Cum il face dreapta presedinte pe Ponta (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 24 Iulie 2014, ora 07:57
7898 citiri
Cum il face dreapta presedinte pe Ponta (Opinii)

Cata bucurie trebuie sa fie in tabara pesedistilor in momentul in care isi intorc atentia de la problemele interne de partid si privesc spre tabara opusa!

Acolo, din mult trambitata fuziune dintre PNL si PDL, a rezultat o prea fragila alianta. Alianta Crestin-Liberala PNL-PDL!

Nu stiu care a putut sa fie miza introducerii cuvantului "crestin" in numele aliantei dintre cele doua partide, dar, daca tinta este mila crestineasca pe care spera sa o provoace in randul electoratului, strategia e sinucigasa.

Cea mai mare si mai grea povara peste care trebuie sa treaca dreapta unita - cel putin in forma PNL-PDL - este austeritatea care a fost implementata de catre Traian Basescu prin intermediul majoritatii conduse de catre democrat liberali.

Nu atat asa-zisa "lovitura de stat" din vara lui 2012 la care au luat parte liberalii cred ca ar fi cel mai dificil moment ce trebuie sters din memoria colectiva, tocmai pentru ca nu a existat o lovitura de stat in sensul adevarat al conceptului, ci mai degraba masurile de austeritate care au fost insotite de un cinism vecin cu spiritul protofascist.

Prin urmare, introducerea termenului de "crestin" in numele aliantei PNL-PDL pare a fi o ultima batjocora, misto-ul suprem pe care dreapta il poate adresa electoratului pe care vrea sa il recastige.

Poate ca apelul la "crestin" e un fel de "iarta-ma", cu speranta la mila crestinilor, sau poate o promisiune escatologica. Nu stiu si nu cred ca mintea care a insistat pentru acest nume a mers atat de departe.

Cel mai probabil, strategii celor doua partide au mizat pe rezonanta istorica a cuvantului.

Pe langa problema stergerii trecutului apropiat in vederea campaniei electorale pentru prezidentiale - masurile de austeritate si "lovitura de stat" din 2012 - in opinia mea, cele doua partide au o problema si mai mare in viitor, care implica si conversia orgoliilor, intereselor si dorintelor divergente ale liderilor si candidatilor care se viseaza presedintii de serviciu ai natiunii.

In teorie, tot e bine ca eforturile disperate de a se uni nu s-au incheiat intr-o implozie a dreptei, dar aud ca fortele nu s-au linistit si disperarea lor de a se pierde intr-un partid care sa colapseze odata cu pierderea alegerilor din toamna inca face ravagii in cele doua formatiuni.

Pentru ca, in cazul in care candidatul aliantei "crestine" va pierde alegerile, fuziunea se va transforma intr-o implozie necontrolata din care va scapa, pe modelul PSD - Victor Ponta, cine va mai putea.

Framantarile interne ale nasterii fuziunii dintre PNL si PDL sunt firesti, cu atat mai mult in politica romaneasca, insa efectele lor asupra electoratului nu fac decat sa indeparteze si mai mult bunavointa votantului si asa derutat.

Aici sondajele vorbesc toate aceeasi limba - Victor Ponta sau Mircea Geoana castiga alegerile, indiferent de numele pe care il va propune dreapta, unita sau nu.

Iar pe langa esecul fuziunii pana in alegeri, dreapta risipita mai poarta si blestemul candidatilor fara numar. Lucru care ii imprastie si mai mult potentialul electorat.

Cum altfel sa reactionezi cand, pe langa cei doi candidati ai PNL si PDL, in fiecare zi mai rasare cate un nume care pretinde ca va salva dreapta, va mantui tara si il va invinge sigur pe Victor Ponta.

In concluzie, vad ca fortele de dreapta sunt in stare de orice, mai putin singurul lucru care ar putea sa le dea o sansa serioasa in fata candidatului PSD - unitate in jurul unei singure propuneri si unui proiect comun.

Asta fara sa ne amintim de complicatul si alunecosul joc pe care il practica inca Traian Basescu si al sau PMP. Probabil isi imagineaza cu totii ca inca nu a venit timpul sa isi dea mana si sa se aseze la o singura masa.

Problema e ca trecutul recent al dreptei e prea dureros si inca prea viu pentru a fi sters printr-o imbratisare de fatada inainte de turul doi. El nu poate fi reconciliat in constiinta publica decat printr-un efort comun si indelungat. Un adevar prea simplu si banal, zic eu, pentru a fi acceptat de orgoliile nenumaratilor salvatori de dreapta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#candidat dreapta prezidentiale 2014, #alianta PNL PDL prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014