.

Ca sa intelegeti fenomenul la scara mai larga, la Los Angeles s-a aflat ca Ponta si-a recunoscut infrangerea un pic dupa ora 1pm (11pm in Romania), dar cu toate acestea, romanii au continuat sa vina la vot si sa stea la coada sa voteze. S-a votat pana la ora 9 seara, adica 7 dimineata in Romania!

Foto: Facebook / Chris Terhes

Diaspora a inceput aceasta "revolutie a votului", dar fara sprijinul romanilor din tara nu se reusea.

Le multumesc pe aceasta cale, inca o data, tuturor romanilor din tara care au iesit in strada pentru noi.

La aceste alegeri prezidentiale majoritatea a dat un vot "pro" sau un vot "anti"?

In primul tur a votat fiecare cu candidatul in care s-a regasit. In al doilea tur, insa, clar s-a votat "anti".

In primul rand s-a votat "anti-Ponta". Campania pe care acesta a dus-o a ostilizat pe foarte multa lume. Apoi, viziunea de tara pe care acesta a oferit-o si discursul pe care l-a avut a speriat orice om rezonabil si rational.

Nu mai poti veni in 2014 cu un discurs nationalist de genul lui Viktor Orban si fundamentalist religios cum avea Ion Iliescu in anii '90. Lumea s-a desteptat. Atacurile la Iohannis pe motiv ca e minoritar etnic si religios i-a facut pe toti romanii din diaspora, care la randul lor sunt minoritari in tarile respective, sa simpatizeze cu Iohannis.

Apoi, mesajul fundamentalist ortodox i-a pierdut automat pe toti romanii care nu sunt ortodocsi sau pentru care apartenenta religioasa nu este un factor determinant in luarea unei decizii la vot, numar care este foarte mare. In fond, s-a candidat pentru pozitia de Presedinte al Romaniei, nu pentru cea de Patriarh.

Pr.Terhes: Problema BOR nu e ca s-a implicat in campanie, ci motivul pentru care a facut-o

In al doilea rand s-a votat "anti-PSD" de teama de PSD. Si sper ca cei din PSD sa citeasca ce spun aici si sa isi schimbe atitudinea.

Daca cititi cu atentie stenogramele cu Mircea Govor, presedintele PSD Satu-Mare, intelegeti modul cum acesti baroni locali PSD relationeaza cu cei din jur. Pentru ei cei din jur nu sunt oameni, ci supusi, iobagi, votanti, slugi. Cand ai o astfel de atitudine dispretuitoare fata de oamenii, sa te astepti ca acestia ti-o vor plati.

Inregistrare halucinanta dintr-o sedinta PSD - Popi, preotese, profesori sau postasi amenintati: Stati si muriti, asta e viata!

Apoi, in foarte multe locuri s-a recurs la amenintari, presiuni si santaj sa se voteze cu Ponta. Am avut preoti si credinciosi greco-catolici din Romania care mi-au spus ca au fost amenintati de primar ca daca nu voteaza cu PSD sunt "terminati". La fel faceau directorii in scoli sau in alte institutii cu subalternii.

Romanii nu mai raspund la frica si pedepsesc aroganta si atitudinea dispretuitoare a politicienilor.

Nu in ultimul rand, votul de duminica a fost un semnal dat intregii clase politice din Romania ca are nevoie de reforma. S-a trecut intr-o noua faza a democratiei romanesti, iar partidele care nu se vor reforma vor disparea de pe scena politica.

Credeti ca aceste alegeri au consolidat societatea civila romaneasca? Devine ea un adevarat "caine de paza" al democratiei?

N-as spune ca a consolidat-o inca, ci ca a stimulat-o sa se dezvolte.

Reactia strazii, constientizarea de catre foarte multi romani a drepturilor pe care le au, a puterii care sta in vot, va pune bazele unei societati civile foarte active si dinamice in Romania, lucru care va avea un impact pozitiv asupra viitoarelor alegeri.

De aceea, le recomand tuturor romanilor care citesc acest interviu sa se organizeze la nivel local, sa vada ce nevoi sau probleme exista in comunitatea lor si sa gaseasca solutii de rezolvare. Organizatia pe care o reprezint - "Romanian Community Coalition", cunoscuta si sub numele de "Coalitia Romanilor pentru combaterea coruptiei" - este dispusa sa asiste orice comunitate din Romania sa se organizeze.

Romanii din diaspora, scrisoare deschisa pentru Klaus Iohannis: Nu v-am dat un cec in alb

Batalia mediatica Internet vs. televiziuni de partid a avut un castigator clar. Cum anticipati ca va evolua rolul pe care il va avea mediul online in viata politica din Romania?

Fara echivoc, Facebook-ul si telefonul au batut televizorul.

Atat Facebook-ul, cat si televizorul sunt doar mijloace de comunicare. Mi s-a parut ca strategii PSD-ului s-au concentrat mai mult pe controlarea mijloacelor de comunicare decat pe convingerea receptorului mesajului, care este omul, votantul.

Lectia pentru oricine vrea sa castige alegeri este sa se concentreze pe oameni, nu pe cumpararea si controlarea presei. Indiferent cata presa cumperi, oamenii tot vor gasi forme sa comunice intre ei si sa se informeze corect. Pe Facebook, de exemplu, o stire se raspandeste in progresie geometrica in functie de cati oameni dau share si like la ea. Astfel de reactii sunt imposibil de controlat de catre partide sau oameni politici.

Foto: Facebook / Chris Terhes

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Chris Terhes diaspora alegeri prezidentiale, #Ponta alegeri prezidentiale 2014, #rezultate vot diaspora prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014