Cum vor vota cei 7,4 milioane de la referendum? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 08 Octombrie 2014, ora 20:29
6174 citiri
Cum vor vota cei 7,4 milioane de la referendum? (Opinii)

E o intrebare care ar trebui sa-i intereseze pe candidatii care se bat cu sanse pentru Cotroceni, dar si pe cei care au intrat in cursa prezidentiala pentru a face jocurile asa-numitilor contracandidati sau, mai rau, pentru a servi alte interese.

Bazinul celor 7,4 milioane de votanti care in vara lui 2012 au iesit din casa pentru a-l demite pe Traian Basescu trebuie sa se fi pastrat, mai mult sau mai putin intact, mai cu seama pentru ca au trecut doar doi ani si pentru ca, in ciuda votului lor, presedintele a ramas in functie.

Din aceasta perspectiva, macar o parte dintre cei care au votat atunci probabil inca pastreaza dorinta de a-si varsa frustrarile si nemultumirile intr-un fel sau altul. Cum impotriva lui Traian Basescu nu mai pot vota, o posibilitate este sa puna stampila pe cel care i se pare ca a luptat cel mai mult si cu rezultate impotriva politicii emanate de la Cotroceni.

Alegerea nu e tocmai usoara, pentru ca, in ciuda declaratiilor belicoase ale lui Ponta la adresa lui Basescu, cei doi au avut un pact de coabitare parafat la Cotroceni si o colaborare eficienta pe marile teme ale guvernarii din ultimii doi ani.

Iar Calin Popescu Tariceanu, desi are aura unui opozant al regimului Traian Basescu, este candidatul care nu face decat sa reflecte constant imaginea lui Victor Ponta. Or, ar fi greu de crezut ca o astfel de oferta electorala ar putea aduna prea multe voturi, cei convinsi de Victor Ponta vor vota candidatul PSD, nu rezerva sa cu miros de liberal putred de bogat.

Cu exceptia lor, dintre toti ceilalti candidati cu sanse niciunul nu este recunoscut a fi cine stie ce disident al actualului presedinte.

Nici Klaus Iohannis si nici Teodor Melescanu nu pot fi asociati cu cine stie ce acte de vitejie impotriva lui Traian Basescu. Dimpotriva. Cat despre Monica Macovei si Elena Udrea, ele par sa fie doar doua fete ale aceleiasi monede, aruncate in aer de un jucator care mai spera ca va influenta rezultatul final.

Exista si un alt cadru dupa care o parte dintre cei 7,4 milioane de votanti din 2012 sa se ghideze in cautarea unui candidat care sa insemne cu adevarat stergerea oricarei urme a prezentei lui Traian Basescu in fruntea tarii. Ei pot sa isi doreasca sa voteze pe acel candidat care aduce si seamana cel mai putin cu actualul presedinte, atat in ceea ce priveste modul de a face politica, dar si in felul de a se comporta in relatie cu ceilalti.

Poate asta e si explicatia accentului urias pus de Ponta si echipa sa de campanie pe ideea de unitate si impacare, de unire si iertare. In opinia mea, problema e ca lui Victor Ponta nu ii iese, oricate eforturi ar face, dupa o seara linistita cu familia langa Gadea in platoul Antenei 3, premierul scapa a doua zi cateva declaratii cu un potential conflictual, cel putin la fel de incarcat precum cele cu care ne-a obisnuit Traian Basescu.

Si oricat ar incerca Ponta sa isi stearga imaginea de rebel al politicii, esenta ramane ca o marca.

Singurii candidati al caror profil se incadreaza in tiparul total opus imaginii lui Traian Basescu sunt Klaus Iohannis si Teodor Melescanu. Ramane de vazut doar ce proportii din electorat isi doreste mai degraba un altfel de presedinte si, mai important, in ce fel si dupa ce criterii il vor identifica pe acesta.

Votul covarsitor din 2012 ar putea fi un semnal puternic si astazi pentru dorinta majoritatii romanilor de a avea cu adevarat un altfel de presedinte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #candidati alegeri prezidentiale 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014