Marturii de la "cozile umilintei": Romanii tratati ca "instigatori", campanie in biserica si reactia francezilor

Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 07:31
8036 citiri
Marturii de la "cozile umilintei": Romanii tratati ca "instigatori", campanie in biserica si reactia francezilor
Foto: rri.ro

Au stat chiar si 8-9 ore la coada si au asteptat sa voteze, sa aleaga un presedinte al tarii in care vor candva sa se intoarca.

De la Roma, la Munchen, Londra, Paris sau Berna, mii de romani s-au aliniat in fata ambasadelor si sectiilor consulare pentru a-si exercita un drept garantat de Constitutie.

Cand li s-au inchis usile in fata, au protestat, au scandat si si-au cerut drepturile. La Paris, au ocupat chiar ambasada. Protestele si revoltele romanilor din strainatate nu au ramas fara ecou in tara. Sute de oameni au iesit in strada la Cluj si la Bucuresti, in fata Ministerului Afacerilor Externe, unde au scandat in sprijinul romanilor din diaspora: "Vor sa voteze, Lasati-i sa voteze!".

Ziare.com a stat de vorba cu Ottilia R., care locuieste la Paris si a vazut cu propriii ochi cozile umilintei. Tanara face parte din sutele de romani care nu au mai apucat sa voteze, pe 2 noiembrie.

"Am fost duminica la vot, impreuna cu alti cativa prieteni. Se avansa foarte incet, la ora 17:00 se formase o coada imensa. Doua ore mai tarziu, ne aflam abia la intrarea de pe Saint Dominique, sub drapele. Vazand lumea care inca astepta la coada in spatele nostru, am hotarat sa informam pe toti cei care stau la coada despre faptul ca legea prevede ca, daca la ora 21:00 ne aflam in interiorul ambasadei, avem dreptul sa votam. Nu stiau cu totii. Oamenii au venit sa voteze, nu stiau ca trebuie sa citeasca, inainte de a iesi din casa, si Constitutia", spune Ottilia.

Cu jumatate de ora inainte de inchiderea urnelor, tanara povesteste ca a ajuns langa usa intrarii in cladirea ambasadei.

"Lumea era putin in alerta, toti voiau sa voteze, dar nu se primise confirmarea ca se va prelungi programul de vot", asa ca au intrat pasnic in curtea ambasadei.

La ora 20:35, curtea era plina ochi de romani care asteptau sa voteze, tot atunci s-au inchis si usile. Mai intai s-a scandat, la Paris, "Vrem sa votam!", s-a cantat imnul national, iar la 21:00, cand s-a anuntat ca se inchid urnele, oamenii au devenit agitati.

Ottilia nu a apucat sa intre nici in cladire. A filmat cozile, a facut fotografii si le-a postat pe Facebook. Alti romani - unii care apucasera sa voteze dimineata - au venit la ambasada, din solidaritate cu conationalii lor.

"Am fost uimita de capacitatea romanilor de a se mobiliza in acea seara! Cand s-a anuntat ca nu se va mai putea vota, oamenii au inceput sa huiduie, abia atunci a inceput sa se scandeze 'Jos Ponta!'", spune Ottilia. Nu se cunoasteau intre ei, dar pana la finalul serii s-au imprietenit, au schimbat date de contact si au facut un filmulet comun, pe care l-au postat pe Internet.

Romanii, tratati ca instigatori

Ce i-a deranjat cel mai tare pe romanii din regiunea pariziana, spune tanara, este ca membrii sectiei de votare i-au tratat ca "instigatori".

Printre romanii din Paris circula zvonul ca pe 16 noiembrie urmeaza sa fie trimise, din tara, mai multe echipe "de instigatori" spre Italia, Spania, Franta, Anglia si Germania. Teza, lansata de la Bucuresti inca de duminica noapte, ar urma sa se adevereasca in turul al doilea.

Doctor in fizica la Princeton, catre Ponta: Ma consider prost, prin comparatie cu dvs.

