Iohannis, castigator detasat: Scor categoric. Ponta l-a felicitat. Liderul ACL s-a dus la Universitate

Luni, 17 Noiembrie 2014, ora 02:05
133397 citiri
Iohannis, castigator detasat: Scor categoric. Ponta l-a felicitat. Liderul ACL s-a dus la Universitate
Foto: Klaus Iohannis/Facebook

Klaus Iohannis este pana in acest moment castigatorul detasat al celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale din Romania, dupa cum au confirmat si datele partiale prezentate de Biroul Electoral Central.

Astfel, primele date oficiale ale serii, dupa ce s-au numarat voturile din o treime dintre sectii, il dau invingator pe Iohannis cu 55,79%, in timp ce Ponta a strans 44,20% dintre sufragii.

Victoria lui Iohannis a fost clara inca de la primele exit-poll-uri, iar confirmarea a devenit tot mai puternica pe masura ce partidele primeau datele numaratorilor paralele. Cum inclusiv numaratoarea PSD il dadea invingator pe liderul ACL cu 6 procente in fata lui Ponta, acesta din urma nu a avut alta varianta decat sa-l sune pe contracandidat si sa-l felicite pentru victorie.

Ponta a tinut sa precizeze insa ca, desi ACL i-a cerut acest lucru, nu isi va da demisia din fruntea Guvernului.

Victoria lui Iohannis a scos zeci de mii de oameni in strada, in toata tara. Piata Universitatii a fost neincapatoare pentru multimea de oameni prezenta in centrul Bucurestiului. Lumea a scandat "sa vina Klaus" si acesta nu a stat mult pe ganduri si s-a dus la Universitate.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT primele rezultate ale exit-poll-urilor, precum si pricipalele declaratii si momente dupa anuntarea rezultatelor:

Sondaj Sociopol comandat de Antena 3 (Pentru ora 21:00)

  • Klaus Iohannis - 49,5%

Sondaj IRES comandat de Digi24 (pentru ora 21:00)

  • Klaus Iohannis - 51,6%

  • Victor Ponta - 48,4%

Sondaj CURS-Avangarde comandat de TVR

  • Klaus Iohannis - 52,16%

  • Victor Ponta - 47,84%

Sondaj CSCI comandat de Romania TV

  • Victor Ponta - 50,72%

  • Klaus Iohannis - 49,28%

21:02 - Iohannis ii felicita pe romani: Ati fost niste eroi! Votul a decurs fenomenal

Klaus Iohannis i-a felicitat pe toti romanii care au iesit la vot in turul doi al alegerilor si a subliniat ca miza votului dat duminica, 16 noiembrie, a fost, de fapt, dreptul de a vota.

Iohannis, dupa exit-polluri: Miza de astazi a fost dreptul la vot. Ati fost niste eroi!

Ati fost niste eroi! Votul a decurs fenomenal. O prezenta enorma la vot. Va multumesc tuturor ca ati iesit sa votati presedintele Romaniei. Un gand special si respect tuturor celor care au votat in diaspora, cu toate ca in foarte multe locuri a fost nevoie sa astepte multe ore
Klaus Iohannis

Candidatul ACL la prezidentiale a facut insa inca o data apel la autoritati sa prelungeasca programul de vot in diaspora pentru ca toti romanii care stau la cozi de ore intregi sa isi poata exercita dreptul constitutional.

21:10 - Ponta l-a trimis, din nou, pe Dragnea la inaintare

Premierul Victor Ponta nu a iesit la declaratii, adoptand strategia din primul tur si trimitandu-l la inaintare pe Liviu Dragnea. El a fost insotit de liderii din noul proiect USL 2.0 - Daniel Constantin, Calin Popescu Tariceanu si Gabriela Firea.

Din estimarile noastre, Victor Ponta e castigator la diferenta mica. Unele televiziuni dau un sonjaj, altele alt sondaj. Solicitam tuturor colegilor din sectiile de votare sa fie atenti la numaratoarea voturilor, sa fie atenti la procesele verbale
Liviu Dragnea.

21:15 - Dan Diaconescu - Liderul PP-DD, Dan Diaconescu, a declarat, la Romania TV, ca are "impresia ca Traian Basescu a castigat din nou alegerile".

21:20 - Geoana asteapta dimineata: Ne-am mai bucurat si alta data...

Geoana a declarat, pentru Ziare.com, ca nu se bucura prematur si asteapta rezultatele finale.

