Fiul lui Ion Ratiu: Am putea crede ca Guvernul din Romania nu a dorit ca diaspora sa voteze

Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 22:37
5033 citiri
Fiul lui Ion Ratiu: Am putea crede ca Guvernul din Romania nu a dorit ca diaspora sa voteze
Foto: Adevarul

Nicolae Ratiu, fiul marelui om politic Ion Ratiu, a cerut Guvernului sa remedieze situatia inregistrata la primul tur al prezidentialelor din diaspora, astfel incat pe 16 noiembrie romanii sa nu intampine aceleasi probleme.

"Experientele jalnice si frustrante pe care le-au intampinat alegatorii romani din Londra si din alte orase europene ne-ar putea indemna sa credem ca actualul Guvern din Romania nu a dorit, de fapt, ca diaspora sa voteze. Sa fie numai o coincidenta? Dupa 25 de ani in Romania, coincidente de acest fel sunt greu de crezut.

S-a spus ca abia aceste ultime alegeri au declansat in diaspora dorinta de a vota, insa e bine stiut ca istoricul votantilor din afara granitelor Romaniei a inclinat de fiecare data catre alternativa la candidatul PSD, oricare ar fi fost acesta, singura exceptie fiind anul 2000", a declarat Nicolae Ratiu, care locuieste in prezent la Londra, potrivit Adevarul.

Acesta a precizat ca "faptul ca votantii din Londra au asteptat chiar si sapte ore la cozi, in ploaie, este o dovada a determinarii lor de a-si exercita dreptul la vot, indiferent cu cine au votat".

El a adaugat ca numarul insuficient de sectii de votare este "fie un exemplu al unei nefericite ineficiente fie, mai grav, al unei tactici voite 'de sus'".

Astfel, Nicolae Ratiu a cerut remedierea situatiei inainte de competitia finala din 16 noiembrie, prin infiintarea mai multor sectii de vot, simplificare procedurii de inregistrare a alegatorilor si prelungirea programului pana la ora 23.00.

Declaratia pe propria raspundere pentru votantii din diaspora, descarcata de pe site-urile MAE si BEC

"Punerea in practica a acestor actiuni ar ajuta la reinstaurarea increderii in bunacredinta Guvernului Romaniei si a autoritatilor romane", a conchis fiul lui Ion Ratiu, reprezentant al taranistilor care a candidat la alegerile prezidentiale din 1990, impotriva lui Ion Iliescu.

Dezastru si cozi comuniste in Europa

Duminica, in mai multe orase europene, dar si la New York, s-au format cozi impresionante in fata sectiilor de vot, iar unii cetateni romani nu au apucat sa voteze, din cauza ca nu au fost suficiente stampile, cabine sau liste suplimentare.

Alegeri prezidentiale 2014: Cozi impresionante la vot si in New York

Premierul Victor Ponta a dat marti un ultimatum, avertizand ca reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe garanteaza cu functia buna desfasurare a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

Ponta ameninta MAE: Daca nu poate un roman sa voteze in turul 2, plecati toti!

Ulterior, ministrul de Externe Titus Corlatean a declarat ca a propus Biroului Electoral Central (BEC) simplificarea procedurii de completare a declaratiei pe propria raspundere si a listei pe care trebuie sa se inscrie votantii din diaspora, precum si marirea numarului de cabine de vot, acolo unde o permite spatiul.

Corlatean nu isi da demisia: Ce masuri propune ca sa nu se repete dezastrul de la vot

Este o utopie să sperăm că am putea ajunge în 15 minute la birou, în Capitală? Haosul din teren: "La noi îți faci cartierul cum vrei, îți faci pasajele tale”
Este o utopie să sperăm că am putea ajunge în 15 minute la birou, în Capitală? Haosul din teren: "La noi îți faci cartierul cum vrei, îți faci pasajele tale”
Calvarul orelor pierdute în trafic, poluarea și stresul de a alege un mijloc de transport comod și eficient sunt strâns legate de deplasarea zilnică la locul de muncă al locuitorilor...
Opinie: Pentru cine lucrează DNA? Pentru SRI, PNL și PSD?
Opinie: Pentru cine lucrează DNA? Pentru SRI, PNL și PSD?
Politicul și Justiția sunt în simbioză, primii au nevoie de ajutor, instrumente de atac și șantaj în campania electorală, în vreme ce ceilalți sunt lacomi de bani, funcții și putere....
#Ion Ratiu vot diaspora, #Ion Ratiu alegeri diaspora, #alegeri diaspora , #Alegeri Prezidentiale 2014