Efectul unui octombrie penal. Cine pierde, cine castiga? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 07 Octombrie 2014, ora 07:16
4852 citiri
Efectul unui octombrie penal. Cine pierde, cine castiga? (Opinii)

Intr-o parte a electoratului exista o intrebare, poate chiar o asteptare: ce efect electoral va avea toata aceasta efervescenta anticoruptie pe care o vedem si despre care exista informatii ca se va amplifica in perioada urmatoare? Pe cine va ridica, pe cine va cobori?

Pe scurt, in opinia mea, singurul efect important va fi o si mai mare demobilizare la vot. Pentru ca bombele nu explodeaza intr-o singura parte. Nu este lovita doar zona PSD. A fost pentru multi un soc sa descopere cum dupa 2005 "mafia personala" a lui Adrian Nastase "n-o muritu', nici macar s-o hodinitu'", ci a continuat cu o mica schimbare de lider in cadrul aceluiasi grup subteran. N-a mai fost Bittner, a fost Cocos, restul a ramas cam la fel. Si atunci cu ce inima, impins de ce ideal sa te mai duci la vot? De ce sa mai risti o dezamagire crunta?

Teoretic, cel mai greu ar trebui sa fie lovita zona PSD, mai ales dupa ce Senatul a intrat in vacanta si pentru a evita un vot pe cererile de ridicare a imunitatii pentru Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu. Totusi, nu cred ca Victor Ponta va inregistra vreo pierdere electorala importanta in urma acestor dezvaluiri.

Si asta pentru ca electoratul sau nu este sensibil la justitie si anticoruptie. Daca ar fi fost, nu cred ca s-ar fi gandit sa-l voteze, cel putin dupa ce l-a auzit luand partea atator infractori precum Adrian Nastase sau Constantin Nicolescu.

Unde ar putea fi destabilizat totusi Victor Ponta ar fi la nivelul masinariei electorale, adica al baronetului care sa se simta tradat de aceasta ofensiva, pe care Victor Ponta nu a facut nimic pentru a o opri. Dar PSD nu are optiune viabila. Daca pierde alegerile, pierde si guvernarea si nu cred ca este un risc pe care doreste sa si-l asume, indiferent de enervarea provocata de Victor Ponta.

Ar exista probabil si un electorat pana acum nehotarat, care sa fie infuriat de mizeria iesita la iveala si care sa doreasca sa dea un vot negativ. Dar pentru a capta un astfel de vot negativ ar fi nevoie de un candidat viabil, care sa fie macar curat, adica fara nicio problema cu justitia.

Din pacate pentru domnia sa, dl Iohannis nu este. Eu nu stiu daca este incompatibil sau nu. Astept sa-mi spuna judecatorii ICCJ. Dar pana aflu, am o suspiciune. Este o suspiciune care cred ca sta intre dl Iohannis si un numar mare de voturi projustitie. Pe acestea le-ar fi putut capta spre exemplu Catalin Predoiu, un fost ministru cu integritate, pana acum cel putin, impecabila.

Dintre actualii candidati, de castigat ceva din acest octombrie fierbinte ar putea castiga dna Macovei, care insa ma tem ca sperie printr-un mesaj ultra radical. Organismul social este obosit de 10 ani de lupte, care nu au adus mare lucru si nu stiu daca este pregatit pentru un alt sir de scandaluri pe care dna Macovei practic le anunta.

Faptul ca pare inapta sa coaguleze o constructie politica in jurul domniei sale, solitudinea totala, aparenta inabilitate politica cred ca alunga electoratul neradical, indiferent cat de enervat de coruptia celorlalti ar fi acesta. In plus, mi-e imposibil sa cred ca in Romania, si nu numai, este posibila o victorie la prezidentiale fara o masinarie de partid in spate.

Dna Udrea este lovita in plin de scandalul Microsoft, faptul ca a dat cu subsemnatul la DNA, ca martor in doasarul "Pinalty", dar si declaratia ca nu crede in coincidente, data pe scarile DNA, nu au cum sa ii aduca simpatia celor enervati de coruptie.

Explicatia data de domnia sa in interviul pentru Ziare.com referitoare la aceasta declaratie mi se pare antologica: "Am vrut sa ma intorc chiar atunci, dandu-mi seama cum a iesit exprimarea, dar plecasem pe sens unic cu masina. (...) La intrebarea care mi s-a pus acolo, in loc sa spun 'nu cred ca este altceva decat coincidenta', am spus 'nu cred in coincidente'."

In concluzie, Victor Ponta nu cred sa piarda foarte mult, iar ceilalti, din motive diferite, nu prea au cum sa castige foarte mult. Asadar, nu ma astept ca efectul dosarelor sa fie simtit masiv la vot, dar post electoral el va fi probabil devastator, seismic pentru un sistem obligat la reforma. Cale de intoarcere, din fericire, cred ca nu mai este cu adevarat. Dar despre asta vom mai avea timp sa vorbim.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #dosar Microsoft, #dosar EADS, #Ponta Iohannis Udrea Macovei , #Alegeri Prezidentiale 2014