Felix Tataru, despre alegerile din 2014: Omul chiar trebuie sa fie bun, doar gargara de comunicare nu tine!

Sambata, 15 Februarie 2014, ora 08:37
9471 citiri
Felix Tataru, despre alegerile din 2014: Omul chiar trebuie sa fie bun, doar gargara de comunicare nu tine!
Foto: Ziare.com

Felix Tataru a fost omul din spatele campaniei electorale a lui Traian Basescu in 2004, cand sloganul creat de echipa lui de la GMP, "Arde-i pe corupti!", a facut senzatie pe o piata obisnuita cu mesaje electorale banale.

In 2012, Felix Tataru nu a mai participat la campaniile electorale, preferand "sa stea deoparte", cum e posibil sa o faca si in 2014, deoarece, spune el, nu face campanii decat pentru oameni care au "o flacara" si in care crede.

Iata ca suntem in anul 2014 si partidele incep sa isi ambaleze motoarele in vederea prezidentialelor. Daca inainte publicul putea fi convins prin mitinguri, emisiuni TV sau radio si afisele de pe stalpi, de cativa ani un alt vector incepe sa se impuna: Internetul in general si Facebook-ul in particular.

"Tinand cont de explozia social-media fata de 2009, ma astept ca anul acesta investitia sa fie mare, in special pentru publicul de dreapta. Pentru publicul de stanga, care e un public mai imbatranit, mai dependent de pomeni electorale, de uitatul la anumite televiziuni, care nu prea sta pe Internet, da, stanga poate sa spuna ca nu are prea mult sens sa bage bani in digital", sustine Felix Tataru, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Sunteti in spatele unora dintre cele mai spectaculoase sloganuri politice, v-ati implicat in campanii cu miza in ani electorali. 2014 este unul dintre anii cu cea mai mare miza din punct de vedere politic. Va veti implica si in campaniile din acest an? Alaturi de cine?

Nu stiu. Sincer nu stiu. In 2012, a fost prima data dupa multi ani cand am stat deoparte. Eu la campania de la locale nu m-am implicat, eu si agentia in general. Am preferat sa stau deoparte, si doar sa dau cateva sfaturi pro bono unuia sau altuia. Dar nu m-am simtit reprezentat. In trecut, am lucrat doar pe o anumita zona, doar pe dreapta, nu ma vad mergand pe zona de stanga, pentru ca eu sunt antreprenor.

Nu e vorba de a fi oameni buni sau oameni rai intr-o parte sau alta, ci pur si simplu cu ce rezonezi tu. Asa cum in 2012 am preferat sa stau deoparte, nici acum lucrurile nu sunt clare. Dupa cum bine se vede, nu stim deocamdata ce se intampla pe tabla de sah, vedem niste mutari, dar nu ne e clar care sunt toti jucatorii, ma astept sa mai apara surprize. Tocmai de asta nu stiu ce sa spun.

Nu exclud sa se intample la fel ca in 2012, sa nu lucrez. In business plan-ul nostru avem varianta cu zona electorala sau fara zona electorala. Sunt deschis ambelor variante.

In 2004, Internetul era la inceput. Intre timp s-au concretizat niste poli de putere in comunicare pe Internet, de exemplu Facebook. Cum vedeti Internetul in 2014 ca mediu de comunicare politica? Cum ar trebui sa se tina cont de Internet in campaniile politice?

Va fi foarte mult folosit si partidele care nu vor folosi online-ul la puterea pe care o are vor pierde. In Romania, online-ul este inca folosit sub forta pe care o are, pentru ca suntem o tara in coada trendurilor internationale. Suntem in faza in care ceva se intampla acolo si, poate, dupa un an, doi, trei vine si prin Romania.

Acuma suntem la un click distanta de a vedea ce se intampla in alta parte si vedem ce rezultate extraordinare aduce digitalul in comunicarea de brand sau de orice fel.

Anul trecut, nefiind an electoral, partidele, cel putin oficial, nu au alocat deloc bani online-ului. Dar anul acesta ma astept sa o faca, tinand cont de faptul ca si in 2012 si in 2009 am vazut, au fost mari batalii si investitii destul de semnificative pe online.

Nu la nivelul potentialului, dar tinand cont de explozia social-media fata de 2009, ma astept ca anul acesta investitia sa fie mare, in special pentru publicul de dreapta. Pentru publicul de stanga, care e un public mai imbatranit, mai dependent de pomeni electorale, de uitatul la anumite televiziuni, care nu prea sta pe Internet, da, stanga poate sa spuna ca nu are prea mult sens sa bage bani in digital.

Dar pe dreapta cu siguranta trebuie sa bagi bani. Insa, cand te gandesti, sunt mai multi care targeteaza publicul de dreapta.

Ar putea Internetul sa faca diferenta in scorul politic? Ce pot face zeci de mii de oameni informati, cu acces la informatia diversa si neutra de pe Internet, in fata milioanelor fidelizate de televiziuni si in fata si mai multor milioane din Romania rurala. Reprezinta ei o forta?

