Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Dezamagirea nu trebuie sa ne faca pasivi!

Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 09:26
4103 citiri
Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Dezamagirea nu trebuie sa ne faca pasivi!

Ati facut cunostinta cu ei pe Ziare.com la rubrica "Elite fara granite" - sunt romani cu performante deosebite, profesionale, dar si morale, care traiesc si muncesc in strainatate si capitalizeaza, in fiecare zi, respectul strainilor pentru romani.

Citeste, acum, la rubrica Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora ce spun romanii din afara granitelor tarii: de ce merg la vot, cum vor vota, cum se vad lucrurile cand esti ceva mai departe de politica damboviteana, civilizatia balcanica si economia neaos romaneasca.

Ei merg la vot pentru ca au ceva de spus cand vine vorba de viitorul Romaniei.

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Al patrulea presedinte al Romaniei post-comuniste: ales de noi sau impus de altii?

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Prezentul ne impune, viitorul ne responsabilizeaza

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Singurul lucru necesar ca raul sa triumfe esta ca oamenii buni sa nu faca nimic

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora De ce conteaza cine voteaza

Adrian Florescu, doctor inginer in domeniul de studiu si cercetare avansata in aeronautica la Paris, in cadrul companiei multinationale Safran Group.

"Cum as vrea sa fie presedintele Romaniei?

Este o intrebare care framanta neamul romanesc, cu precadere in ultimii 20 de ani. Este un adevar incontestabil faptul ca, dupa 1989, prestatia presedintilor si a clasei politice i-au nemultumit pe romani. Motivele de nemultumire sunt foarte multe si fiecare le percepe in felul lui.

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Domnilor, inaltati sufletele oamenilor, si dup-aia catedrale...

In primul rand, ceea ce resimte omul de rand, masa mare a romanilor, este scaderea drastica a nivelului de trai. Tot mai multi oameni sunt obligati sa aleaga a trai la limita, sa sacrifice dorintele personale, din lipsa resurselor, pentru a putea oferi copiilor minimul necesar pentru instruire si educatie. E trist!

Aceasta stare de lucruri, devenita permanenta, creeaza o dezamagire profunda, o revolta interioara accentuata, mai ales cand vedem cum unii indivizi s-au imbogatit peste noapte, adesea fara munca, prin speculatii si inselaciuni.

Elite fara granite - Ei sunt Romania: Adrian Florescu, un doctor inginer in aeronautica, la Paris

Nu e de mirare ca s-a instalat o lehamite generala cand e vorba de alegeri. Sperantele s-au spulberat dupa fiecare scrutin, cu atat mai mult cu cat oamenii pe care i-am votat s-au dovedit a fi cu totul altceva decat pareau in zgomotoasele promisiuni electorale si au aparut prea des in marile dosare de coruptie. Prea mult s-a crezut in 'schimbare', care n-a fost deloc in bine. Urarea 'Sa traiti bine!' a devenit o ironie, iar sloganul 'Un parlament curat!', aproape o batjocura.

'Mandri ca suntem romani!' suna foarte frumos! Sigur ca suntem mandri cand vedem tineri romani afirmati si apreciati in strainatate, implicati in cercetare, in descoperiri stiintifice si inovatii tehnice, dar se gandeste cineva la marea drama a familiilor care-si vad copiii plecati in pribegie pentru ca nu-si gasesc locul in tara lor?!

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Scrisoare deschisa catre social-democratii romani

Sunt unul dintre sutele, daca nu miile, de astfel de tineri care, alaturi de sotia mea, tot romanca, ne-am desavarsit studiile in Franta, traim si muncim aici, suntem apreciati pentru pregatirea noastra, dar ducem dorul de 'acasa' si asteptam timpul cand am putea sa ne intoarcem fara nicio parere de rau.

