Iohannis are sanse sa castige aceste alegeri. Ma ingrijoreaza perspectiva unui blat de proportii Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 13:20
35003 citiri
Iohannis are sanse sa castige aceste alegeri. Ma ingrijoreaza perspectiva unui blat de proportii Interviu

La stanga, multi cred ca Victor Ponta a pierdut deja alegerile, la dreapta cei mai multi sunt atat de siguri ca Victor Ponta le-a castigat incat nu cred ca mai are rost sa lupte, iar ingrijoratoare este perspectiva unui blat de proportii ce ar avea ca efect refacerea USL cu o mare parte din PNL, afirma consultantul politic George Ripa.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, George Ripa apreciaza ca dl Iohannis are sanse sa castige aceste alegeri, dar nu ii va fi de ajuns sa stea si sa astepte greselile facute de Victor Ponta. Inca ii lipseste "povestea".

George Ripa a comentat scorurile obtinute de primii 6 candidati, dar si structura electoratului care s-a prezentat la urne in turul I.

Care sunt principalele concluzii ale turului intai al alegerilor sub aspectul prezentei la vot si al electoratului care s-a mobilizat la urne?

Cred ca toata lumea se astepta la o prezenta apropiata de ce a fost la finalul zilei. Au fost aproape 10 milioane de romani la urne si probabil ca am fi depasit acest numar daca MAE ar fi organizat mai bine procesul electoral din diaspora si nu ar fi ingradit dreptul romanilor de a vota.

O veste proasta pentru Victor Ponta este aceea ca, dupa cum pare, deja din primul tur au venit la vot o mare parte din votantii lui. Vestea proasta pentru Klaus Iohannis este ca in primul tur au votat deja 78% dintre cei cu studii superioare, cei care voteaza traditional dreapta, iar asta ne spune ca de aici nu poate veni o crestere spectaculoasa.

Asta inseamna ca ambii trebuie sa iasa in turul doi din logica propriului electorat. Ponta o face cumparand voturi cu bani publici, pentru ca altfel nu prea stie cum, iar asta e de fapt problema stangii de 25 de ani. Nici lui Iohannis nu-i va fi usor.

Pe de o parte, trebuie sa-l atace pe Ponta, ceea ce a dovedit ca nu prea o poate face, pe de alta, trebuie sa adopte un discurs mai conservator, axat pe principiile morale ale dreptei care sunt de altfel si ale poporului roman.

As vrea totusi sa se inteleaga ca un votant cu master la Catania nu este cu nimic mai presus decat unul cu 8 clase. Vedem de 25 de ani cum unii sugereaza ca un votant mai putin instruit si cu venituri sub medie este mai prejos decat unul cu studii si venituri peste medie. E cursa in care "dreapta" a intrat in 1990, cand Iliescu si fostii comunisti au confiscat valorile traditionale ale poporului roman, cum ar fi patriotismul, valorile familiei traditionale sau valorile crestine.

Ca opozitie la Iliescu, "dreapta" a imbratisat europenismul, sustinerea minoritatilor sexuale si alte teme progresiste care, de fapt, in stiintele politice si in lumea reala apartin stangii. Dreapta trebuie sa isi recupereze valorile si principiile si abia apoi vom putea spune ca isi va recupera si electoratul.

Cum comentati scorurile obtinute de primii 5 clasati?

Voturile obtinute de Victor Ponta arata ca partidul s-a mobilizat, chiar daca au fost scoruri putin sub asteptari, in unele fiefuri traditionale, dar acolo cred ca a functionat mai degraba teama de DNA. Totusi candidatul PSD a obtinut cu aproximaiv o jumatate de milion de voturi mai putin decat Adrian Nastase in 2004. E drept ca si numarul de votanti care au venit la urne a fost mai mic. Asta arata ca PSD a pierdut de-a lungul timpului alegatori, dar si-a pastrat structurile de partid-stat.

Klaus Iohannis a obtinut cu 700.000 de voturi mai putin decat Traian Basescu in 2004, dar e de inteles, a avut 3 competitori puternici care i-au luat din voturi. Miza pentru el cred ca era sa depaseasca pragul psihologic de 30% si sa nu fie la o distanta mai mare de 10% de locul I. A reusit partial si avem primul caz din istorie in care un candidat intra in turul doi fara sa deschida gura. Poate o va face acum.

Popescu Tariceanu este candidatul manciurian perfect. A jucat asumat rolul de marioneta pesedista pentru a ucide voturile dreptei. Partial a reusit, insa nu cred ca va putea transfera mai mult de 50% catre Victor Ponta, in turul al doilea.

Personajul politic Elena Udrea a obtinut un scor uimitor. In schimb, candidatul sustinut de Traian Basescu a obtinut un scor umilitor.