De fapt, nu are legatura cu consumul de media, ci cu cine merge la vot, de fapt. Publicul rural, publicul mai degraba de stanga, este mult mai disciplinat in a merge la vot, iar publicul mai informat, care de multe ori devine si mai dezamagit, e mai greu de multumit.

Oferta politica nu este, din nefericire, extraordinara, si, atunci, fiind un public mult mai pretentios, iar asteptarile nu ii sunt implinite, nu iese la vot.

Uite, in 2012, la locale, o figura foarte interesanta a facut, mai ales datorita Internetului, Nicusor Dan, care a luat 10%. Inteleg ca nu a avut bani, doar de un afis pe ici, pe colo, in rest totul a fost pe social media, prin prietenii care au creat un bulgare care s-a rostogolit.

Cred ca se poate, dar are legatura nu doar cu Internetul, ci destul de mult cu calitatea propunerii electorale. La tara te poti duce cu o poza frumoasa cu un nene. "Imi place, ca are ochi albastri", zice baba. Dincoace e mai greu, pentru ca il cauti pe Internet, vezi ce a facut, te interesezi daca a condus vreodata niste oameni. Omul chiar trebuie sa fie bun, doar gargara de comunicare nu tine.

Daca oferta, daca oamenii care vor intra in batalia politica din 2014 vor avea intr-adevar ceva solid de pus pe masa, daca ei insisi sunt niste personalitati solide, da, cred ca Internetul o sa rupa, o sa faca diferenta.

Daca vor fi niste propuneri indoielnice, cu aliante ciudate, niste solutii necredibile, cred ca doar oamenii care se uita la poze si televiziuni vor merge la vot si vor vota discipinat.

Eu sper ca Romania sa fie condusa de prima parte, nu de a doua.

Oamenii de pe Internet stiu ce e valoarea adaugata, ei adauga valoare. Din munca lor se platesc taxe pentru ceilalti, care primesc pensii. E foarte ciudat sa decida cei care stau pentru cei care muncesc. Sunt patru milioane de oameni care muncesc si sase milioane de oameni care primesc pensii.

Cum va arata peisajul de campanie in 2014, dupa parerea dumneavoastra?

E greu sa spun, pentru ca depinde mai mult de oferta. Oricat de creativ ai fi, mai devreme sau mai tarziu tot iti dai seama. E greu acum sa te reprofilezi. E posibil sa apara tot felul de povesti vanatoresti despre unii si altii, pentru ca are si partile lui negre Internetul, atacuri sub centura.

Stim, daca ne uitam la ultimii 20 de ani, cum partidele isi pastreaza in tolba asii din maneca, cu care sa apara exact in mijlocul campaniei, cum e palma de la Ploiesti. Ma astept in continuare sa apara lucruri de genul acesta, poate chiar si mai rele. Ma astept sa fie multa mazga.

Ati dat un slogan celebru, "Arde-i pe corupti", dar care venea pe un corp de credinte si idei din mintea electoratului, era perceptia: coruptia e peste tot. In 2014, ce idei puternice credeti ca mai pot atrage oamenii?

Diferenta intre atunci si acum e ca orice idee as da eu in acest moment trebuie spusa de o gura credibila, care are o mana forte si obiceiul iute sa o si faca. Daca puneam acelasi lucru in gura oricarui altcuiva si nu a lui Basescu, era total irelevant.

Acel slogan venea pe asteptarea oamenilor sa se faca dreptate, dar cealalta jumatate i se potrivea lui Basescu. Iar el a si facut asta, e unul dintre lucrurile extraordinare pe care a reusit sa le si faca, sa faca justitia sa functioneze in tara asta. Ce a zis atunci a si facut.

Putem sta la o cafea, sa facem un brainstorming si sa avem 7 idei. Problema nu e de idei, suntem o tara creativa. Problema e de lideri. In sondaje nu sare niciunul de 40%. Acum 10 ani, vorbeam de 60-70%. Va dati seama ce diferenta?

Clientii nu ti-i alegi. Daca vine un client care nu-ti place, poti intra in modulul de gandire dubla, astfel incat, desi nu-ti place candidatul X, sa-ti faci treaba si sa-l faci si sa castige?

Nu, clientii ti-i alegi. La zona politica, daca eu nu cred ca omul ala nu face ceva bun pentru tara asta, eu nu intru in discutie. Si s-a intamplat pentru Bucuresti, cu omul acela care a venit, si oamenii, fiindca au fost mai multi care au venit la noi. Si nu m-am bagat. Raspunsul este nu. Suntem o firma antreprenoriala, suntem oameni a caror energie vine din ce credem.

Creativitatea vine tot din asta. Am avut si campanii mediocre, cu aceiasi clienti cu care am avut si campanii exceptionale. Simteam ca nu aveam flacara. Daca suntem in situatia in care sa lucram cu un om in care nu exista o flacara, cred ca rezultatul va fi unul mediocru. Daca nu e flacara, nu va fi o chestie extraordinara. Asa a fost in campaniile pe care le-am castigat.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Felix Tataru campanie prezidentiala mazga, #Felix Tataru campanie mazga candidati, #Felix Tataru GMP campanii ardei , #Alegeri Prezidentiale 2014
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Amageli desarte! In politichie doar gargaristi' au succesuri/succese