Roman la vot la Londra: Am fost tratati ca niste vite! Cum se organizeaza in turul 2 - Interviu

Duminica, 09 Noiembrie 2014, ora 18:35
13619 citiri
Roman la vot la Londra: Am fost tratati ca niste vite! Cum se organizeaza in turul 2 - Interviu
Foto: Marinela Serban

Iris Radulian (foto) a plecat din Romania in urma cu noua ani. A mai votat peste hotare, dar niciodata nu s-a simtit atat de nedreptatita si de umilita ca la turul intai al alegerilor prezidentiale din acest an. "Traim in strainatate, dar asta nu inseamna ca suntem mai putin romani decat voi", spune ea.

Indignata de felul in care au fost tratati romanii care au vrut sa isi exercite dreptul constitutional de a-si alege presedintele, Iris Radulian a strans semnaturi pentru a determina autoritatile de la Bucuresti sa deschida mai multe sectii de votare pentru turul doi si l-a convins pe directorul unei scoli din Londra sa puna la dispozitie un spatiu in acest scop (din pacate, MAE a respins oferta).

Mai mult, ONG-ul pe care ea il conduce se pregateste de turul doi al alegerilor cu ceai cald, formulare gata tiparite pentru declaratia pe propria raspundere (ba chiar si pixuri!) pentru romanii care vor incerca din nou sa voteze la Londra.

Cu alte cuvinte, Iris Radulian a facut mai multe in aceasta saptamana decat responsabilii cu organizarea scrutinului prezidential. Despre tradare, umilire, rusine si dor de tara, cititi in interviul acordat de Iris pentru Ziare.com.

Proteste de solidaritate cu "cozile umilintei": Unde si cand ies romanii in strada duminica

In primul rand, spune-mi daca esti sau nu membru de partid.

Nu! Eu si organizatia mea, My Romania Group, nu incercam sa facem propaganda politica. Noi nu spunem nimanui cu cine sa voteze. Eu sunt apolitica si ma lupt pentru comunitate si pentru drepturile noastre.

Noi ii invatam limba romana pe copiii care s-au nascut aici. Noi le dam de mancare romanilor care stau in strada pentru ca nu reusesc sa isi gaseasca de munca. Noi asta facem tot timpul - luptam pentru romanii din comunitate. Si eu consider ca ceea ce s-a intamplat pe 2 noiembrie a fost o nedreptate.

Cand ai plecat din Romania? E prima data cand votezi dincolo de granite?

In 2005 am plecat din Romania, din Bucuresti. Nu a fost prima data cand am votat in strainatate. Am prins si alegerile din 2009, am prins si europarlamentarele. Niciodata nu s-a intamplat ce s-a intamplat acum.

Cum a fost pe 2 noiembrie? Tu ai reusit sa votezi?

A fost un cosmar. Eu am ajuns la vot, la Brent Civic Centre, in jur de 10 si un sfert, dar am reusit sa scap de acolo pe la 14 si jumatate. Am stat aproape 4 ore! A fost o coada infernala. Am reusit sa votez desi de cateva ori am zis ca cedez. Nu am putut sa stau jos, nu am putut sa beau un pahar cu apa, unii incercau sa o ia inainte, altii incepeau sa aiba nervi... Nu m-am lasat! Mi-am pus ambitia la incercare si am avut o vointa de fier.

Ce m-a socat foarte tare a fost ca in jurul meu am vazut oameni cu diferite dizabilitati, batrani, copii mici, gravide, chiar si pe cineva cu carje, carora nu li s-a acordat nici cea mai mica asistenta - o coada separata, un scaun, o vorba buna, ceva...Nu exista nici macar o toaleta. Am fost tratati efectiv ca niste vite.

Vot la ICR Londra

Sursa: Facebook / Adrian Marin Sanda

Eu consider ca este dreptul nostru constitutional de a vota, iar el ne-a fost luat. Circa 2.800 de oameni au ramas afara dupa inchiderea votului si nu si-au mai putut exercita dreptul de vot la aceasta sectie.

Dupa ce am votat, m-am suparat, m-am urcat in masina si m-am dus, de curiozitate, cu membrii echipei mele de la organizatie, la alte sectii de votare. Mai mare tambalau! Am intalnit foarte multi oameni care au venit din "provincie", adica din afara Londrei, care s-au urcat in tren, dupa ce au dat bani pe bilete, ca sa vina sa la vot. Au petrecut ore intregi pe tren si apoi la sectie, dar nu au reusit sa voteze. Va dau exemplul unei persoane care a venit la Londra la 11 si pana la ora 21 nu a reusit sa voteze.

