Iohannis si Ponta, cu un pas mai aproape de confruntarea finala (Opinii)

Marti, 15 Iulie 2014, ora 07:25
7326 citiri
Iohannis si Ponta, cu un pas mai aproape de confruntarea finala (Opinii)

A fost dat publicitatii de catre INSCOP primul sondaj de opinie realizat dupa alegerile europarlamentare, analiza care se ocupa de candidatii care si-au aratat direct sau indirect intentia de a lua startul in cursa pentru Cotroceni.

Ceea ce intuiam in textele anterioare a fost confirmat de sondajul institutului citat - singurul candidat cu sanse reale sa-l invinga pe Victor Ponta este Klaus Iohannis.

Cate procente are Ponta in fata lui Iohannis - sondaj INSCOP despre prezidentiale

Cu toata inadecvarea sa, cu toata lipsa de aplomb, cu toata incapacitatea de comunicare, se pare ca, la aceasta ora, aproape jumatate dintre cei care au declarat ca vor vota la toamna mizeaza pe primarul Sibiului. Intr-o confruntare cu actualul premier, in turul doi al alegerilor, Iohannis ar lua 47,2 procente din voturi, Victor Ponta, 52,8 procente.

Conform sondajului, orice candidat ar fi batut de Victor Ponta in turul doi al alegerilor, dar acesta nu e decat un motiv in plus de ingrijorare pentru actualul premier. Scorul domniei sale este mic in cofruntarea cu Iohannis, iar diferenta fragila dintre cei doi se afla in marja de eroare a sondajului.

Amintim ca, in anul 2004, candidatul PSD avea in sondajele precampanie peste 60%, e vorba de Adrian Nastase, iar in 2009, Mircea Geoana, tot PSD, avea peste 55%. Amandoi au fost batuti de candidatul dreptei, Traian Basescu.

Foarte multi vor spune ca Traian Basescu avea charisma, ca era un animal politic perfect, ca avea un discurs naucitor si multe alte calitati, dar uita faptul ca, cel putin in 2004, Traian Basescu era un non-candidat.

Aceasta a fost una dintre temele principale de discurs electoral al lui Adrian Nastase - Basescu nu e potrivit pentru functia de presedinte. De la suvita, la statura si la privire, totul a fost ridiculizat si transformat intr-un defect care-l facea incompatibil cu o astfel de demnitate. Ce s-a intamplat? Traian Basescu e de zece ani presedintele Romaniei.

La aceleasi discutii asistam si astazi in ce-l priveste pe Iohannis. E taciturn, nu face fata intr-o dezbatere, e "strain", asta, ultima, o sa fie o mare tema dezbatere, bineinteles, falsa.

Din pacate, prea putini se intreaba de ce are Iohannis un scor atat de bun in sondaje, comparativ cu alti candidati de pe partea dreapta si de ce are sanse sa treaca de Victor Ponta.

Cred ca cea mai mare calitate a sa e si cea mai mare slabiciune. Romanii au sansa sa aleaga un "neamt" in fruntea tarii. In subconstientul nostru national veneram rigurozitatea germana, seriozitatea si pragmatismul nemtilor, iar speranta noastra secreta e ca Romania sa ajunga o tara la fel de eficienta precum e Germania astazi.

La asta se adauga si impactul civilizator al familiei regale Hohenzollern, incepand cu domnia lui Carol I.

Pe de alta parte, cred ca multi romani s-au saturat de candidati "gargaragii", de politicieni care vorbesc mult si fac putin, cauta exact contrariul, iar morocanosenia lui Iohannis s-ar putea sa fie una dintre cele mai valoroase arme in confruntarea politica viitoare.

Forta unui candidat se dezvaluie atunci cand reuseste sa transforme un dezavantaj intr-o arma cu care-si nauceste adversarul. Cine-si mai aminteste ce a facut Traian Basescu cu o suvita rebela de par si cu o privire in crucis?

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Iohannis sanse prezidentiale Ponta, #Ponta Iohannis sondaje , #Alegeri Prezidentiale 2014