Deutsche Welle: Romania, la rascruce de drumuri

Sambata, 01 Noiembrie 2014, ora 18:03
5153 citiri
Deutsche Welle: Romania, la rascruce de drumuri

Romanii isi aleg un nou presedinte. In competitie s-au inscris 14 candidati, iar lupta va fi decisa in turul al doilea, conform ultimelor sondaje. Un sfert de secol dupa caderea comunismului, tara se afla la rascruce de drumuri, arata un material Deutsche Welle.

La 25 de ani dupa revolutie, societatea romaneasca este divizata: de o parte sunt tinerii si oamenii educati cu vederi liberale, iar de cealalta parte se afla alegatorii fideli fostilor comunisti, transformati in social-democrati, scrie jurnalistul Robert Schwartz pentru Deutsche Welle

Alegerile prezidentiale din aceasta duminica trebuie sa ofere raspunsul catorva intrebari: va continua tara sa mearga pe calea europeana, va ramane un stat de drept adevarat sau tanara democratie romana este in pericol?

Din cei 14 candidati, sanse reale au doar doi: actualul premier Victor Ponta si candidatul ACL, Klaus Iohannis.

Candidatul german

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis este reprezentantul minoritatii germane din tara. Este un aparator ferm al directiei proeuropene si sustine o "Romanie a lucrului bine facut". In campania sa electorala, acesta a aruncat vina pentru problemele politico-economice actuale pe asa-numitii "baroni social-democrati".

Conform datelor Eurostat, in ultimele doua trimestre, economia romaneasca a cunoscut o scadere de 0,2 procente, care duce tara in recesiune. In plus, in ultimul timp, tara este zguduita de scandaluri mari de coruptie, care au ajuns tocmai la varful actualului partid de guvernamant, continua autorul.

Decizia surprinzatoare a Guvernului de a permite primarilor sa migreze de la un partid la altul, fara sa isi piarda mandatul, a scazut si mai mult increderea oamenilor in politica. De aceasta miscare au beneficiat in special social-democratii, care au atras in randurile lor sute de primari si consilieri locali.

Calul troian al lui Merkel si exemplul Putin

Pentru a-si spori sansele in lupta cu primarul Sibiului, premierul Ponta a adaugat discursului nationalist si unul fundamentalist. El spune peste tot cum, spre deosebire de potestantul Iohannis, este un roman ortodox si mandru, si nu unul dintr-o minoritate etnica cum este primarul Sibiului.

In acelasi timp, mass-media fidela lui Ponta a sustinut o puternica campanie negativa impotriva lui Iohannis: de la acuzatii de trafic de copii, broker de imobiliare si agent al servicilor secrete, la calul troian al Angelei Merkel.

In acelasi timp, Victor Ponta a redefinit relatiile cu China, Rusia si Turcia, sustinand o mai stransa legatura economica cu Estul. Politicieni ca Vladimir Putin, Recep Tayyp Erdogan si Viktor Orban reprezinta exemple demne pentru comportamentul premierului roman, mai spune Schwartz.

Amenintarea statului de drept

Politica Guvernului roman este foarte criticata in exteriorul tari. Nu demult, adjunctul secretarului general american de stat, Victoria Nuland, a indicat cateva practici nedemocratice in tari din Europa Centrala si de Est, vorbind despre politicieni care feresc coruptii de urmarirea penala.

Intre timp, nu doar oponentii politici, ci si reprezentanti ai societatii civile atrag atentia asupra riscurilor care vor decurge dintr-o eventuala victorie a lui Ponta in alegeri, al carui partid are majoritatea necesara schimbarii Constitutiei. Astfel, Ponta isi va largi plaja de actiune, incheie jurnalistul.

Citeste si:
Florin Cîţu: „Felicitări, dragi români! Cea mai mare creştere economică din UE”
Florin Cîţu: „Felicitări, dragi români! Cea mai mare creştere economică din UE”
Premierul Florin Cîţu îi felicită pe români, prezentând date Eurostat din care rezultă că România are cea mai mare creştere economică din UE în trimestrul III din acest an. Conform...
România pe primul loc între statele Uniunii Europene cu cea mai mare creştere economică
România pe primul loc între statele Uniunii Europene cu cea mai mare creştere economică
Produsul Intern Brut a crescut cu 3,9% în Uniunea Europeană şi cu 3,7% în zona euro, în trimestrul trei din 2021, comparativ cu perioada similară din 2020, ţările membre cu cea mai mare...