Moraru (IPP): Exit-poll-urile nu au luat in calcul diaspora; ne indreptam catre Ponta 37% - Iohannis 32-33%

Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 00:23
9505 citiri
Moraru (IPP): Exit-poll-urile nu au luat in calcul diaspora; ne indreptam catre Ponta 37% - Iohannis 32-33%

Directorul Institutului pentru Politici Publice (IPP), Adrian Moraru, spune ca rezultatele prezentate de exit-poll-uri erau previzibile si remarca ''revirimentul zonei urbane''.

Totodata, el afirma ca exit-poll-urile nu au luat in calcul diaspora si sustine ca un rezultat Ponta - 37% - Iohannis - 32 sau 33% este previzibil.

"Este usor surprinzator in sens placut revirimentul cumva al zonei urbane si este clar o crestere a prezentei mediului urban coroborata cu o cadere, se pare - dar trebuie sa asteptam pana la sfarsitul zilei - de 3, 4 daca nu 5 procente a ruralului fata de 2009.

Urbanul a iesit usor mai mult la vot decat in 2009 si ruralul a pierdut cateva procente semnificative. In Bucuresti au fost mult mai multi votanti decat in 2009. (...) In 2009 o parte de dreapta, in special din urbanul mare si din Bucuresti, nu a mers la vot pentru ca a incercat sa sanctioneze cumva 'performanta generala' a dreptei de la vremea respectiva si ea s-a transferat nu numai la locale, ci si cumva pe Traian Basescu, la vremea respectiva", a declarat Moraru.

El a spus ca rezultatele erau previzibile, dar, in opinia sa, acestea pot suferi modificari indreptandu-se catre 37% Victor Ponta si 32 sau 33% Klaus Iohannis. In context, el a aratat ca sondajele nu au luat in calcul voturile din strainatate.

"Rezultatele erau previzibile, nu vad de ce sa ne surprinda. Sondajele, din ceea ce stiu si am vazut baze de date, cam astea erau. Ce se prezenta in presa era usor umflat si am vazut si azi la o serie de exit-poll-uri care incearca sa-l prezinte pe Victor Ponta mai degraba dintr-un sentiment psihologic cu 4 in fata.

Stiind foarte bine si cat de 'exacte' au fost exit-poll-urile, dar si bazele de date care au fost si in timpul zilei de astazi, eu cred ca ne indreptam catre un 37 - 32, 33% mai ales ca aceste exit-poll-uri sunt la ora 19,30. Ruralul s-a inchis, ca sa spun asa, zona PSD nu mai acumuleaza foarte mult. In orele astea mai sunt voturi in zona urbana si nu face decat sa stranga ecartul dintre cei doi, pe de o parte, iar pe de alta parte toate acestea exit-poll-uri nu au luat in calcul diaspora", a mai spus directorul IPP.

Potrivit acestuia, rezultatul este chiar mai strans decat se vede in momentul de fata.

"Este ceea ce probabil ne asteptam, un razboi pe viata si pe moarte intre cei doi candidati. Se joaca pana in ultima secunda si pentru ultimul vot. Eu nu cred ca se poate spune fie ca Victor Ponta sau Iohannis sunt castigatori in momentul de fata. Pur si simplu ramane sa vedem ce se intampla", a mai spus directorul IPP.

Referindu-se la rezultatele obtinute de Monica Macovei, Elena Udrea si Calin Popescu Tariceanu, Moraru a spus ca au fost candidaturi de ambitie si ca au incercat sa potenteze lansarea sau consolidarea unor proiecte politice de partid.

"Monica Macovei a incercat sa prezinte, si nu spun ca e un lucru rau, (...) un anumit mesaj anticoruptie. (...) Tariceanu - nu mai era un lucru pe care sa nu-l stim, sa-si faca un partid si sa-si mobilizeze un oarecare bazin electoral stabil si eventual sa si negocieze pentru aceste voturi niste pozitii de putere politica cu PSD in momentul de fata, iar PMP, de asemenea, incearca sa se pozitioneze cumva intre aceste blocuri mari politice undeva. Parerea mea este ca, cel putin in cazul celor doi nu au reusit, iar in cazul Monicai Macovei e greu sa spunem. (...)

Eu nu cred ca merita acest efort si cumva perturbarea campaniei electorale cu niste candidaturi ale unor oameni care de fapt stiau foarte clar ca nu au nicio sansa sa se apropie macar sa intre in turul II", a adaugat Adrian Moraru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#alegeri prezidentiale 2014, #Alegeri Prezidentiale 2014 sondaje , #Alegeri Prezidentiale 2014