Inca un candidat pentru Cotroceni: "Comunitatea se va radicaliza si va uza de nesupunerea civila"

Duminica, 10 August 2014, ora 17:47
4072 citiri
Inca un candidat pentru Cotroceni: "Comunitatea se va radicaliza si va uza de nesupunerea civila"

Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) a decis ca vicepresedintele Szilagyi Zsolt sa candideze la functia de presedinte al Romaniei.

Decizia PPMT a fost luata sambata, la sedinta extraordinara a Adunarii nationale a alesilor partidului, care s-a desfasurat la Borzont, in judetul Harghita, si a fost facuta publica duminica, intr-o conferinta de presa la Miercurea Ciuc.

Presedintele PPMT, Toro T. Tibor, a declarat ca decizia partidului pe care il conduce de a se lansa in cursa prezidentiala are ca scop sa transmita "intregii societati romanesti" un mesaj privind solutiile propuse de comunitatea maghiara statului roman, privind obtinerea autonomiilor comunitare si asteptarile maghiarilor pentru "a fi loiali" statului roman.

"Statul roman, prin autoritatile sale, trebuie sa fie atent la solutiile propuse de comunitatea maghiara si sa le ia in considerare in constructiile sale pe termen lung. Noi credem ca aceasta constructie este constructia europeana a autonomiilor, crearea unor autoritati care sa puna in practica programele noastre pe termen lung, aceste autoritati de autonomie, care reprezinta o solutie europeana si pana acum nu am reusit sa avem o dezbatere in fond pe aceasta problema. Loialitatea statului roman fata de noi este punerea in practica si integrarea in constructiile statale a acestor deziderate ale noastre", a spus Toro.

Presedintele PPMT a afirmat ca decizia partidului de a desemna propriul candidat la alegerile prezidentiale a fost luata si din convingerea ca presedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu va vorbi despre "dezideratele strategice" ale comunitatii maghiare, asa cum nu au facut-o nici alti candidati ai comunitatii maghiare, din 1996 pana in prezent.

Intrebat ce se va intampla daca statul nu va da curs solicitarilor privind obtinerea diferitelor forme de autonomie propuse de liderii comunitatii maghiare din Romania, Toro a raspuns ca atunci comunitatea se va "radicaliza" si va uza de nesupunerea civila.

"Noi credem inca intr-o solutie politica, dar, in cazul in care comunitatea incepe sa-si piarda rabdarea - in 25 ani nu am reusit sa atingem nimic -, atunci se radicalizeaza si va folosi acest instrument democratic, de nesupunere civila care, pana la urma da rezultatul sau. Noi credem ca PPMT de aceea s-a constituit, ca sa incercam solutii politice in dezideratele noastre", a precizat presedintele PPMT.

Candidatul PPMT la functia de presedinte al Romaniei, Szilagyi Zsolt, a declarat, la randul sau, ca inca de la infiintare, acest partid a fost constient ca trebuie sa candideze la alegeri si sa faca politica.

El a afirmat ca decizia forului conducator al partidului a simtit-o ca pe o "imensa responsabilitate", dar si ca pe "sansa" de a face cunoscute idealurile maghiarilor si continuarea dialogului intre membrii comunitatii maghiare si romanii din Transilvania.

"Sunt oradean, pe jumatate secui si inima mea bate pentru Transilvania. Indiferent unde m-as afla, la Oradea, la Bucuresti, la Bruxelles, ma simt transilvanean. Cred ca in cadrul european, secuii, maghiarii si romanii isi pot cladi o tara, o regiune, o casa mult mai confortabila si mult mai europeana, mai aproape de normalitate.

Nu este un lucru secret faptul ca vad sansele Romaniei intr-o reforma profunda, care sa aplice modelele consacrate functionale din Europa, inclusiv pentru minoritati, inclusive pentru comunitatile nationale, deci nu este secret ca partidul nostru lupta pentru acel forme de autonomie care si-au dovedit deja viabilitatea in Europa", a spus Szilagyi Zsolt.

Potrivit acestuia, prima parte a campaniei, cea de strangere a celor 200.000 de semnaturi necesare, va fi cea mai grea, insa mesajul transmis de presedintii filialelor PPMT prezenti la sedinta extraordinara de la Borzont ii dau "energie".

El a anuntat ca echipa de campanie se va constitui in zilele urmatoare, la fel si calendarul electoral.

Szilagyi considera ca perioada de campanie este una "intensa de comunicare" si a declarat ca se va folosi de toate mijloacele specifice ca sa mobilizeze "nu numai comunitatea" maghiara, ci si "partenerii strategici", care sunt romanii din Transilvania.

Szilagyi Zsolt are 46 de ani, s-a nascut la Oradea, este catolic, casatorit si are trei copii. A urmat cursurile universitare la Budapesta, fiind licentiat in Politologie. In 1990, a fost cel mai tanar deputat, in varsta de 21 de ani, din Parlamentul Romaniei, al carui membru - din partea UDMR - a fost timp de 14 ani, din care zece in Comisia de Politica Externa.

In 2004 a parasit UDMR si a devenit lector universitar la Facultatea de Politologie a Universitatii Crestine "Partium" din Oradea. Din 2008, de cand a fost numit seful de campanie al candidatului Tokes Laszlo la alegerile europarlamentare din 2009, si pana in prezent este seful de cabinet al acestuia, la Bruxelles. El este si vicepresedintele PPMT pe probleme de politica externa.

Citeste si:
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
George Simion anunță că l-a înregistrat pe ”trimisul lui Cîțu”, care oferea funcții în deconcentrate celor absenți la votul moțiunii de cenzură
Co-preşedintele AUR, George Simion, a afirmat, joi seară, că poate conta pe parlamentarii formaţiuni, deşi i s-a spus că toţi îl vor trăda. ”Tentative au fost”, afirmă parlamentarul,...
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Ludovic Orban, despre nominalizarea lui Nicolae Ciucă: ” Asta este picătura care a umplut paharul, săptămâna viitoare îmi voi da demisia din grupul parlamentar al PNL”
Fostul preşedinte al PNL Luovic Orban a anunţat, joi seară, 21 octombrie, că nominalizarea lui Nicolae Ciucă, impus liberalilor de preşedintele Klaus Iohannis, este ”picătora care a umplut...
Sursa: MEDIAFAX