Limba romana de campanie (Opinii)

Luni, 13 Octombrie 2014, ora 17:57
2130 citiri
Limba romana de campanie (Opinii)

Nu m-am asteptat ca aceasta campanie sa aduca cine stie ce innoiri radicale de comportament, de strategii si mijloace, dar nici sa asistam la degradarea limbii romanesti si a moralitatii actului de comunicare.

Si nu este vorba de o degradare prin uzura, ci de una intentionata, menita a maximiza profitul electoral al catorva candidati.

Voturile si limba romana

Cum s-a ajuns aici? Prin doua cai: serviciile de consultanta si PR de campanie au observat ca butadele, grosolaniile de limbaj, acuzatiile de maidan prind bine in mass-media, fiind preluate adesea fara discernamant si multiplicate in spatiul public. Este adevarat, avem CNA, avem si alte servicii de monitorizare a presei, a audiovizualului, dar in conditiile dezvoltarii fara precedent a retelelor de socializare, a site-urilor, a televiziunilor, a telefoniei mobile, mai greu de prins vinovati.

A doua cale tine de anumite (in) compatibilitati, de instruire si educatie ale activistilor implicati in campanie, ale candidatilor insisi. Ei bine, cei educati si instruiti corespunzator stiu sa-si aleaga cuvintele pe care sa (nu) le rosteasca in fata alegatorilor, dar ceilalti considera ca naturaletea si frustetea exprimarii sunt calitati care dau bine. De multe ori, cele doua cai se combina.

De la gangav, la incet la minte

Or, naturalete nu inseamna doar a vorbi buruienos, ci si a pastra valorile traditionale ale exprimarii (populare). Se conteaza pe impactul de moment al unei etichete, porecle, supranume sau glume, de prea multe ori sarind calul, numai ca portretul creat astfel candidatului la cea mai inalta functie in stat nu prea are legatura cu principalele trasaturi general acceptate.

Si mai grav este atunci cand nu cunoastem sensurile exacte ale cuvintelor cu impact, de obicei vocabule neaose. Iata o mostra: "Eu nu cred ca ardelenii... pot vota un gangav in fruntea tarii. Nu cred ca pot vota un om incet la minte". Dandu-si seama ca a gresit, incearca s-o dreaga: "Gangav, in sensul ca atunci cand vorbesti putin, ori esti filosof, ori nu te duce capul. Gangav inseamna atunci cand esti incet la minte".

Ne ducem la dictionare si, surpriza! Sensul "incet la minte", dat de comunicator, lipseste din toate cele consultate. Iata semnificatia: care vorbeste greu, nedeslusit si impiedicat, repetand silabele; gangavit, balbait. Cuvantul "gangav" se explica (Scriban) prin repetarea sunetelor "ng". Or, de aici si pana la deductia "nu-l duce capul" sau "e incet la minte" drumul e lung, cat de la gluma la injurie.

Nici macar scuze

M-as fi asteptat ca beneficiarul unui asemenea demers comunicational sa reactioneze, cerandu-si imediat scuze si recunoscandu-si cavalereste greseala, desi insulta e mai mult decat greseala. Dar nu am descoperit niciunde pareri de rau sau scuze, iar exprimarea joasa nu a starnit cine stie ce proteste publice.

Din pacate, insisi candidatii coboara uneori stacheta comunicarii civilizate si elegante, cu toate ca fata de altii au pretentia sa fie respectati. Iata, in acelasi context al campaniei electorale, unul dintre ei foloseste aceleasi cuvinte: "nu-l duce prea mult capul".

De remarcat ca, in majoritate, candidatii si sustinatorii lor cer celorlalti candidati si promit la randul lor "o campanie civilizata, si decenta, si cu bun-simt si sa nu vorbim de ce rau e adversarul, ci de ce putem noi sa facem pentru Romania".

Insa, luati de valtoarea declaratiilor politice, isi fac uitate promisiunile, antrenandu-se in dispute lexicale precum cele de mai sus.

Nu mai bine...?

Vorbeam la inceput despre (in) compatibilitati intre pozitia de candidat la functia suprema in stat si competentele celor inscrisi in cursa electorala.

Ei bine, n-am descoperit la niciun candidat competente in evaluarea posibilitatilor intelectuale ale celorlalti competitori, asa cum n-am descoperit competente extraordinare pentru activitatea de conducere a unui popor, a unei republici parlamentar-prezidentiale.

Unii se bazeaza doar pe experienta, dar plusul de valoare nu il da niciodata doar experienta politica proprie, ci apelul la studii si experiente notorii ale inaintasilor nostri si ale celor ce au reusit prin alte parti.

Din pacate, nu stiu cati dintre politicieni isi bazeaza activitatea pe astfel de valori. Nu mai bine ne spuneau simplu "ce pot sa faca ei ca viitori presedinti pentru Romania" si pe ce resurse se bazeaza?

Citeste si:
Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a fondurilor din Programul Saligny - RAPORT Expert Forum
Bani din elicopter: algoritmul de împărțire a fondurilor din Programul Saligny - RAPORT Expert Forum
Expert Forum spune că a citit proiectul de ordin de ministru care reglementează normele de aplicare a OUG privind Programul Saligny, iar aspecte esențiale semnalate de ONG nu au fost rezolvate....
Salariul minim ar putea crește cu 8% în acest an. Anunțul premierului Florin Cîțu
Salariul minim ar putea crește cu 8% în acest an. Anunțul premierului Florin Cîțu
Premierul Florin Cîţu a declarat joi, 16 septembrie, că intenţionează să le propună patronatelor o creştere a salariului minim de 8% începând cu 1 noiembrie sau 1 decembrie. "Discutăm...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
Saegetus
rank 4
de unde deducem ca Sova e cam "gangav la minte" iar pe Tariceanu