Desfiintarea sectiilor de vot speciale la prezidentiale, o masura binevenita - Sondaj

Vineri, 04 Iulie 2014, ora 19:31
3158 citiri
Desfiintarea sectiilor de vot speciale la prezidentiale, o masura binevenita - Sondaj

Decizia Guvernului Victor Ponta de a desfiinta sectiile de vot speciale la alegerile prezidentiale din luna noiembrie este una cu care mai mult de jumatate dintre respondentii unui sondaj online realizat de Ziare.com sunt de acord.

Astfel, 57,61 la suta dintre cei care au raspuns intrebarii "Sunteti de acord cu desfiintarea sectiilor de vot speciale la prezidentiale?" s-au declarat in favoarea acestei masuri.

In schimb, 34,44 la suta dintre respondenti au spus ca nu sunt de acord cu desfiintarea sectiilor de vot speciale la alegerile prezidentiale.

Sunteti de acord cu desfiintarea sectiilor de vot speciale la prezidentiale? - Sondaj Ziare.com

Nu in ultimul rand, 7,95 la suta dintre respondenti au spus ca nu stiu sau nu ii intereseaza acest subiect.

Sondajul s-a desfasurat in perioada 29 iunie - 4 iulie, iar la el s-au inregistrat 2.857 de raspunsuri.

Guvernul schimba legea pentru prezidentiale. De ce nu se poate aplica la alegerile din toamna

Guvernul Victor Ponta a adoptat o ordonanta de urgenta, pe 26 iunie, prin care un cetatean cu drept de vot poate vota la orice sectie la alegerile prezidentiale si nu va mai fi nevoit sa se prezinte la o sectie speciala, daca nu se afla in localitatea de domiciliu.

Prin aceasta OUG se prevede desfiintarea sectiilor de votare speciale, astfel incat dreptul de vot sa poata fi exercitat la orice sectie de votare, in cazul alegatorilor care in ziua scrutinului se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decat cel de domiciliu. Acestia trebuie insa sa declare in scris, pe propria raspundere, ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

Modificarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei se vrea cu putin mai mult de patru luni inainte de alegerile prezidentiale, ceea ce contravine recomandarilor Comisiei de la Venetia, care arata ca legislatia electorala nu poate fi modificata decat cu cel putin 12 luni inainte de alegeri.

In nota de fundamentare a Guvernului se arata ca "din practica anterioara a organizarii alegerilor s-a constatat ca au fost situatii in care cateva sute de sectii de votare din localitatile mari si din zonele turistice au fost extrem de aglomerate, iar in alte cateva mii de astfel de sectii, constituite in localitatile mici, rurale, fluxul alegatorilor a fost deosebit de redus".

De asemenea, Autoritatea Electorala Permanenta a transmis ca OUG "urmareste sa asigure un plus de transparenta a procesului electoral".

De ce s-a modificat prin OUG legea pentru alegerea presedintelui? - Interviu

Ce prevede actuala lege pentru alegerea presedintelui Romaniei

In Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, republicata 2011, la Capitolul II - Organizarea si desfasurarea alegerilor, Sectiunea 7 - Votarea, Art. 44, alin. (4) se arata ca "Alegatorii care in ziua votarii se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decat cel de domiciliu voteaza numai la sectiile de votare speciale constituite potrivit art. 10 lit. d), dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin".

In ce priveste Art. 10, lit. d), aici se arata ca "in orase, municipii si comune se vor organiza sectii de votare speciale, de regula in gari, autogari si aerogari; se vor organiza sectii de votare speciale si in campusurile universitare; in aceste sectii isi exercita dreptul de vot alegatorii prevazuti la art. 44 alin. (4) ".

Ce spune Guvernul

Guvernul a transmis ca decizia de eliminare a sectiilor de vot speciale a fost luata pentru ca acestea "genereaza atat dificultati logistice, cat si suspiciuni la exercitarea unor practici de tipul 'turism electoral'". La randul sau, prim-ministrul Victor Ponta a spus ca modificarile reprezinta "propuneri ale Autoritatii Electorale Permanente, propuneri de buna organizare".

De asemenea, Guvernul a explicat ca sectiile de vot speciale au fost elimitate si din cauza greutatilor privind estimarea corecta a numarului de buletine de vot ce ar trebui repartizate fiecareia dintre aceste sectii, ca urmare a faptului ca nu se poate estima nici numarul de persoane ce urmeaza sa se prezinte la alegeri.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...