"Au existat foarte multe situatii in care votul romanilor a fost obstructionat din exterior. Avem rapoarte care ne-au parvenit deja din Viena, urmand sa soseasca si cele din Paris si din Londra. Stim ca in mod voluntar grupuri de oameni au incercat sa blocheze accesul la vot al romanilor care se aflau acolo, indiferent de optiunea lor. Ceea ce stim este ca grupurile care au procedat astfel fac parte din pacate din grupurile de fideli ai ACL, ai d-lui Iohannis, sau ai PDL, sau ai PNL", a declarat ministrul pentru diaspora Bogdan Stanoevici, luni, pentru Diaspora TV.

Diaspora umilita la vot: Studentii se revolta

"Daca intr-adevar vor fi trimisi oameni care sa fie violenti - si vor fi situatii violente - ma intreb: 'romanul din tara, care vede doar emisiunile de pe Antena 3, ce va crede? E cum a zis Ponta, uite, acum au devenit si violenti!", avertizeaza Ottilia.

Campanie in biserica

Cu o saptamana inainte de alegeri, Stela Arhire, presedintele PSD Diaspora, a venit la Paris. A mers chiar la biserica sa le vorbeasca oamenilor, povesteste Ottilia. Oamenii l-au huiduit pe liderul PSD chiar in biserica, acela a fost "un semnal puternic ca romanii de la Paris nu il vor".

"Iar faptul ca aceleasi probleme de vot au aparut peste tot, in marile orase, ar trebui sa dea de gandit, nu?", se intreaba, mai mult retoric, tanara.

Video: Facebook/Vocea Parisului

Scrisoare catre ministrul francez de Externe

Francezii, puncteaza tanara, sunt sensibili la acte care incalca drepturile garantate de Constitutie. Catalogheaza ca "inadmisibil" ce s-a intamplat pe 2 noiembrie. Ba mai mult, presedintele unui ONG din Franta a trimis o scrisoare Ministrului de Externe francez, in care ii atrage atentia asupra abuzurilor facute la alegerile prezindetiale de duminica.

Franck Pupunat, co-presedintele ONG-ului Miscarea Utopia, care observa procesul democratic din mai multe state din intreaga lume, se arata ingrijorat de felul in care au decurs alegerile la sectia de votare din Ambasada Romaniei din Paris. Francezul ii cere ministrului Laurent Fabius sa contacteze Ministerul Afacerilor Externe din Romania si pe Titus Corlatean si cere demararea unei anchete.

Foto: Facebook: Franck Pupunat

"Uniti votam"

In final, Ottilia transmite si un mesaj "pentru autoritati: sa nu uite ca si ei sunt romani! pentru romanii din Romania: ceea ce facem e si pentru ei! Pentru cei din diaspora: UNITI VOTAM!".

Dezastru si cozi "comuniste" in Europa

Duminica, in mai multe orase europene, dar si la New York, s-au format cozi impresionante in fata sectiilor de vot, iar unii cetateni romani nu au apucat sa voteze, din cauza ca nu au fost suficiente stampile, cabine sau declaratii speciale.

Alegeri prezidentiale 2014: Cozi impresionante la vot si in New York

Premierul Victor Ponta a dat marti un ultimatum, avertizand ca reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe garanteaza cu functia buna desfasurare a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

Ponta ameninta MAE: Daca nu poate un roman sa voteze in turul 2, plecati toti!

Ulterior, ministrul de Externe Titus Corlatean a declarat ca a propus Biroului Electoral Central (BEC) simplificarea procedurii de completare a declaratiei pe propria raspundere si a listei pe care trebuie sa se inscrie votantii din diaspora, precum si marirea numarului de cabine de vot, acolo unde o permite spatiul.

Corlatean nu isi da demisia: Ce masuri propune ca sa nu se repete dezastrul de la vot

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#alegeri diaspora cozi, #marturii Paris cozi vot, #diaspora umilinta cozi vot , #Alegeri Prezidentiale 2014
Comentarii
Poza bengosul2007
bengosul2007
rank 5
Mai ușor cu manpularea !?!
Poza copilul
copilul
rank 1