Mesajul PSD pentru un politician german: L-ati ingropat pe Iohannis cu apelul la Inalta Poarta de la Bruxelles

Duminica, 09 Noiembrie 2014, ora 17:16
8012 citiri
Mesajul PSD pentru un politician german: L-ati ingropat pe Iohannis cu apelul la Inalta Poarta de la Bruxelles
Foto: Ziare.com/Arhiva

Europarlamentarul PSD Andi Cristea i-a transmis presedintelui Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, Gunther Krichbaum, ca este "victima unei dezinformari", dupa ce Krichbaum a declarat ca sectiile din afara Romaniei au primit indicatii de la Bucuresti sa impiedice votul din 2 noiembrie.

Cristea apreciaza, intr-o scrisoare transmisa lui Krichbaum, ca acesta l-a "ingropat" pe candidatul Iohannis prin apelul sau la "Inalta Poarta de la Bruxelles", relateaza Digi 24.

Krichbaum i-a scris luni lui Jean-Claude Jucker, presedintele Comisiei Europene, informandu-l ca sectiile de vot din strainatate au primit indicatii sa impiedice voturile in favoarea candidatilor dreptei. De asemenea, parlamentarul german i-a cerut presedintelui CE sa intervina pe langa Guvernul roman pentru ca turul 2 al prezidentialelor sa aiba loc in conditii bune, a transmis Mediafax.

Vot dezastruos in diaspora, se cere interventia lui Juncker: S-au primit indicatii de la Bucuresti

"Constat cu suprindere ca sunteti victima unei dezinformari, fapt surprinzator, in opinia mea, avand in vedere buna dumneavoastra cunoastere a realitatilor romanesti. (...)

Intr-o maniera mai politica, (...) cred ca tocmai l-ati 'ingropat' pe candidatul Iohannis prin apelul dumneavoastra, prin scrisoarea dumneavoastra in limba romana trimisa la 'Inalta Poarta de la Bruxelles'. Romanii ii admira si respecta pe germani si sunt oameni demni, mandri despre ce au bun in tara lor", se arata in scrisoarea pe care europarlamentarul PSD i-a transmis-o lui Krichbaum.

PSD, acuzat ca "a premeditat" dezastrul de la votul din strainatate. Cine raspunde penal

De asemenea, Cristea si-a exprimat dorinta ca politicianul german sa fi avut o reactie "rapida" si la votul din 2009.

Andi Cristea: In 2009, in urma jocului de lumini si umbre din diaspora castiga Traian Basescu

"Mi-as fi dorit sa aveti aceeasi reactie rapida in urma cu cinci ani cand aproximativ 50% din procesele verbale de la sectiile de vot din strainatate au fost gresite, lucru confirmat, la acel moment, de presedintele Biroului Electoral pentru strainatate, judecatorul Sorin Vasilescu.

Similar, o reactie de clarificare din partea dumneavoastra ar fi fost binevenita la finalul turului doi de scrutin prezidential, din decembrie 2009, cand inclusiv reprezentantul Partidului National Liberal, condus acum de domnul Klaus Werner Iohannis, contesta procesul verbal centralizator al alegerilor prezidentiale din 6 decembrie 2009 pentru nereguli grave.

O posibila explicatie a absentei reactiilor dumneavoastra la acest moment ar fi faptul ca in urma jocului de lumini si umbre din diaspora castiga Traian Basescu, din aceeasi familie politica cu dumneavoastra", se mai arata in scrisoarea citata.

Cristea mai sustine ca la primul tur al alegerilor prezidentiale, care a avut loc pe 2 noiembrie, au fost 294 sectii de vot, la fel ca in 2009. Politicianul german afirmase ca "numarul sectiilor de votare in care romanii stabiliti in strainatate isi pot exprima votul a fost redus drastic".

"De data aceasta, primul tur de scrutin a fost organizat intr-o maniera corecta, cu scrupulozitatea respectarii prevederilor legale. Asta a insemnat, din pacate, si cozi si timp de asteptare mai mare pentru romanii din afara.

Eu imi exprim convingerea ca un numar cat mai mare de romani aflati in afara Romaniei vor putea vota in turul doi al alegerilor prezidentiale. In acelasi timp, va informez ca numarul cetatenilor romani cu drept de vot din strainatate este de ordinul milioanelor", mai precizeaza europarlamentarul PSD.

Citește și:
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
După ce liderul AUR George Simion a salutat victoria partidului de extremă dreapta din Italia, acesta a fost luat la rost de românii din diaspora care amintesc că Giorgia Meloni susține...
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...
Comentarii