Eu votez pentru DNA! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Duminica, 16 Noiembrie 2014, ora 00:00
10910 citiri
Eu votez pentru DNA! (Opinii)

Voi merge sa votez, nu voi anula buletinul de vot, dar nu voi vota pozitiv pe niciunul dintre candidati, pentru ca niciunul nu m-a convins.

Sunt insa convinsa de altceva. Ca Romania se afla la un moment de rascruce intr-o situatie geopolitica extrem de importanta.

Daca ofensiva anticoruptie, cu adevarat fara precedent, se opreste, daca vom continua sa baltim in coruptie generalizata si transpartinica, daca mafiile se vor transfera linistite dintr-un mandat prezidential in altul, mai devreme sau mai tarziu cea mai neagra dintre previziunile pentru viitorul Romaniei se va adeveri.

Vom cadea din lumea civilizata la a carei frontiera ne aflam, pentru inceput probabil, intr-o zona gri, incerta, si apoi cu totul in spatiul estic.

Coruptia deschide aceasta cale spre dezastru. Un stat corupt este un stat vulnerabil. Prin coruptie, orice forta externa ii face usor drumul spre cele mai inalte demnitati ale statului si poate orienta, prin cumparare si apoi santaj, toate politicile si toate deciziile in directia pe care o doreste.

Coruptia genereaza saracie si un sistem de educatie prost, iar o tara saraca si needucata nu are cum sa ramana democratica. Democratia presupune o viata decenta, care sa te faca sa votezi dupa criterii politice si morale, nu dupa nevoi primare, si un nivel de educatie bun, care sa ridice nivelul acestor criterii si exigente.

Nimeni nu spune ca, in functie de votul de duminica, de luni vom trece in barca Rusiei. Dar daca ofensiva anticoruptie se va opri, acesta va fi efectul.

Cum poate un presedinte sa actioneze in aceasta directie? Nu direct, desigur. Dar incepand sa schimbe sefi din structura parchetului anticoruptie, acceptand la promulgare, fara obiectii, legi care modifica puterile si parghiile de actiune ale DNA, exercitand presiuni asupra magistratilor, inclusiv prin declaratii politice.

Ma voi duce asadar la vot pentru ca DNA sa ramana structura care este acum, sa actioneze asa cum actioneaza acum. Ma voi duce la vot pentru ca justitia din Romania sa isi faca treaba nestingherita.

Pentru ca pentru niciunul dintre condamnatii penal sa nu se faca alta "dreptate". S-a facut deja dreptate in cazurile lor. Pentru ca niciunul dintre urmaritii penal, indiferent de partid, sa nu rasufle usurat. Pentru ca tavalugul sa mearga mai departe.

Aceasta asanare cat mai completa a mlastinii politice este, cred, premisa esentiala pentru ca Romania sa ramana o tara UE si NATO si sa isi poata incepe o autentica dezvoltare.

Asadar, ma voi duce la vot si voi vota pentru DNA, adica il voi vota pe acel candidat care prezinta cele mai mari garantii, absolute nu exista, ca nu va incerca sa opresca anticoruptia.

Citeste si:
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a testat sâmbătă, 18 septembrie, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni. Șeful statului a mărturisit că experienţa şofatului a fost...
Congresul PNL s-ar putea ține în aer liber, susține Ludovic Orban
Congresul PNL s-ar putea ține în aer liber, susține Ludovic Orban
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă că au fost pregătite două variante de rezervă cu privire la locul în care se va desfăşura Congresul şi e posibil ca acesta să se...
Sursa: Ziare.com