Proteste de solidaritate cu "cozile umilintei" - Mobilizarea Facebook a scos mii de romani in strada

Care crezi tu ca au fost cauzele? De ce a durat atat de mult procesul de vot?

Au fost trei sectii in Londra. Si trei stampile, pentru circa 3.000 de oameni doar la noi, la Brent Civic Centre. Cum sa ai doar trei sampile pentru atatia oameni, in conditiile in care mai trebuie sa iti si scrii numele, CNP-ul si sa dai semnatura?! Daca faci un calcul matematic, e imposibil.

La europarlamentare nu a fost la fel?

Nu, la europarlamentare nu a fost nici cea mai mica problema. Dar cred ca atunci au votat circa 100 de oameni toata ziua. Acum a aparut declaratia pe propria raspundere, a fost prima data. Si a fost si mare taraboi, pentru ca au ramas fara ele, fizic. Lumea gresea. A fost parca o chestie facuta in mod expres: in josul foii scria ca trebuie sa treci daca esti cetatean roman, cu rezidenta in Romania sau in UK, sau ai dubla cetatenie. Lumea a fost foarte confuza, se intrebau 'Eu ce trebuie sa scriu aici?'.

Am trecut pe la multi, am racit, am ragusit, ca sa le explic oamenilor. Oamenii dadeau din umeri: 'Noi ce scriem aici? Adresa din Romania sau adresa de aici?' S-au stricat astfel foarte multe hartii, s-a facut gunoi pe jos, lumea s-a enervat. Multi au plecat, dar altii au ramas si au facut scandal.

Alegerile prezidentiale 2014: Unde si cum pot vota romanii din diaspora pe 16 noiembrie

Cam cate persoane erau din partea organizatorilor in interiorul sectiei de votare?

Cred ca vreo 5 oameni si presedintele sectiei, nu stiu exact, nu am dat prea mare atentie acestui aspect. Mai erau oamenii de ordine. Clar, insa, nu au facut fata.

S-a lasat cu plansete. Sa va spun ceva. Noi, astia din strainatate, simtim altfel decat voi cei din tara. Este singurul moment in care ne simtim apropiati de tara noastra, ma intelegi? Mai ales ca e vorba de presedintele Romaniei. Iar ceea ce s-a intamplat acum denota metode securiste. Sa aduci tu 3-4 stampile pentru 3-4 mii de oameni? Matematic e imposibil sa voteze toti.

Noi nu am fost lasati sa votam! De asta, eu am luptat ca sa facem noi sectii de votare pentru turul doi, am obtinut aprobarile. Eu nu fac niciun fel de lobby, niciun fel de presiune politica, nu zic 'Votati-l pe X sau pe Y', nu am treaba cu asa ceva.

Dezastru la votul in diaspora - episodul Munchen: "Inceputul sfarsitului democratiei" (Video)

Spune-mi cum te-ai gandit sa initiezi petitia pentru deschiderea unor noi sectii de votare.

Ce s-a intamplat aici pe 2 noiembrie a fost mai ceva ca la Revolutia din 1989. Ti se ridica parul in cap cand auzeai imnul romanesc afara si vedeai ca lumea refuza sa plece. Fluturau steaguri, unii plangeau din cauza nedreptatii. Si acum ma infior cand ma gandesc.

Seara, cand am vazut toate astea, am zis ca trebuie sa facem ceva. Am facut o petitie in care le-am cerut oamenilor sa semneze pentru deschiderea unei noi sectii de votare. Noi avem scoli suplimentare, asa se numeste - 'supplementary education' -, in institutii britanice, asa ca avem acces la directorii lor. Ei au vazut in mass-media britanica scandalul care s-a produs si pentru ei este o chestiune dezonoranta sa vezi o comunitate atat de mare cum e cea de romani din Londra careia i se refuza dreptul la vot, si si-au manifestat dorinta sa ne sprijine. Fiind institutie publica, ne-au oferit spatii pentru sectii de votare. Va dati seama cat de rusine mi-a fost si mie sa discut chestiunea asta...

