Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Romania la stanga, la dreapta si multe calcule pentru 2014

Sambata, 07 Decembrie 2013, ora 15:37
3586 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Romania la stanga, la dreapta si multe calcule pentru 2014

Ultimul sondaj de opinie realizat de INSCOP pentru cotidianul Adevarul ne ajuta sa descoperim cateva mutatii importante in perceptia opiniei publice vizavi de alegerile pentru presedintie din 2014.

Din acest sondaj ies in evidenta trei concluzii interesante:

  • 1. Crin Antonescu nu va fi presedintele Romaniei daca nu vrea Ponta sau daca nu se aliaza cu Traian Basescu.
  • Seful liberalilor a intrat pe o panta descendenta atat la incredere (locul 5) cat si la intentia de vot (17,8 procente, fata de Ponta care are 19,1). Daca duminica ar fi alegeri, pe primele doua locuri s-ar situa liderii USL, o situatie ideala pentru actualul premier care l-ar bate in turul doi pe partenerul de alianta.

    Din aceste date se observa ca presedintele PNL se afla intr-o pozitie fragila. E pus in fata unei alegeri, Ponta sau Basescu, fiecare implicand riscuri, dar pe care daca nu o face se va indeparta de Cotroceni.

    Crin Antonescu lipseste cu saptamanile din dezbaterile publice, iar atunci cand intervine, o face timid, incercand sa se protejeze fara a se pozitiona. Ori tocmai asta e problema lui, lipsa de pozitionare. Daca nu-si doreste sa se desparta de Ponta atunci ar trebui s-o declare si sa gaseasca amandoi un plan pentru alegeri pe care sa-l discute cu partidele si, apoi, sa-l faca public. Situatia tragi-comica in care se afla Crin Antonescu il distruge.

  • 2. Victor Ponta are sanse doar intr-o finala cu Crin Antonescu.
  • Pentru ca USL, daca nu se destrama pana atunci, sa dea presedintele e necesar din datele prezentate sa intre cu doi candidati in finala, incercand sa-l blocheze pe cel al dreptei.

    Conform sondajului INSCOP, daca Ponta si Antonescu candideaza amandoi, Isarescu s-ar clasa pe trei, la 10 procente distanta de al doilea finalist, seful PNL, chiar daca guvernatorul BNR l-ar invinge atat pe Ponta cat si pe Antonescu daca ar ajunge el in finala. Deci, acele declaratii ale premierului in care anunta ca e posibil ca USL sa aiba doi candidati au legatura cu situatia relevata de sondaj.

    Din aceast context reiese clar ca Opozitia de centru-dreapta nu are nicio sansa daca nu se uneste sub acelasi stindard si nu sustine un candidat puternic cu sanse sa se califice in turul doi.

  • 3. Mugur Isarescu poate fi cu usurinta viitorul presedinte al Romaniei.
  • Singura conditie ar fi sa-si doreasca acest lucru. Guvernatorul BNR are cele mai multe sanse. Niciun alt nume venit din zona de dreapta nu poate atrage atatia alegatori din zona USL. Nu inca. Problema lui Mugur Isarescu, slabiciunea lui e aceea ca fara un partid sau o coalitie puternica in spate, fara o legatura politica puternica e foarte greu sa treaca de primul tur.

    In 2014 se pot intampla multe, dar orice s-ar intampla e clar ca dreapta n-are nicio sansa daca nu se uneste. Cu cat mai repede, cu atat mai bine. Se observa cu usurinta din acest sondaj ca daca se aduna intentiile de vot ale personalitatilor de dreapta (Isarescu, Ungureanu, Basescu, Udrea, Predoiu) se obtin 22 de procente - asta inseamna ca sunt sanse reale ca un candidat de centru-dreapta sa ajunga in finala. In acest moment e sigur un singur lucru, Crin Antonescu va candida.

    Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



    România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
    România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
    Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
    Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
    Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
    Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
    #sondaj INSCOP prezidentiale 2014, #Crin Antonescu prezidentiale 2014, #alegeri prezidentiale 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014