Cum vor romanii sa fie viitorul premier - Sondaj INSCOP

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 10:58
3038 citiri
Cum vor romanii sa fie viitorul premier - Sondaj INSCOP
Foto: INSCOP

Doi din trei romani sunt de parere ca ar fi mai bine ca presedintele si premierul sa faca parte din aceeasi tabara politica, pentru a se evita scandalurile politice din ultimii ani.

64,5% dintre romanii care declara ca vor merge sigur la vot in primul tur al alegerilor din noiembrie spun ca este mai bine ca seful statului si prim-ministrul sa faca parte din aceeasi tabara politica.

35,5% cred insa ca cei doi ar trebui sa fie din tabere diferite, pentru a se controla unul pe altul, chiar cu riscul certurilor si instabilitatii, reiese dintr-un sondaj INSCOP publicat, joi, pe site-ul oficial.

Pe Ponta si Iohannis ii despart 10% in turul I. Ce se intampla in turul II? - sondaj INSCOP

In schimb, nu conteaza neaparat daca premierul este tehnocrat sau membru al unui partid politic. Sondajul releva ca 48,8% dintre respondenti ar prefera un tehnocrat, in timp ce 51,2% ar opta pentru un membru de partid.

Presedinte tanar sau mai in varsta?

Intre un presedinte mai tanar si unul mai in varsta, 71,5% dintre cei care declara ca merg la vot in primul tur de scrutin spun ca ar merge pe mana unui sef de stat tanar, iar 28,5% pe a doua varianta.

Alegeri prezidentiale 2014: Cine face sondajele de opinie

"Toate aceste variabile, chiar daca nu fac direct si nominal trimitere la o candidatura sau la alta, ne ajuta sa intelegem acele mici tendinte din comportamentul alegatorului care pot mobiliza sau demobiliza anumite segmente de electorat si care trec dincolo de culoarea politica, programe, imagini, chiar de persoane concrete", explica Darie Cristea, coordonator de proiecte INSCOP.

Cu ce sanse intra candidatii in campania electorala pentru Cotroceni

Barometrul "Adevarul despre Romania" a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul. Sondajul a fost realizat in perioada 2-8 octombrie 2014. Volumul esantionului a fost de 1095 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani.

Eroarea maxima admisa a datelor este de +/- 3%, la un grad de incredere de 95%.

Inscop Cercetare SRL are un singur actionar - Remus Ioan Stefureac (100%), cunoscut ca unul dintre consilierii lui Mircea Geoana la alegerile prezidentiale din 2009.

Citește și:
Românii plătesc lunar chiar și triplu pentru un parlamentar față de cele mai puternice democrații ale lumii. Cât ne costă un ales
Românii plătesc lunar chiar și triplu pentru un parlamentar față de cele mai puternice democrații ale lumii. Cât ne costă un ales
Parlamentarii români câștigă lună de lună aproximativ 10.000 de euro sub formă de indemnizație și sume forfetare. Conform unor calcule realizate de Ziare.com, pe cap de locuitor, țara...
Vasile Dîncu îl împinge pe Ciolacu către prezidențialele din 2024. De ce refuză liderul social-democrat să ia o decizie
Vasile Dîncu îl împinge pe Ciolacu către prezidențialele din 2024. De ce refuză liderul social-democrat să ia o decizie
Fostul ministru al Apărării Vasile Dîncu afirmă că, în prezent, liderul PSD Marcel Ciolacu este varianta potrivită de candidat al partidului pentru prezidențialele din 2024, deși acesta...