MAE german il contrazice pe Ponta: Se pot organiza sectii de vot in afara ambasadelor si consulatelor

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 15:34
3947 citiri
MAE german il contrazice pe Ponta: Se pot organiza sectii de vot in afara ambasadelor si consulatelor

In situatii exceptionale se pot organiza sectii de vot in afara ambasadelor si consulatelor, pe baza unei cereri prealabile facute de autoritatile statului respectiv, a precizat, joi, MAE german.

"Sectiile de vot ale altor state sunt organizate in Germania, in principiu, in incita ambasadelor si consulatelor statelor respectiv. In cazuri exceptionale, bine argumentate, exista posibilitatea organizarii uneia sau mai multor sectii in afara ambasadei sau consulatelor", a transmis Ministerul german de Externe.

Oficialii de la Berlin afirma ca "in trecut, au existat cazuri in care s-a folosit aceasta exceptie".

"De exemplu in vara anului 2014 au fost organizate sectii de vot pentru alegerile prezidentiale din Turcia in afara Ambasadei turce si a consulatelor in mai multe orase germane", a subliniat Auswartiges Amt.

Surse oficiale au precizat pentru Mediafax ca Ambasada Romaniei la Berlin nu solicitat Ministerului german de Externe organizarea de sectii de vot in afara misiunilor diplomatice ale Romaniei din Germania.

Sectiile de vot, subiect in dezbaterea Iohannis-Ponta

La dezbaterea de marti de la Realitatea TV, Victor Ponta l-a intrebat pe Klaus Iohannis cate sectii de vot crede ca ar trebui sa fie organizate in Germania in turul II "ca sa fie in regula".

Iohannis nu a raspuns, ci l-a invitat pe Ponta sa-si termine ideea.

Victor Ponta a spus ca are in fata un document de la Ambasada Romaniei in Germania in care scrie ca "potrivit regulilor in materie comunicate de MAE german, prin nota verbala, in Germania este permisa organizarea de sectii de votare numai la sediile ambasadelor, consulatelor generale si onorifice".

Ponta a precizat ca poate pune la dispozitie documentul de la Ambasada din Berlin.

Iohannis: "Ponta minte!"

Iohannis, mesaj pentru Ponta: Macar faceti-va copiute ca lumea. Pe Melescanu bagati-l in viteza

Liderul PNL Klaus Iohannis a declarat, joi, ca premierul Victor Ponta "a fost prins iar cu minciuna", in privinta sectiilor de votare din Germania, invitandu-l "sa il scoata pe ministrul de Externe din relanti, sa il bage in viteza" si sa rezolve problema sectiilor de votare din diaspora.

"BEC a reconfirmat ca, da, se pot infiinta sectii de votare suplimentare in diaspora daca se doreste acest lucru. Ca atare, domnule Ponta, chemati-l pe ministrul de Externe, scoateti-l din relanti, bagati-l in viteza sa rezolve aceste probleme", a spus Iohannis.

El a facut referire la faptul ca iar l-ar fi "prins pe domnul Ponta cu minciuna".

Iohannis a citit in conferinta de presa un mesaj de pe telefon primit "de la un prieten", despre care a precizat apoi ca este Bernd Fabritius, parlamentar german.

"Va amintiti, la o dezbatere a spus domnul Ponta ca a vrut sa-mi dea mie lectii cu Germania. Mare specialist in alde Germania e domnul Ponta, ca sunt cinci sectii de votare si ca nu se pot face altele, fiindca legea si nu stiu ce... mintea el pe acolo. Ei, uite, mi-a scris cineva din Germania. Din limba germana o sa fac o traducere libera. Zice asa: este suficienta o solicitare oficiala si fara nicio problema si cu sprijin logistic din partea autoritatilor locale se pot amenaja sectii de votare suplimentare.

Ministerul de Externe din Berlin a informat de acum cateva zile, pe omologii lor din Bucuresti, despre aceasta posibilitate, insa nu a fost solicitat nimic. Am confirmari ferme din partea primariilor Munchen, Ingolstadt si Augsburg ca pana duminica ar face orice este necesar sa se infiinteze noi sectii de votare daca Romania doreste acest lucru. Este un sms din partea deputatului in Parlamentul Germaniei domnul Bernd Fabritius", a spus liderul PNL.

Iohannis i s-a adresat din nou premierului: "Deci, domnule Ponta, daca mai veniti tot cu hartiute, faceti-le ca lumea. Faceti copiute ca lumea".

Citeste si:
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor...
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate şi în luna mai. Pe locul al doilea se situează ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, urmat de ministrul Energiei Virgil Popescu, ambii...