Ministrul pentru diaspora, dezvaluiri despre scandalul votului din strainatate

Miercuri, 05 Noiembrie 2014, ora 21:09
6325 citiri
Ministrul pentru diaspora, dezvaluiri despre scandalul votului din strainatate
Foto: Romanian Global News

Ministrul delegat pentru diaspora, Bogdan Stanoevici, a vorbit miercuri despre problemele intampinate de romanii din strainatate la primul tur al alegerilor prezidentiale.

Demnitarul a declarat, la B1 TV, ca au existat mai multe elemente care au contribuit la desfasurarea haotica a alegerilor, in mai multe orase europene, dar si in Statele Unite.

"Sunt mai multe elemente care au contribuit la cozile foarte mari de la vot. Certificatul care trebuia completat in interiorul sectiilor de votare in fata unei persoane. Unul dintre motivele care au dus la intarzieri sunt aceste formulare, introduse din dorinta de a evita orice fel de frauda", a precizat Stanoevici.

Ministrul a mentionat ca numarul sectiilor de votare a fost acelasi ca la alegerile prezidentiale din 2009, insa unele au fost amplasate in alte locuri.

"S-a pastrat acelasi numar de sectii de votare, 294, ca in 2009. Au fost modificari in interiorul sectiilor de votare, pentru ca se stie ca era un flux mai mare de cetateni care nu erau neaparat inscrisi, dar despre care se stia ca sunt in strainatate. Din acest motiv, in anumite sectii de votare au fost niste permutari.

De exemplu, a fost luata o sectie de votare de la Torino. Datorita prezentei la vot, fata de numarul populatiei romanesti din tarile respective, s-a considerat ca un numar egal de sectii de votare, cu cel din 2009 este corespunzator, cu diferenta ca in anumite locuri, cum ar fi Paris si Londra, in care se stia ca este un flux mai mare de prezenta la vot datorita cetatenilor romani care sunt in acele tari, s-au multiplicat cabinele de vot", a lamurit Bogdan Stanoevici.

Ministrul a dat vina si pe unii membri ai sectiilor de vot pentru situatia din diaspora, acuzandu-i ca au lipsit duminica.

"In anumite sectii de votare, partidele isi trimit reprezentantii. Au fost locuri in care au lipsit doi sau trei membri. Cand intr-o sectie de votare exista cinci persoane, cinci stampile, cinci cabine, si doua persoane nu sunt prezente, nu pot sa fie decat cate trei cetateni care voteaza in trei din cele cinci cabine, ceea ce intarzie foarte mult procesul", a subliniat Stanoevici.

Dezastru si cozi comuniste in Europa

Duminica, in mai multe orase europene, dar si la New York, s-au format cozi impresionante in fata sectiilor de vot, iar unii cetateni romani nu au apucat sa voteze, din cauza ca nu au fost suficiente stampile, cabine sau liste suplimentare.

Alegeri prezidentiale 2014: Cozi impresionante la vot si in New York

Premierul Victor Ponta a dat marti un ultimatum, avertizand ca reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe garanteaza cu functia buna desfasurare a celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale.

Ponta ameninta MAE: Daca nu poate un roman sa voteze in turul 2, plecati toti!

Ulterior, ministrul de Externe Titus Corlatean a declarat ca a propus Biroului Electoral Central (BEC) simplificarea procedurii de completare a declaratiei pe propria raspundere si a listei pe care trebuie sa se inscrie votantii din diaspora, precum si marirea numarului de cabine de vot, acolo unde o permite spatiul.

Corlatean nu isi da demisia: Ce masuri propune ca sa nu se repete dezastrul de la vot

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Bogdan Stanoevici vot diaspora, #Bogdan Stanoevici sectii vot , #Alegeri Prezidentiale 2014