In cazul dnei Macovei, al carei consultant ati fost, considerati ca scorul obtinut reprezinta o premisa buna pentru lansarea unei noi miscari politice cu sanse reale de afirmare?

Am facut parte din staff-ul de campanie si din interior pot spune ca scorul obtinut este exceptional, daca ne uitam la unii factori din campanie. In primul rand, campania Monicai Macovei a avut, conform estimarilor mele, dincolo de luna de campanie, mai putin de 5% din sumele avute la dispozitie de cei clasati pe locurile 3 si 4.

In al doilea rand, au existat probleme cu transmiterea mesajelor prin media clasica - majoritatea televiziunilor au ignorat-o. In al treilea rand, nu a avut un aparat de partid, s-a lucrat doar cu voluntari, majoritatea aflati pentru prima data intr-o confruntare politica.

Rezultatul arata ca numele Monicai Macovei inseamna enorm pentru aproape 400.000 de romani si ca se simte nevoia unei noi constructii, civice, dar mai ales politice. Proiectul este cerut de piata. A obtinut 11% in Bucuresti, 9% in Timisoara, 8% in Bacau si in Constanta. In marile orase a terminat pe locul 3, in conditiile spuse mai sus.

Elena Udrea si Monica Macovei intarzie sa-si exprime optiunea pentru turul al doilea. Care ar fi atitudinea corecta a celor doua?

Pentru a fi sprijinit de Monica Macovei, candidatul ACL trebuie sa isi asume principiile si valorile din statutul acesteia. Iohannis trebuie sa garanteze parteneriatul cu SUA si un rol activ in NATO si UE, sa apere statul de drept, sa atace la CCR legile la care exista suspiciuni de neconstitutionalitate, sa nu gratieze decat cazuri sociale, exclus fapte de coruptie, dar si sa promoveze proiecte pentru votul electronic sau sa organizeze un referendum pentru eliminarea imunitatii parlamentarilor, ministrilor si presedintelui. Pe scurt, Klaus Iohannis trebuie sa sustina si sa apere valorile occidentale.

Inteleg ca tabara Elenei Udrea ar putea sa nu dea niciun mesaj. Daca va face asa, se va produce o ruptura intre partid si propriul electorat, iar Traian Basescu stie foate bine asta. Electoratul presedintelui nu poate sta acasa cand exista perspectiva venirii lui Victor Ponta la Cotroceni.

Dar asta ar trebui sa fie valabil si pentru electoratul dnei Macovei.

Absolut, dar acest electorat nu va sta acasa daca Iohannis isi asuma sa apere valorile clasice occidentale.

Ce sanse are Klaus Iohannis sa il invinga pe Victor Ponta in turul al doilea si ce ar trebui sa faca pentru a-si maximiza aceste sanse?

Luni si marti am discutat atat cu oameni apropiati de PSD, cat si cu numerosi oameni de dreapta, implicati sau nu alaturi de un candidat. La stanga, multi cred ca Victor Ponta a pierdut deja alegerile si ca nu are de unde lua procentele necesare pentru a ajunge la Cotroceni. Ei aduc in discutie momentele 2004 si 2009.

Uimitor este insa ca si cei de la dreapta isi plang de mila. Majoritatea sunt atat de siguri ca Victor Ponta a castigat deja alegerile incat nici macar nu cred ca mai are rost sa lupte. Altii, din pacate, zic - ce mi-e Ponta, ce mi-e Iohannis?

In punctul in care ne aflam, un singur lucru ma ingrijoreaza: perspectiva unui blat de proportii ce ar avea ca efect refacerea USL cu o mare parte din PNL. Cand spun asta ma gandesc la filialele PNL care au avut rezultate ingrijoratoare. Daca vreti detalii, intrebati-l pe Crin Antonescu, numele care a lipsit de pe lista prezentata marti de Ponta.

Cred totusi sincer ca Iohannis are sanse sa castige aceste alegeri. Nu cred insa ca ii va fi de ajuns sa stea si sa astepte greselile facute de Victor Ponta. Pe mine ma sperie perspectiva instaurarii unui presedinte cu sprijinul unor forte extremiste si populiste, precum PRM sau PP-DD, si sprijinit de o alianta plina de corupti, condamnati penal si rusofili, insa nu stiu daca pentru romani va fi de ajuns.

E un moment important in istoria Romaniei, nu cred ca ne permitem sa avem un presedinte cu o viziune anti-occidentala si pro-chineza, asa cum este Victor Ponta. Totusi, campaniei lui Klaus Iohannis inca ii lipseste povestea. Romaniei lucrului bine facut ii lipseste ceva, poate chiar sufletul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#prezidentiale Klaus Iohannis Victor Ponta, #alegeri prezidentiale 2014 candidati , #Alegeri Prezidentiale 2014