"Ne-am mai bucurat si alta data... e prematur sa ma pronunt, asteptam pana dimineata si speram", a declarat Geoana pentru Ziare.com.

21:27 - Peste 3.000 de oameni se indreapta in aceste momente pe Bulevardul Kiseleff spre sediul PSD.

21:30 - Sociologul Alfred Bulai a declarat, pentru Agerpres, ca rezultatul exit-poll-urilor pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale este unul strans, candidatul ACL, Klaus Iohannis, avand, probabil, sanse mai mari la finalul numaratorii voturilor.

21:32 - "Mi s-a transmis ca au fost 1,5 milioane de oameni pe listele suplimentare. Mi se pare enorm", a declarat, la Digi 24, consultantul politic Valeriu Turcan.

21:35 - Atmosfera a fost incarcata de emotie la sediul PSD din Capitala. In momentul in care s-au anuntat rezultatele exit-poll-urilor, toata presa a inceput sa aplaude. Expresia lui Liviu Dragnea arata, insa, ca el nu le impartaseste entuziasmul.

21:42 - Marian Jean Marinescu, europarlamentar PDL, a declarat la TVR ca ACL face numaratoarea paralela a rezultatelor din sectiile de votare. "Sunt convins ca rezultatul va confirma exit-poll-urile care l-au dat castigator pe Klaus Iohannis".

21:46 - Vicepresedintele PNL Mihai Voicu a declarat, la TVR: "Doar o frauda masiva la numaratoare mai poate schimba rezultatul pe care l-ati dat (CURS-Avangarde, n.red.). Speram ca nu e cazul. Vom fi foarte atenti".

21:47 - Nicolae Robu, primarul Timisoarei, pentru TVR: "Avem toate motivele sa fim optimisti, increzatori, pentru ca am vazut evolutia votului si stim ca in diaspora rezultatele ne sunt favorabile. Le multumesc in mod special timisorenilor si romanilor din diaspora"

21:48 - Madalin Voicu, deputat PSD, la TVR: "Ma asteptam ca electoratul sa se gandeasca ca e necesar sa se schimbe ceva in tara asta si mai ales puterea malefica din ultimii ani sa se fi lasat la vatra. Sa dispara pentru o perioada de timp. Sunt convins ca lumea nu l-a votat pe Klaus Iohannis, nu e un personaj demn de increderea romanilor, ci votul a fost mai curand unul impotriva PSD, nici macar impotriva lui Victor Ponta. Toata propaganda facuta pe Internet in ultima perioada a bulversat".

21:49 - Pe pagina de Facebook Victor Ponta a fost postata la scurt timp dupa anuntarea datelor exit-poll-urilor o fotografie in care acesta este infatisat drept invingator.

Ea este insotita de mesajul "Astazi am facut Romania puternica! Va multumesc pentru sprijin!".

21:55 - IRES a dat datele pentru ora 21:00 - Iohannis creste

IRES a dat publicitatii datele aferente pentru ora 21:00. Daca la ora 19:00 exit-poll-ul arata ca Iohannis ar fi obtinut 50,9% si Ponta 49,10%, diferenta a crescut dupa procesarea datelor pana la ora 21:00. Astfel, acum Iohannis conduce cu 51,6%, in timp ce Victor Ponta ar fi obtinut 48,04%.

22:01 - Incidente grave la sectiile de vot de la Paris si Roma. Romanii care nu au apucat sa voteze au cerut sa li se respecte dreptul constitutional, furiosi ca au fost tinuti degeaba ore intregi la cozi, in ploaie si frig. Membrii sectiilor respective au cerut protectia autoritatilor tarilor respective, asa ca oamenii legii au recurs la forta si gaze lacrimogene.

Diaspora voteaza: Umilinta, gaze lacrimogene, "Ponta, demisia!" si stat la coada pe ninsoare

22:07 - Victor Ponta a reusit sa convinga doar 30% din electoratul din Transilvania, conform sondajului realizat de Sociopol la comanda Antena 3. De cealalta parte, Klaus Iohannis a reusit sa stranga 69,9% din sufragii.

22:14 - Ion Iliescu a fost scos pe usa din spate din sediul PSD, din cauza miilor de protestatari care scandeaza impotriva "ciumei rosii".

Proteste in tara - Zeci de mii de oameni, in strada. S-a fortat intrarea in sediul PSD si s-au ars afise cu Ponta

Presedintele de onoare al PSD nu a dorit sa comenteze rezultatul primelor exit-poll-uri, exprimandu-si iar speranta ca rezultatul final sa fie pozitiv pentru candidatul PSD. "Eu sper sa fie bine", a mai spus Iliescu.

