Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Al patrulea presedinte al Romaniei post-comuniste: ales de noi sau impus de altii?

Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 07:31
10232 citiri
Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Al patrulea presedinte al Romaniei post-comuniste: ales de noi sau impus de altii?
Foto: Arhiva personala a lui Dan Nechita

Ati facut cunostinta cu ei pe Ziare.com la rubrica "Elite fara granite" - sunt romani cu performante deosebite, profesionale, dar si morale, care traiesc si muncesc in strainatate si capitalizeaza, in fiecare zi, respectul strainilor pentru romani.

Citeste, acum, la rubrica Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora ce spun romanii din afara granitelor tarii: de ce merg la vot, cum vor vota, cum se vad lucrurile cand esti ceva mai departe de politica damboviteana, civilizatia balcanica si economia neaos romaneasca.

Ei merg la vot pentru ca au ceva de spus cand vine vorba de viitorul Romaniei.

Elite fara granite - Ei sunt Romania: Strategul militar de la Washington care i-a intalnit pe Obama si Bush

Dan Nechita este membru fondator al Centrului pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani (C.A.E.S.A.R) si presedinte al Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS). Este absolvent Columbia University si George Washington University.

"In general, decizia de a nu participa la vot e insotita de unul sau mai multe argumente intrate deja in galeria raspunsurilor preluate de-a gata. De exemplu, 'Nu ma intereseaza politica!' poarta cu sine dezamagirea celor pentru care, dupa 25 de ani de deziluzii si asteptare, pana si asocierea cu politica romaneasca a ajuns aproape insultatoare.

De asemenea, 'Votul meu nu conteaza!' vorbeste de resemnarea celor care, intr-un trecut mai indepartat sau mai recent, au incercat cu buna credinta si cu sacrificii personale sa schimbe ceva in mai bine pana cand, lovindu-se de un sistem pregatit sa se apere cu dintii tocmai de ei, au renuntat chiar si sa mai spere.

In fine, 'Nu am pe cine vota!' ascunde protestul prin absenta al celor care isi vad din nou sperantele pentru un viitor mai bun amanetate de milioanele de afise electorale care promit pensii mari, locuri de munca bine platite pentru toti, o retea de autostrazi, eliminarea coruptiei etc., pe langa un breloc cu lanterna, un kilogram de faina si un litru de ulei pentru fiecare locuitor.

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Dezamagirea nu trebuie sa ne faca pasivi!

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Prezentul ne impune, viitorul ne responsabilizeaza

Aceste argumente se regasesc deseori pe buzele unor oameni a caror singura ilegalitate comisa vreodata a fost ca au dus la spital, asa cum stiau ca e necesar, plicul cu o 'atentie' pentru cineva care avea in mana sanatatea unei persoane dragi.

Sunt argumente intalnite la oameni care au trait toata viata cu cinste. Sunt argumente invocate de oameni care si-au dus la bun sfarsit studiile - liceul, facultatea, master-ul, doctoratul, cercetarea - cu nopti nedormite, prin forte proprii si cu pasiune fata de stiinta.

Sunt argumente adoptate de oameni cu simtul datoriei, care, indiferent de cat castiga, se prezinta la locul de munca la aceeasi ora, zi de zi, an dupa an. Sunt raspunsuri date de bunici, de parintii care au responsabilitatea unei familii, si, in mod trist, de tineri care, inainte sa ajunga sa fie responsabili de viitorul tarii lor, se resemneaza si abandoneaza pentru totdeauna ideea civismului.

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Domnilor, inaltati sufletele oamenilor, si dup-aia catedrale...

Sunt argumentele oamenilor care reprezinta, de fapt, adevarata Romanie. Si sunt, toate trei, gresite. Politica ii priveste, indiferent ca vor sau nu, pe toti cetatenii unui stat democratic. Fiecare vot conteaza intotdeauna. Si absenta la vot este un vot in sine - pentru status quo.

Politica ii priveste pe toti cetatenii unui stat democratic. Democratia e un sistem complex, dar care are la baza o idee foarte simpla: puterea este in mainile poporului. Politicienii, si statul in sine, sunt mandatati ai poporului - reprezentanti, angajati, servitori (in toata puterea cuvantului) ai proprietarilor tarii, ai cetatenilor. Politicienii au o singura responsabilitate: aceea de a administra bunul comun al cetatenilor - tara.

Dezgustul fata de 25 de ani de promisiuni neindeplinite, tradare, coruptie si jaf, insolenta si nerusinare trebuie manifestat tocmai prin vot - instrumentul principal al cetatenilor unei democratii de a-si concedia, de a-si trage la raspundere si de a-si pedepsi angajatii.

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Singurul lucru necesar ca raul sa triumfe esta ca oamenii buni sa nu faca nimic

Fiecare vot conteaza intotdeauna. Frauda electorala, o realitate pe cat de fantastica pe atat de des intalnita in Romania, are totusi niste limite. Fiecare vot conteaza deoarece, cu fiecare vot exprimat, munca celor care se bazeaza pe ilegalitati pentru a castiga alegerile devine mai grea; dupa un anumit prag, ea devine imposibila.

Voturile catorva mii de oameni pot fi furate, pot fi falsificate, pot fi "pierdute", pot aparea din senin - voturile a peste 18 milioane de cetateni, nu.

