Jocurile sunt facute, dar zarurile inca se invart (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Miercuri, 24 Septembrie 2014, ora 19:43
5008 citiri
Jocurile sunt facute, dar zarurile inca se invart (Opinii)

Odata cu inchiderea listei candidatilor pentru prezidentiale, dar fara sa uitam nicio clipa contextul paranoid in care debuteaza campania pentru alegerile din noiembrie, nu exista vorba mai buna decat clasicul "le jeux sont faits, rien ne va plus".

Este motto-ul de la care au plecat sau la care au ajuns toti cei infierbantati de scandalul recent al ofiterului acoperit care se ascunde in spatele cel putin unui candidat la presedintie.

Mai mult sau mai putin vinovat, Traian Basescu, prin promisiunea de a "dezbraca" ofiterul acoperit dintre prezidentiabili, si apoi Robert Turcescu, prin spovedania sa cel putin bizara pentru moment, au reusit sa aprinda in aproape toate mintile ideea si teama mai veche a romanilor ca sunt, de fapt, un popor condus de servicii secrete.

Scandalul s-a rostogolit atat de mult si a luat o asemenea amploare, incat e putin probabil sa nu apara surprize si mai mari in urmatoarea perioada.

Combinat si cu intrarea pe ultima suta de metri in cursa prezidentiala a fostului sef SIE, Teodor Melescanu, cu semnaturile necesare scoase parca din joben de si mai ciudatul general Dogaru, scena politica romaneasca pare la ora actuala campul de intrecere si exercitii al serviciilor secrete intru siguranta nationala a statului de drept.

Statisticile si cifrele, atat cat exista ele, mai mult sau mai putin confirmate oficial, nu-i avantajeaza deloc pe cei care cred sau spera ca serviciile secrete s-au modernizat si s-au retras din politica, administratie, justitie si economie.

Sapte servicii secrete, bugete marite de la an la an si cea mai mare densitate de acoperiti la suta de mii de locuitori din Europa (si unul dintre cele mai mari procente din lume) - cifre seci, dar care spun totul celor care vor sa vada peste mana lunga a "serviciilor".

Acestea fiind datele, tragand cu ochiul si la contextul international, sunt de inteles cei cuprinsi de paranoia si abandonati total ideii ca o mana de papusari trag, in fapt, toate sforile care tin sub control statul de sus pana jos.

Din acest motiv, probabil, cresc si asteptarea si speranta ca deconspirarea va lovi unul dintre candidatii cu mari sanse sa intre in turul doi. Fie ca va fi Ponta, Iohannis, Tariceanu, Macovei sau oricare dintre numele sonore care sunt in cursa, impactul "descoperirii", daca va fi sa fie, va produce o unda de soc asupra tuturor candidatilor si va redesena sansele celor ramasi in joc.

Daca adaugam si stirea care a picat exact dupa inchiderea depunerii candidaturilor la BEC - Inalta Curte va judeca pe 25 septembrie daca recursul depus de ANI in cazul Klaus Iohannis este admisibil si care ar putea fi primul termen de judecata in conditii de maxima celeritate - ceea ce ar putea sa insemne iesirea din cursa prezidentiala a celui de-al doilea cel mai bine plasat candidat, atunci e si mai greu sa rezisti gandului ca asistam la un plan bine ticluit in laboratoarele speciale de informatii.

Sau, intr-un scenariu parca putin mai optimist, avem de-a face cu inclestarea a doua sau mai multor grupari, fiecare cu proiectul si interesele sale. Acestea sunt faptele si o parte din interpretarile din jurul lor. Pana aici e sigur ca jocurile au fost facute. Pe de o parte. De cealalta, raman zarurile care au fost aruncate si inca se invart, chiar si masluite daca ar fi, ele continua sa dea emotii chiar si celor care le-au aruncat.

Pentru ca e greu de crezut ca ele vor putea fi controlate pana la capat, in totalitate, de marii sau micii papusari care le joaca.

Sa luam cazul prezidentiabilului in spatele caruia s-ar ascunde ofiterul acoperit si sa mergem pe varianta ca va fi, intr-un final, la timp totusi, "dezbracat". In primul rand, cine o va face - justitia sau doar Basescu si/sau Turcescu?

Mai departe, sa presupunem ca deconspirarea va lovi candidatul cu cele mai mari sanse, respectiv Victor Ponta. De unde stim ca o astfel de dezvaluire nu va creste, ori cel putin nu va scadea, sansele si procentele prezidentiabilului?

Asa cum astazi nu avem de unde sa stim daca stirea despre termenul de judecata de la ICCJ in dosarul lui Klaus Iohannis il va scoate definitiv din cursa pe candidatul ACL sau il va propulsa cu si mai mari sanse spre Cotroceni.

Iar acestea sunt doar cateva dintre necunoscutele si mult prea variatele probabilitati din jurul scenariului care are in centru o actiune perfect coordonata de eternele servicii secrete, a caror mana lunga s-ar fi inflitrat dincolo de politic si in justitie, economie, administratie, societatea civila si presa.

A crede intr-un astfel de scenariu inseamna a abandona si ultima iluzie a libertatii pe care, cel putin in prag de alegeri, poporul isi imagineaza ca inca o detine. Iluzie care ii intretine ultima speranta ca isi mai poate influenta sau, in caz de nevoie, schimba mai mult sau mai putin viitorul prin alegerile pe care le face.

Iar serviciile, oricat de lungi le-ar fi crescut bratele, nu pot confisca, nu-i asa?, aceasta ultima iluzie. Acolo e zona unde zarurile inca se invart, iar rezultatul lor poate da peste cap socotelile facute in laborator.

Citeste si:
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR anunță din opoziție că se opune taxei de solidaritate pentru marile companii. „Nu ar face decât să lovească în cei mai importanţi contribuabili în economie”
USR a transmis miercuri, 8 decembrie, că taxa de solidaritate luată în discuție pentru marile companii nu va face decât să lovească în cei mai importanți contribuabili în economie....
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
PSD vrea ca numirea prefecţilor să se facă în funcţie de ponderea politică din parlament. Social democrații ar urma să aibă 21 de prefecţi, printre care şi Capitala
Social-democraţii şi liberalii vor discuta, miercuri, în coaliţie, despre împărţirea funcţiilor de prefecţi şi şefi de agenţii şi autorităţi. Marţi, discuţia nu a ajuns la un acord...