22:17 - "Nu ma intereseaza scorul in acest moment, cat rusinea provocata romanilor din diaspora", a declarat pentru Ziare.com liderul PNL Ludovic Orban.

22:20 - Si exit-poll-ul Sociopol arata diferit dupa ce s-au procesat si datele pana la ora 21:00, tot in favoarea lui Klaus Iohannis. Daca initial Ponta avea 50,9% si Iohannis 49,1, acum diferenta dintre cei doi s-a micsorat - 50,5% Ponta, 49,5% Iohannis.

22:26 - "Lucrurile sunt clare, din doua parti in primul rand voturile din tara, intre orele 19.00 - 21.00, dar si voturile din diaspora. Ca pronostic, poate sa fie si 52% la 48% in favoarea lui Klaus Iohannis", a explicat pentru Ziare.com fostul premier Petre Roman, la plecarea de la sediul de campanie al ACL.

22:33 - Mihai Razvan Ungureanu, prim vicepresedinte ACL, a cerut demisia de urgenta a ministrului Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, pentru modul in care s-au desfasurat alegerile in diaspora.

22:39 - MRU a mai facut "apel la calm si la o atitudine civilizata. In primul rand comportamentul nostru civic trebuie sa fie fara greseala", a mai spus Ungureanu.

22:50 - Potrivit PSD, dupa "centralizarea unui numar mic de sectii de votare", Klaus Iohannis, candidatul sustinut de ACL, a obtinut 51% din voturi, in timp ce Victor Ponta, candidatul sustinut de PSD-UNPR-PC a primit 49% din voturi.

22:53 - Presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), consilierul judetean Paul Porr, a declarat duminica seara, imediat dupa aflarea exit-poll-urilor, ca era ferm convins ca va castiga Klaus Iohannis.

Presedintele FDGR: Eram ferm convins ca va castiga Klaus Iohannis

22:56 - Surse PDL au declarat pentru Ziare.com ca, dupa numararea paralela a aproximativ jumatate din sectii, scorul este favorabil lui Iohannis, estimarea fiind de 53% in favoarea candidatului ACL.

22:58 - Aproape 300 de protestatari constanteni, de toate varstele, revoltati ca romanii din diaspora nu isi pot exercita dreptul de vot, desi stau de multe ore asteptand la coada, au ajuns la sediul PSD din oras, scandand lozinci anti-Mazare. Jandarmii, inarmati cu scuturi, au facut cordon in fata organizatiei judetene a partidului.

Ponta: L-am felicitat pe dl. Iohannis pentru victorie. Nu demisionez de la Guvern

23:05 -

Poporul are intotdeauna dreptate. L-am sunat pe Klaus Iohannis si l-am felicitat pentru victorie
Victor Ponta.

23:11 - Prima reactie a echipei lui Iohannis dupa anuntul lui Ponta.

ACL cere demisia Guvernului Ponta, avand in vedere ca a refuzat sa dea curs solicitarilor privind organizarea mai multor sectii de votare in strainatate
Ludovic Orban

"Astazi se vede ca zeci de mii de romani nu si-au putut exercita dreptul la vot", a adaugat Orban, explicand ca "cetatenii romani au fost umiliti, pusi sa stea la cozi uriase pentru a putea vota in diaspora".

ACL cere demisia Guvernului Ponta: Vezi reactia premierului

De asemenea, el a anuntat ca ACL va depune si plangere penala impotriva Guvernului Ponta, pe acelasi subiect.

23:15 - Premierul Victor Ponta a declarat insa, la Antena 3, ca nu isi va da demisia, deoarece nu a "ajuns prim-ministru de capul lui" si ca niciunul dintre colegii lui nu i-au cerut acest lucru.

Ponta a mai spus ca va continua lupta pentru cei peste 5 milioane de romani care l-au votat: "Sa le spun in seara asta la revedere, nu imi mai pasa de voi ar fi o mare ticalosie".

Cat despre coabitarea cu Klaus Iohannis, acesta a spus ca nu se gandeste la asta in aceasta seara.

23:20 - ACL a prezentat rezultatele numaratorii paralele efectuate in 50,52% din sectiile de votare din tara si strainatate: Klaus Iohannis are 56,27% din voturi, in timp ce candidatul PSD Victor Ponta a intrunit 43,70% din voturi, a anuntat reprezentantul ACL Adriana Saftoiu.