Mai mult, exprimarea unui vot conteaza si ca semnal pentru partenerii nostri din Vest - poate singurul semnal credibil in momentul de fata - ca cetatenii Romaniei continua sa adere la valorile unei democratii mature. Romania are o singura optiune pentru dezvoltarea sa pe termen lung ca stat democratic: asumarea fara echivoc a apartenentei la NATO, a integrarii reale si complete in Uniunea Europeana si a parteneriatului strategic cu SUA.

Alegerea a fost deja facuta in decembrie 1989; singurii care inca sustin ca Romania 'are de ales' sunt cei care au de castigat de pe urma unui sistem non-democratic, aliniat preferintelor si intereselor rusesti. Semnalul transmis partenerilor externi este un angajament, dar si o afirmatie: o afirmatie ca cetatenii Romaniei sunt pregatiti sa isi asume nu doar obligatiile, ci si drepturile si privilegiile pe care o democratie matura le garanteaza cetatenilor ei in plan international.

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Scrisoare deschisa catre social-democratii romani

Absenta la vot este un vot in sine - pentru status quo. Indiferent de culoarea politica si de dezamagirea fata de un candidat sau altul - ori fata de toti candidatii - absenta la vot se traduce prin: 'Sunt multumit/a de cum merg lucrurile, de status quo'.

Cine voteaza conteaza - nu numai in decizia colectiva de a angaja un anumit reprezentant al cetatenilor (mai ales cand un candidat potrivit pentru aceasta pozitie nu se regaseste pe buletinul de vot), ci si in a transmite oricarei persoane alese un mesaj colectiv: prin acelasi mecanism prin care fost angajata de cetateni pentru a-i reprezenta va fi si concediata ori pedepsita in caz ca nu le reprezinta interesele sau incalca legea.

Politica ii priveste pe toti cetatenii unei democratii. Fiecare vot conteaza, intotdeauna. Si absenta este un vot in sine - pentru status quo. Insa, dincolo de asta, votul este si o datorie - obligatia prin care cetatenii unei democratii isi valideaza dreptul de a fi reprezentati de oameni competenti, integri, cu caracter, care pun binele tarii si al cetatenilor deasupra oricaror interese personale.

Persoanele corupte, 'smecherii' care urmaresc sa se imbogateasca de pe urma unei functii politice, ajung sa isi satisfaca interesele doar pe seama tacerii - absentei - celor care nu sunt de acord cu acest lucru.

In cazul alegerilor prezidentiale, miza participarii la vot este suprema: conform Constitutiei Romaniei, presedintele reprezinta statul roman si 'vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice'. Un presedinte care nu are ca principal interes reprezentarea loiala si cu integritate a intereselor cetatenilor este nu doar un 'politician' ca oricare altul - un primus inter pares al unui sistem defect -, ci si o amenintare directa la siguranta si bunastarea tarii si a cetatenilor ei prin exemplul pe care il da intregii clase politice si prin imaginea pe care o proiecteaza in exteriorul tarii ca reprezentant al statului roman.

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora De ce conteaza cine voteaza

Democratia romaneasca este, dupa standarde istorice, tanara si fragila; pericolul unui regres al democratiei, ca si in alte tari din regiune, este un pericol real. Statele Unite si-au ales in 2008 cel de-al 44-lea presedinte. Pentru SUA, o greseala in alegerea presedintelui este absorbita de un sistem democratic matur, flancat de separarea puterilor in stat, de o justitie si o presa independente si de o societate civila puternica.

Romania a avut trei presedinti in cei 25 de ani de la Revolutie. Pe 2 si 16 noiembrie, cei care voteaza il vor alege pe al patrulea. Celor care lipsesc de la vot acest presedinte le va fi impus. Cine voteaza conteaza.

Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani (C.A.E.S.A.R) desfasoara in prezent campania "Cine voteaza conteaza!" - un proiect de mobilizare civica, intr-un moment important pentru democratia romaneasca: alegerile prezidentiale. Rolul tinerilor in dezvoltarea viitoare a Romaniei nu poate fi contestat; inevitabil, aceasta responsabilitate le va reveni, mai devreme sau mai tarziu.

Chiar si pana atunci, participarea la vot este dreptul si responsabilitatea fiecarui cetatean, oriunde s-ar afla, si principalul mecanism al constructiei unei democratii veritabile. Mesajele campaniei C.A.E.S.A.R, venite din toate colturile lumii, subliniaza responsabilitatea pe care o avem, fiecare dintre noi, de a ne implica activ in constructia unui viitor mai bun pentru Romania: CINE VOTEAZA CONTEAZA!."

Alegeri prezidentiale 2014 - Jocul numerelor la scrutinele prezidentiale

Despre alegerile prezidentiale din Romania

Romanii sunt chemati la vot pentru alegerile prezidentiale pe 2 si 16 noiembrie.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

14 candidati au intrat in cursa pentru Cotroceni, cu doi mai putin decat recordul din 1996.

Alegerile prezidentiale din luna noiembrie constituie o premiera, doua femei candidand pentru functia suprema in stat.

Aproape o treime dintre candidati reprezinta politicieni care si-au mai incercat norocul si in alte alegeri prezidentiale.

Este prima schimbare de presedinte dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar candidatul care va castiga alegerile va fi seful statului la momentul 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Dan Nechita alegeri prezidentiale, #alegeri prezidentiale diaspora, #diaspora voteaza prezidentiale 2014, #diaspora voteaza, #alegeri prezidentiale 2014, #diaspora alegeri prezidentiale 2014, #alegeri diaspora voteaza , #Alegeri Prezidentiale 2014