PMP, probleme la prezidentiale: Cum a modificat Guvernul legea alegerilor

Sambata, 28 Iunie 2014, ora 10:30
5385 citiri
PMP, probleme la prezidentiale: Cum a modificat Guvernul legea alegerilor

Ordonanta de urgenta privind modificarea Legii pentru alegerea presedintelui defineste "partidele politice parlamentare" ca fiind formatiunile care au grup parlamentar propriu si care au obtinut in urma ultimelor alegeri generale mandate de deputati sau senatori pentru candidatii inscrisi pe liste.

Definirea "partidelor politice parlamentare" - prin introducerea unei noi litere e) la alineatul (1) al articolului 2 - este una dintre modificarile aduse Legii 370/2004 prin ordonanta de urgenta adoptata joi de Guvern si publicata vineri in Monitorul Oficial.

Guvernul schimba legea pentru prezidentiale. De ce nu se poate aplica la alegerile din toamna

Astfel, noua prevedere stabileste ca sintagma "partide politice parlamentare" semnifica "partidele si alte formatiuni politice care au grup parlamentar propriu in cel putin una din Camerele Parlamentului si care au obtinut in urma ultimelor alegeri generale pentru Parlamentul Romaniei mandate de deputati sau senatori pentru candidatii inscrisi pe listele acestora ori pe listele unei aliante politice sau electorale din care au facut parte partidele ori formatiunile politice respective".

In actuala structura a Parlamentului, au grup parlamentar propriu in cel putin una din Camere PSD, PNL, PDL, PP-DD, UDMR, PC.

PMP, desi are un numar de parlamentari, nu are grup, iar la momentul ultimelor alegeri parlamentare nu era constituit ca partid si nu a inscris lista de candidati, astfel ca ar putea ramane in afara situatiilor prevazute pentru "partide politice parlamentare" in Legea 370/2004.

Ce nu ar avea voie sa faca PMP

Una dintre situatiile in care se face referire in lege la partidele politice parlamentare este cea referitoare la alcatuirea birourilor electorale.

Astfel, " (1) Biroul Electoral Central este alcatuit din 5 judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele si vicepresedintii Autoritatii Electorale Permanente si din cel mult 10 reprezentanti ai formatiunilor politice. (...) (4) In termen de 24 de ore de la investire, judecatorii desemnati aleg din randul lor, prin vot secret, presedintele Biroului Electoral Central si loctiitorul acestuia.

In termen de 24 de ore de la alegerea presedintelui Biroului Electoral Central, in componenta Biroului Electoral Central intra presedintele, vicepresedintii Autoritatii Electorale Permanente si cate un reprezentant al fiecarui partid politic parlamentar. Astfel constituit, Biroul Electoral Central indeplineste toate atributiile ce ii revin potrivit prezentei legi pana la completarea lui cu reprezentantii formatiunilor politice neparlamentare care au propus candidati. (...)

(6) In termen de cel mult 48 de ore de la ramanerea definitiva a candidaturilor, fiecare formatiune politica care nu este reprezentata in Parlament si a propus candidat comunica Biroului Electoral Central numele si prenumele reprezentantului sau. Comunicarile transmise dupa acest termen nu se mai iau in considerare.

Completarea Biroului Electoral Central cu reprezentantii propusi se face prin tragere la sorti, in termen de 24 de ore de la expirarea termenului in care se fac comunicarile, de presedintele Biroului Electoral Central, in prezenta membrilor biroului si a candidatilor sau a persoanelor delegate de catre conducerile formatiunilor politice care au propus candidatii, in limita numarului de reprezentanti prevazut la alin. (1) ", se stabileste la articolul 16 al Legii 370/2004.

De asemenea, la articolul 18 este prevazut ca "Biroul electoral judetean, respectiv biroul electoral al sectorului municipiului Bucuresti este constituit din 3 judecatori, un reprezentant al Autoritatii Electorale Permanente desemnat de catre aceasta prin hotarare si din cel mult 7 reprezentanti ai formatiunilor politice care au propus candidati".

" (3) In termen de cel mult 48 de ore de la ramanerea definitiva a candidaturilor, fiecare formatiune politica care a propus candidat comunica biroului electoral judetean sau biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti numele si prenumele reprezentantului sau. Comunicarile transmise dupa acest termen nu se mai iau in considerare.