Aceasta a explicat ca din diaspora au fost numarate voturile din 54 de sectii, insemnand 18% din totalul sectiilor organizate in strainatate. Strict pe cele 54 de sectii din diaspora, Klaus Iohannis a obtinut un scor de 80,62%, a mai aratat reprezentantul ACL.

23:27 - La unul dintre sediile ACL se zvoneste ca Iohannis urmeaza sa se duca in Piata Universitatii, acolo unde zeci de mii de oameni striga "SA VINA KLAUS!".

23:40 - Klaus Iohannis a ajuns in Piata Universitatii.

Iohannis, in mijlocul multimii de la Universitate: Klaus, Klaus, ne-ai scapat de Mickey Mouse

23:51 - Presedintele executiv al PSD Liviu Dragnea a prezentat, duminica seara, la aproape 2 ore dupa exit-poll-uri, rezultatele in urma numararii paralele a voturilor din 95% dintre sectii.

Rezultatul prezentat de Dragnea este unul categoric in favoarea liderului ACL: Iohannis 53% - Ponta 47%.

00:02 - Numaratoarea paralela efectuata de ACL arata ca, dupa contabilizarea rezultatelor din 85% sectii de votare, ca Klaus Iohannis are 55%, iar Victor Ponta 45%, au declarat pentru Ziare.com surse din ACL.

00:15 - Staff-ul ACL anunta ca Vasile Blaga, seful de campanie al Aliantei, va face declaratii de presa la ora 00:30.

00:21 - "Sa fie o coincidenta sau nu faptul ca gazele lacrimogene au fost folosite impotriva romanilor la Paris si ‪Torino, tari conduse de prietenii socialisti ai lui Ponta?", se intreaba pe Facebook Siegfried Muresan.

00:22 - Klaus Iohannis a plecat din Piata Universitatii. El a anuntat ca va mai da abia luni declaratii.

00:35 -

Dupa numararea a 95% din sectiile de votare, presedintele Romaniei se numeste Klaus Iohannis. Este o mare victorie a Partidului National Liberal, dar si a romanilor
Vasile Blaga

00:38 - Si Vasile Blaga a cerut demisia prim-ministrului Victor Ponta, "pentru modul execrabil in care a organizat alegerile". "Am castigat Bucurestiul categoric, cu aproximativ 55%, dar si 29 de judete", a mai aratat liderul ACL.

00:40 - Si fostul premier Emil Boc considera ca premierul Victor Ponta ar trebui sa-si dea demisia, dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale. El a declarat, la RFI Romania, ca "victoria lui Klaus Iohannis la alegerile prezidentiale este o victorie a democratiei romanesti".

00:45 - Vasile Blaga a prezentat si date din diaspora:

"In diaspora, au fost numarate voturile doar din 123 de sectii, ceea ce reprezinta 42%. Rezultatele arata ca Klaus Iohannis a obtinut 83,5% iar Victor Ponta 16,5%", a mai spus liderul ACL Vasile Blaga, adaugand ca se poate intelege acum de ce Puterea a refuzat infiintarea de noi sectii de vot in strainatate.

01:00 - Purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet, a anuntat ca mai sunt asteptate voturile de la 6 sectii din diaspora unde au fost probleme, printre care cele din Verona, Dublin si Londra, dar a precizat ca numaratoarea voturilor din diaspora arata ca pana la aceasta ora au votat 362.692 de alegatori, cele mai multe voturi fiind inregistrate in Spania, Italia si Republica Moldova.

01:50 - "Duminica aceasta voi ati scris istoria. Ati aratat ca va pasa de Romania. Va multumesc pentru incredere!", e mesajul video postat pe pagina de Facebook Klaus Iohannis.

Iohannis, mesaj de multumire: S-a semnat "presedintele ales al romanilor"

Postarea a strans in doar o ora aproape 58.000 de like-uri si a fost distribuita de aproape 10.000 de utilizatori Facebook.

Primele rezultate oficiale de la BEC: Iohannis 55,79%, Victor Ponta 44,20%

02:00 - Centralizarea datelor din 32,97% din sectiile de vot arata ca Victor Ponta este pe locul 2 cu 44,20%, in timp ce Iohannis are 55,79%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sondaje alegeri prezidentiale 2014, #rezultate alegeri prezidentiale, #rezultate alegeri 2014, #exit poll alegeri 2014, #exit poll prezidentiale , #Alegeri Prezidentiale 2014
Comentarii