Ce ne ramane? Sa regretam trecutul? Auzim astfel de regrete, chiar pentru perioada comunista pe care toti romanii au condamnat-o intr-un entuziasm general. Nesiguranta, lipsa de perspectiva ii fac sa doreasca ce aveau atunci (locuri de munca, salarii sigure, acces usor la locuinte), uitand umilintele, constrangerile, libertatile fundamentale incalcate.

Presedintele? Un om in care sa se regaseasca fiecare roman!

Cum as vrea sa fie presedintele Romaniei? Consider ca raspunsul la aceasta intrebare il gasim apeland la istorie, la trecutul cu adevarat pretios, cand primul gand al politicianului era indreptat spre popor. Cred ca discursul lui Mihail Kogalniceanu la alegerea lui Al. I. Cuza este de mare actualitate si poate fi 'crezul' viitorului presedinte. 'Fii... omul epocii; fa ca legea sa inlocuiasca arbitrarul; fa ca legea sa fie tare; fa ca domnia ta sa fie cu totul de pace si de dreptate; impaca patimile si urile dintre noi; fii domn cetatean!'.

Daca adaugam la acestea deschiderea spre valorile democratice europene si universale, teoretic, putem avea presedintele dorit, adica omul care, alaturi de toti factorii implicati, sa sustina o societate in care valoarea si munca sa fie apreciate si promovate; sa trateze cu respect familia, biserica, traditiile, valorile care definesc natiunea noastra; sa reconsidere invatamantul, stiut fiind ca un popor este apreciat dupa educatia cetatenilor sai; sa promoveze tinerii pe criterii de competenta, astfel incat Romania (si nu alte tari) sa beneficieze de inteligenta si pregatirea profesionala a acestora.

Sigur, auzim toate aceste lucruri, si multe altele, care ar putea schimba fundamental situatia, in toate campaniile electorale.

Stim ce ne trebuie! Stim ce trebuie facut!

Marea noastra problema, si drama in acelasi timp, ramane in a gasi 'omul' care sa intruchipeze toate aceste valori, sperante, imperative chiar.

Ce ne propune clasa politica? In parte, aceiasi oameni, care n-au confirmat, desi aveau parghiile prin care s-o faca, sau altii care n-au sustinerea si forta de a reusi.

Suntem oare condamnati inca o data sa alegem raul cel mai mic?!

Si totusi nu trebuie sa renuntam. Avem nevoie sa credem ca dorintele si sperantele noastre sunt auzite si luate in seama. Pentru asta e absolut necesar sa ne implicam cu totii. Dezamagirea nu trebuie sa ne faca pasivi.

Primul pas, pentru a dovedi ca ne pasa, este sa mergem la vot. Este un drept pe care trebuie sa-l exercitam pentru a avea apoi dreptul moral de a cere socoteala alesului nostru.

As sublinia, chiar cu riscul de a parea usor prea livresc, mesajul regelui Carol I, care mi se pare absolut potrivit in acest moment: 'Europa ne poarta astazi un viu interes. Sa ne unim cu totii spre a dovedi ca suntem un popor demn de aceasta bunavointa'.

Concluzia se impune de la sine: trebuie sa votam".

Despre alegerile prezidentiale din Romania

Romanii sunt chemati la vot pentru alegerile prezidentiale pe 2 si 16 noiembrie.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

14 candidati au intrat in cursa pentru Cotroceni, cu doi mai putin decat recordul din 1996.

Alegerile prezidentiale din luna noiembrie constituie o premiera, doua femei candidand pentru functia suprema in stat.

Aproape o treime dintre candidati reprezinta politicieni care si-au mai incercat norocul si in alte alegeri prezidentiale.

Este prima schimbare de presedinte dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar candidatul care va castiga alegerile va fi seful statului la momentul 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#diaspora voteaza, #alegeri prezidentiale 2014, #diaspora voteaza prezidentiale 2014, #diaspora alegeri prezidentiale 2014, #alegeri diaspora voteaza , #Alegeri Prezidentiale 2014