Marturii de la "cozile umilintei": Aberant si revoltator. Am fost sabotati!

Joi, 06 Noiembrie 2014, ora 19:12
3635 citiri
Marturii de la "cozile umilintei": Aberant si revoltator. Am fost sabotati!

Au stat chiar si 8-9 ore la coada si au asteptat sa voteze, sa aleaga un presedinte al tarii in care vor candva sa se intoarca.

De la Roma, la Munchen, Londra, Paris sau Berna, mii de romani s-au aliniat in fata ambasadelor si sectiilor consulare pentru a-si exercita un drept garantat de Constitutie.

Cand li s-au inchis usile in fata, au protestat, au scandat si si-au cerut drepturile. La Paris, au ocupat chiar ambasada. Protestele si revoltele romanilor din strainatate nu au ramas fara ecou in tara. Sute de oameni au iesit in strada la Cluj si la Bucuresti, in fata Ministerului Afacerilor Externe, unde au scandat in sprijinul romanilor din diaspora: "Vor sa voteze, Lasati-i sa voteze!".

Ziare.com a stat de vorba cu Gianina Fiordean, care locuieste la Paris si a vazut cu propriii ochi cozile umilintei.

Doctor in fizica la Princeton, catre Ponta: Ma consider prost, prin comparatie cu dvs.

"Am povestit de cozile umilintei deoarece nu este normal sa se stea la cozi cate 6 ore, pentru a vota, asta daca ar fi fost un guvern pentru TOTI cetatenii, asa s-ar face intr-o tara civilizata! Inca o data s-a dovedit ca provenim dintr-o tara demna de tarile bananiere din cauza jocurilor lor politice! Am resusit sa votez, cu rusine insa, deoarece am un copil mic si mi s-a permis sa avansez mai repede", povesteste tanara romanca.

Nu a fost insa cazul familiei sale (sora, cumnat si fiica lor), care nu a reusit sa voteze pe 2 noiembrie. La ora 10:30, coada de romani care asteptau sa-si exercite dreptul constitutional avea cateva sute de metri.

"Au ajuns la poarta la 16:00. Aberant si revoltator! Se stia foarte bine cati romani sunt in regiunea pariziana. Am fost sabotati!", spune Gianina.

Tanara este revoltata si de declaratiile de la Bucuresti, dupa ce Victor Ponta si alti reprezentanti ai PSD au acuzat ca romanii de la Paris vor sa fraudeze votul.

Diaspora umilita la vot: Studentii se revolta

"Foarte revoltator pentru noi! Cum m-as manji eu, ca cetatean, sa fraudez, ce castig eu cu asta, un kg de faina?? Credeti ca eu nu am bani de faina si ulei de 18 ani de cand stau aici? Sa-i fie rusine primului sinistru ca spune asa ceva despre oamenii care il ajuta sa nu i se scufunde tara! Nu a facut decat sa ne motiveze si mai mult! Pe 16 ne-am organizat sa pichetam ambasada de la 6 dimineata, o sa ducem si formulare tiparite pe banii nostri, sa vedem ce gaselnita mai au... Noi, cei de aici, respectam legile, asa am invatat in aceasta societate in care traim. Asa este normalitatea!", subliniaza Gianina.

Romanii din diaspora, dispusi sa faca voluntariat la alegeri - scrisoare pentru Ponta din SUA

Declaratiile facute la Bucuresti, spune ea, i-au motivat si mai mult pe romanii din diapora. "Suntem foarte solidari, iesim la vot mai multi in turul doi!".

Dezastru si cozi "comuniste" in Europa

Duminica, in mai multe orase europene, dar si la New York, s-au format cozi impresionante in fata sectiilor de vot, iar unii cetateni romani nu au apucat sa voteze, din cauza ca nu au fost suficiente stampile, cabine sau declaratii speciale.

Alegeri prezidentiale 2014: Cozi impresionante la vot si in New York

Premierul Victor Ponta a dat marti un ultimatum, avertizand ca reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe garanteaza cu functia buna desfasurare a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

Ponta ameninta MAE: Daca nu poate un roman sa voteze in turul 2, plecati toti!

Ulterior, ministrul de Externe Titus Corlatean a declarat ca a propus Biroului Electoral Central (BEC) simplificarea procedurii de completare a declaratiei pe propria raspundere si a listei pe care trebuie sa se inscrie votantii din diaspora, precum si marirea numarului de cabine de vot, acolo unde o permite spatiul.

Corlatean nu isi da demisia: Ce masuri propune ca sa nu se repete dezastrul de la vot

Citeste si:
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Ludovic Orban anunță că va candida la funcția de președinte al României: ”Mi-e foarte greu să mai sprijin pe cineva”
Liderul partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a anunţat marţi, la lansarea organizaţiei judeţene de Ilfov, că a hotărât să candideze la preşedinţia României, afirmând că îi este...
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Ciolacu, un ultim apel către colegii din Coaliţie: ”Pensiile speciale care ne costă 2 miliarde de euro anual trebuie supraimpozitate”
Marcel Ciolacu a scris, marţi pe Facebook, că face un ultim apel către colegii din Coaliţie, înainte de şedinţa de miercuri. El spune că pensiile speciale care ne costă peste 2 miliarde de...