De ce votez? (Opinii)

Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 18:00
7533 citiri
De ce votez? (Opinii)

Stiu, acum, dupa 25 de ani ca ce s-a intamplat in 1989 a fost mai mult o lovitura de stat decat o revolutie. Dar, cumva, odata iesiti pe strazi, oamenii au strigat si "Jos comunismul!", iar lovitura de stat orchestrata de Ion Iliescu a capatat o noua directie diferita de cea planificata in laborator. Si asa, dupa multe convulsii, s-a ajuns la alegerile din 20 Mai 1990.

Mi se pare ca a trecut o viata de la seara in care stateam pe marginea fantanii de la Universitate si ascultam estimarile primelor alegeri libere: Ion Iliescu, 80%, Radu Campeanu, 9%, Ion Ratiu, 3%. De la balcon, vocea lui Marian Munteanu raspandea dezamagirea. Cumva, in nebunia mea, sperasem ca Iliescu va pierde.

Dar abia atunci descopeream in ce intuneric ne zbatusem de atatia ani. Ce a insemnat comunismul. Ce a insemnat Ceausescu. Si cu toata dezamagirea, am respirat adanc aerul primavaratec, m-am ridicat, mi-am pus mainile in buzunar si am plecat. Eram liber. Eram tanar. Votasem si ma gandeam ca voi vota din nou.

Niciodata, in toti acesti ani, nu mi-a parut rau ca am votat. Am votat si atunci cand, ca alegator, am fost obligat sa aleg intre Ion Iliescu si Vadim Tudor. Cel mai dramatic moment politic de dupa 1990. Si era in anul 2000, la marginea unui noi mileniu, iar Romania se intorcea in Evul Mediu.

Am votat mereu din respect pentru cei care au murit in decembrie 1989, din dorinta de a fi martor la schimbarile bune sau proaste, din nevoia de a-mi exprima optiunea.

Nu i-am considerat niciodata pe politicieni sfinti, nu am cerut decat ca actiunile lor sa fie in interesul oamenilor, nu am sperat decat sa impinga Romania inainte. Am fost dezamagit la fel ca toti ceilalti. Am fost disperat, dar am fost si fericit. Am sarbatorit victoria lui Emil Constantinescu, infrangerea lui Adrian Nastase, aderarea la NATO si la Uniunea Europeana. Prin vot, am trecut de la o societate abrutizata de Nicolae Ceausescu la una care asteapta noul iPhone6 la o luna dupa lansarea din SUA. Poate multora nu li se pare mare lucru, dar pentru mine, un decretel care si-a irosit o parte din adolescenta la coada la carne, la munca patriotica, practica agricola sau pregatire militara (PTAP) e mare lucru.

Cand imi privesc fiica de noua ani si vad ca are in fata un milion de oportunitati din care nu trebuie decat sa aleaga si sa aiba un scop mi se pare ca mi-am inceput calatoria prin lume pe o alta planeta.

Poate pentru multi cinici contemporani a vota nu e "big deal", e mai cool la o petrecere, la un club sau la mall. Ii contrazic, votul are legatura cu noi, cu rostul nostru in lume, la petreceri putem ajunge oricand.

Votez si pentru ca tin neaparat sa particip la dezbateri, sa am opinii si sa le argumentez si o mai fac pentru ca e important sa nu pierd legatura cu oamenii. Cand ma uit in urma, simt ca votul nostru a transformat societatea si chiar daca nu a reusit intotdeauna sa o faca mai buna, votul a oferit speranta pentru viitor. Asa ca ar fi bine ca duminica, macar sa nu ne ucidem sperantele. Hai la vot!

Citeste si:
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de...
Modificările guvernului Ciucă la Codul Rutier: ”Au băgat înapoi toate portițele și șmecheriile de scăpat cu carnetul”
Modificările guvernului Ciucă la Codul Rutier: ”Au băgat înapoi toate portițele și șmecheriile de scăpat cu carnetul”
Cătălin Drulă, liderul USR și fost ministru al Transporturilor, a criticat asupru modificările aduse Codului Rutier de către guvernul Ciucă. Drulă susține că legea a fost...