Ca sa putem deschide o noua sectie de votare, cei de la MAE mi-au spus sa fac lista cu nume, CNP, ca sa verifice autenticitatea identitatii, plus semnatura. Am facut acest lucru, ne-am adunat un grup mare, ne-am dus la cele trei sectii duminica si am inceput sa strangem semnaturi. La ora 21:30 am avut 930 de semnaturi fizice, cu pixul pe foaie.

In afara de asta, am facut petitia online, unde s-au adunat alte peste 800 de semnaturi pana vineri dimineata. Toate semnaturile au fost trimise catre MAE, BEC si BES vineri, inainte de intalnirea cu ambasadorii organizata de ministrul de Externe la Bucuresti.

Mai mult, am trimis si confirmarea directorului ca accepta sa ne ofere un sediu pentru o noua sectie de votare.

Am facut asta pentru ca noi am fost injositi, tradati. Nu e voie sa iti bati joc asa de oameni. Daca noi traim in strainatate, asta nu inseamna ca suntem mai putin romani decat voi, cei din tara. Unii am plecat de greu ce ne-a fost, altii poate pentru ca vrem sa facem ceva pentru tara. Sa nu ne luati dreptul la vot! Avem si noi acelasi drept ca si voi.

Cand tu stii ca s-a triplat numarul de oameni la Londra, lasi aceleasi sectii de votare ca acum cinci ani?! Nu stiai ca pleaca lumea din tara, nu aveai rapoarte? De la 85.000 cati erau inregistrati atunci, acum s-a ajuns la 300.000 si tu nu deschizi mai multe sectii de votare?!

Ambasadorul Romaniei in Franta: Masurile MAE, insuficiente. La Paris se asteapta 10.000 de oameni

De aceea, noi am initiat o actiune pentru turul doi, am si anuntat pe Facebook. Cautam voluntari, vrem sa oferim ceai, cafea, vreau sa scot declaratii la imprimanta, sa aducem pixuri. Vreau sa fac tot ce tine de mine ca sa iasa bine. Sa nu mai lasam oamenii sa fie tratati ca niste porci, ca niste vaci. Noi nu suntem animale! Cumva ne acuzati ca noi am plecat din tara si trebuie sa platim un pret pentru asta?

Alegeri prezidentiale 2014: Romanii din diaspora se mobilizeaza pentru turul doi

Ati avut sambata o intalnire cu ambasadorul Jinga si ministrul Stanoevici, in care vi s-a spus ca Ministerul de Externe refuza sa deschida noi sectii de votare. Ce parere ai?

Suntem extrem de dezamagiti si suparati din cauza deciziei MAE si a ministrului Corlatean. Suntem ROMANI si avem dreptul de a vota. Lumea este inversunata si, date fiind circumstantele, acum vor veni si mai multi oameni sa voteze. Deci aglomeratia va fi si mai mare. Ma mir ca au ales sa ne trimita 2 stampile, cand noi, My Romania Group, le-am gasit pana acum 3 noi sedii. Ce inseamna mizeria asta?

Voi ati stat ore in sir la coada ca sa votati. Ce crezi despre romanii din tara (aproape 9 milioane) care nu au venit la vot desi lor nu le-ar fi luat mai mult de o jumatate de ora?

Dezamagire este cuvantul potrivit. Proabil ca multa lume se asteapta ca votul sa fie deja fraudat, am auzit si noi ca au fost decedati carora li s-au folosit CNP-urile si au "votat". E dezamagire mare si probabil se gandesc ca votul lor nu poate schimba nimic.

Cum a votat diaspora: Iohannis - 46%, Ponta a invins in R.Moldova, dar si in Zimbabwe si Coreea de Nord

Totusi trebuie sa mergem la vot si in turul doi, nu-i asa?

Da! Eu asa cred si fac un apel la toti romanii sa voteze. Nu ma intereseaza pe cine, dar oamenii trebuie sa inteleaga ca traim in secolul 21, ca suntem o tara de talia Uniunii Europene, sa inteleaga ca este un drept constitutional si ca e important sa votezi. Sa nu lasam capul plecat!

Precizare: Interviul a fost acordat vineri, 7 noiembrie, si completat apoi cu opinia despre intalnirea cu ambasadorul Jinga si ministrul Stanoevici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iris Radulian vot Londra prezidentiale, #vot diaspora prezidentiale 2014, #petitie sectii votare prezidentiale 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014