Diaspora umilita la vot: Studentii se revolta

Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 13:25
7941 citiri
Diaspora umilita la vot: Studentii se revolta

Studentii isi exprima indignarea pentru modul in care a fost organizat si s-a desfasurat procesul de votare duminica, in primul tur al alegerilor prezidentiale, si cer ca autoritatile sa faca o evaluare si sa ii traga la raspundere pe vinovati.

"Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) si Fundatia C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) isi exprima profunda indignare si ingrijorare fata de modul in care s-a desfasurat primul tur al alegerilor prezidentiale din data de 2 noiembrie 2014.

LSRS a primit nenumarate sesizari din partea membrilor si voluntarilor din toata lumea cu privire la organizarea deficitara a procesului de votare. Consideram ca este dincolo de orice limita de admisibilitate ca cetatenii Romaniei sa nu isi poata exercita dreptul democratic de a vota liber, civilizat si decent oriunde s-ar afla", se arata intr-un comunicat remis luni Ziare.com.

Alegeri prezidentiale 2014: Coada "comunista" la vot in Paris, Roma, Londra, Munchen si Madrid (Foto)

Alegeri prezidentiale 2014: Cozi uriase la vot, in Chisinau (Foto)

Semnatarii comunicatului reamintesc faptul ca mii de romani care s-au prezentat la urne nu au reusit sa isi exprime optiunea de vot din cauza organizarii defectuoase a procesului electoral.

FOTO: LSRS / Vot Munchen

"Dreptul la vot este garantat prin Constitutie tuturor cetatenilor Romanieisi este un element fundamental al oricarei democratii. Incalcarea acestui drept este un act deosebit de grav, care contravine statului de drept si principiilor democratice pe care Romania le-a castigat cu enorme sacrificii acum un sfert de secol.

Facem pe aceasta cale un apel catre toate institutiile abilitate sa faca de urgenta o evaluare obiectiva a cauzelor situatiilor create in intreaga lume si sa prezinte publicului larg, in termen de 24 de ore, rezultatele complete ale acestei analize. Solicitam totodata ca cei responsabili sa fie trasi la raspundere in cel mai scurt timp, conform legilor in vigoare", se mai arata in comunicatul citat.

Romanii au fortat votul dupa inchiderea urnelor la Paris, Viena si Londra - jandarmii au intervenit

Alegeri prezidentiale 2014: Petitie semnata de romanii din Londra

In plus, cele doua organizatii cer ca pentru al doilea tur de scrutin, din 16 noiembrie, autoritatile "sa suplimenteze personalul si resursele aferente procesului electoral astfel incat fiecare cetatean roman sa isi poata exercita dreptul la vot cat mai aproape de comunitatea unde se afla".

In plus, se solicita MAE si institutiilor responsabile sa suplimenteze numarul sectiilor de votare din strainatate si sa faca publica, cu cel putin o saptamana inaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, lista completa a sectiilor de votare.

"In calitate de observatori neutri si impartiali, ne angajam sa sprijinim in continuare si prin toate demersurile posibile organizarea acestor alegeri si sa monitorizam atent desfasurarea lor. Ne exprimam cu aceasta ocazie si speranta ca, din 2016, toti romanii cu drept de vot isi vor putea exercita acest drept printr-un sistem de vot electronic sau prin corespondenta - sistem care functioneaza in multe dintre tarile in care muncim si studiem.

Afirmam totodata intreagaadmiratie fata de cetatenii romani care au suportat ore intregi frigul si lentoarea birocratica pentru a-si exprima votul, oferind astfel cea mai distinsa expresie a acestui drept fundamental intr-o societate democratica. Cine voteaza conteaza!", se mai arata in comunicatul citat.

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora: Turismul electoral de care putem fi mandri

C.B.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...