In termen de 24 de ore de la expirarea termenului in care se fac comunicarile, biroul electoral judetean sau biroul electoral al sectorului municipiului Bucuresti se completeaza cu reprezentantii propusi de formatiunile politice reprezentate in Parlament care au propus candidati, in limita numarului de reprezentanti prevazut la alin. (1).

In termen de 24 de ore de la completarea birourilor electorale judetene sau birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti cu reprezentantii propusi de formatiunile politice reprezentate in Parlament care au propus candidati, acestea se completeaza de catre presedintele biroului electoral judetean sau al biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz, cu reprezentantii celorlalte formatiuni politice care au propus candidati, in limita numarului de reprezentanti prevazut la alin. (1), prin tragere la sorti, daca este cazul, in prezenta membrilor biroului si a candidatilor sau a persoanelor delegate de catre conducerile formatiunilor politice care au propus candidatii", mentioneaza textul legislativ.

O modificare controversata

OUG privind modificarea Legii pentru alegerea presedintelui Romaniei, publicata vineri in Monitorul Oficial, stabileste de asemenea, la articolul 27, ca propunerile de candidati pentru alegerea Presedintelui Romaniei se depun la Biroul Electoral Central, cel mai tarziu cu 40 de zile inainte de data alegerilor. In actuala forma a legii, termenul prevazut in acest sens este de 30 de zile.

De asemenea, prin OUG se propun o serie de masuri tehnico-organizatorice, cum ar fi: "Institutul National de Statistica asigura editarea si tiparirea proceselor-verbale pentru constatarea rezultatelor alegerilor la Regia Autonoma 'Monitorul Oficial', dotarea cu echipamente, tehnica de calcul si consumabile, precum si instruirea personalului implicat in efectuarea operatiunilor tehnice privind stabilirea rezultatelor alegerilor pentru Presedintele Romaniei de catre Biroul Electoral Central, birourile electorale judetene, biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate si birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti".

Totodata, prin proiectul de OUG discutat joi in Guvern se elimina sectiile de votare speciale. Se prevede ca odata cu desfiintarea sectiilor de votare speciale sa fie reglementata posibilitatea exercitarii dreptului de vot la orice sectie de votare, in cazul alegatorilor care in ziua votarii se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decat cel de domiciliu.

Dispozitiile actuale ale Legii nr. 370/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevad organizarea sectiilor de votare speciale, de regula in gari, autogari si aerogari, precum si campusuri universitate.

"Din practica anterioara a organizarii alegerilor s-a constatat ca au fost situatii in care cateva sute de sectii de votare din localitatile mari si din zonele turistice au fost extrem de aglomerate, iar in alte cateva mii de astfel de sectii, constituite in localitatile mici, rurale, fluxul alegatorilor a fost deosebit de redus", se arata in nota de fundamentare a Guvernului.

Executivul justifica eliminarea din lege a sectiilor de votare speciale invocand imposibilitatea estimarii numarului de alegatori care se vor prezenta la vot, fapt care determina la randul sau dificultati in estimarea corecta a numarului de buletine de vot care trebuie repartizat fiecarei sectii de votare speciale.

"Alegatorii care in ziua votarii se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decat cel de domiciliu isi pot exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin", fiind inscrisi de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare intr-un tabel. Modelul declaratiei de proprie raspundere se stabileste prin HG, stabileste noul text legislativ.

O alta modificare vizeaza instituirea unor reglementari exprese in ceea ce priveste exercitarea dreptului de vot, prin intermediul urnei speciale, in cazul persoanelor cu drept de vot aflate in penitenciare, respectiv a persoanelor cu drept de vot internate in spitale, in sensul ca cererile de votare prin intermediul urnei speciale pot fi depuse la mai multe sectii de votare din proximitatea penitenciarelor, respectiv a spitalelor, stabilite prin decizie a biroului electoral judetean sau a biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti.

Totodata, prin OUG de modificare a Legii 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, se majoreaza termenul de stabilire, de catre Guvern, prin hotarare, a datei alegerilor, de la 45 de zile, la 60 zile inainte de ziua votarii, in vederea indeplinirii eficiente a procedurilor electorale prevazute de lege.

Premierul a anuntat joi ca Guvernul va adopta hotararea care stabileste ca alegerile prezidentiale din acest an vor fi organizate la 2 noiembrie, primul tur, si 16 noiembrie, al doilea tur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#PMP probleme prezidentiale 2014, #lege alegeri modificare Guvern , #Alegeri Prezidentiale 2014