Iohannis, castigator al alegerilor in Bucuresti si Transilvania, Ponta - in Moldova si Muntenia

Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 22:10
5699 citiri
Iohannis, castigator al alegerilor in Bucuresti si Transilvania, Ponta - in Moldova si Muntenia

Klaus Iohannis a castigat alegerile prezidentiale in Bucuresti si in Transilvania, iar Victor Ponta - in Moldova si Muntenia, potrivit unei analize Avangarde.

In Moldova, Ponta a obtinut in turul II al alegerilor prezidentiale 53,87% din voturi si Iohannis - 46,13%, iar in Muntenia, Ponta a avut 60,60% si Iohannis - 39,40%.

Klaus Iohannis a obtinut in Transilvania 64,83% din voturi iar Victor Ponta - 35,17%. De asemenea, candidatul ACL a obtinut in Bucuresti 58,21% din voturi, in timp ce contracandidatul sau a avut 41,97%.

Candidatul PSD-PC-UNPR a obtinut cele mai multe voturi in mediul rural - 53,15%, iar candidatul ACL a avut cele mai multe voturi - 56,32% - in mediul urban.

Potrivit cercetarii, peste 70% din voturile pentru Klaus Iohannis in turul II al alegerilor prezidentiale au fost obtinute de la cei cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani (70,10%) si de la cei cu varsta cuprinsa intre 31 si 60 de ani (54,88%). Victor Ponta a fost votat de aproape 69% dintre alegatorii cu varsta de peste 61 de ani care s-au prezentat la urne.

Cum a votat diaspora: Iohannis, invingator detasat. Ponta a castigat doar in patru sectii

Unde au mers voturile contracandidatilor din turul intai

Aproape 93% dintre votantii Monicai Macovei au votat in turul II cu Klaus Iohannis, releva analiza.

Votantii Elenei Udrea au acordat in proportie de 87% votul candidatului dreptei, in timp ce 13% din voturi au mers catre Victor Ponta. Votantii UDMR au decis sa voteze cu candidatul dreptei, aproape 88% dintre acestia alegandu-l pe Klaus Iohannis.

69,83% dintre cei care l-au votat pe Calin Popescu Tariceanu in primul tur i-au acordat votul lui Victor Ponta in turul II. Dintre votantii lui Dan Diaconescu, 53% s-au dus catre Victor Ponta iar dintre votantii lui Vadim Tudor, 51% au respectat indemnul acestuia, si anume, sa voteze cu candidatul PSD.

Iohannis vs. Ponta: Profilul alegatorului - sondaj IRES

"Daca facem un calcul in voturi, luandu-i in calcul pe votantii Elenei Udrea, Monicai Macovei, Kelemen Hunor, Calin Popescu Tariceanu, Dan Diaconescu si Vadim Tudor din turul I, putem vedea ca Victor Ponta a atras in turul II de la acestia 874.555 de voturi, in timp ce Klaus Iohannis a atras 1.610.883 de voturi. Putem trage concluzia ca Iohannis a reusit sa atraga dublu fata de contracandidatul sau de la ceilalti candidati din primul tur", afirma realizatorii raportului.

The Economist, despre alegerile prezidentiale: Surpriza transilvaneana

Ei arata ca 1.750.000 de persoane care in primul tur nu au iesit la vot au venit in turul II. Din acestia, 67% (aproximativ 1.200.000 de persoane) l-au votat pe Klaus Iohannis. 31% dintre cei care au facut diferenta intre cele doua tururi au intre 18 si 30 de ani, 13% au 61 de ani si peste iar cei mai multi se incadreaza in categoria 31-60 de ani.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...
Comentarii
John Doe 5430
rank 5
Mancatorii de seminte si bautori de zaibar au muscat-o de data asta