
Profesorul Vladimir Tismaneanu merge la vot pentru ca aceasta este forma cea mai directa si palpabila de a-ti afirma optiunea politica, ideologica, morala, culturala.
"Cand nu votezi, spui de fapt ca nu-ti pasa de ceea ce se intampla in Cetate. Ori ca esti dezolat, dezgustat, deprimat, frustrat etc. Nu voteaza, adeseori, indiferentii, ingretosatii si revoltatii obstinati. Nu contest sub nicio forma dreptul la revolta, este unul esential, dar votul este un instrument de exprimare a energiilor civice", a explicat profesorul Tismaneanu pentru Ziare.com.
Nu sta acasa. Voteaza! Preotul Chris Terhes: Le e frica de votul nostru
Profil de presedinte - V. Tismaneanu: Presedintele claritatii morale
Nu sta acasa. Voteaza! Dorin Dobrincu: Romania sa ramana in cluburile de valori NATO si UE
Cat despre miza acestor alegeri, profesorul Tismaneanu considera ca este un moment de despartire a apelor: "Va continua ceea ce numesc proiectul Basescu (statul de drept, asumarea trecutului, modernizarea institutionala, batalia cu coruptia si coruptii, orientarea ferma pro-vestica) ori se va reveni la matrapazlacurile repugnante ale regimului mafiotic al pesedismului?".
Vladimir Tismaneanu este convins asadar ca principalele teme de campanie trebuie sa fie intarirea statului de drept, a mecanismelor institutionale ale democratiei romanesti. "Toate celelalte teme sunt determinate de aceasta: educatia, de pilda, nu poate sa prospere, sa devina una eficienta intr-un sistem intemeiat pe minciuni, furt intelectual, spaga etc. Transparenta institutionala, responsabilizarea celor alesi ori numiti in functii publice sunt conditii vitale pentru ca organismul politic romanesc sa nu fie subminat de virusi incurabili.
Increderea sociala este ingredientul democratiei autentice. Aici vad sensul unei dezbateri substantiale despre ce fel de democratie dorim pentru Romania: una a travestiurilor de tipul "ofiter acoperit", ori una in care altruismul civic sa invinga in lupta cu oportunismul, lichelismul, cinismul, clientelismul si alte asemenea patologii", a explicat Vladimir Tismaneanu.
Nu sta acasa. Voteaza! Cristi Danilet: Tara mea trebuie sa fie o patrie a legii
Nu sta acasa. Voteaza! - o campanie Ziare.com
Credem cu tarie ca trebuie sa mergem la vot. Ca votul inseamna sa exprimam ferm ceea ce vrem, sa avem un cuvant de spus in propriul destin si in viitorul Romaniei. Ca absenteismul ne face tributari cu viata noastra unei minoritati. Ca stampila pe care o punem apasat ne ajuta sa tinem capul sus si spatele drept macar pana la urmatoarele alegeri.
Mai credem ca un roman care a votat este un cetatean care nu va lasa Puterea sa doarma, sa fure, sa minta, sa faca ce vrea, atunci cand ceea ce face ii incalca drepturile. Si aici nu vorbim de votul cumparat cu 50 de lei, o galeata sau o sticla de rachiu. Desi, daca nu mergeti la vot, ganditi-va ca acesta este, de fapt, votul dumneavoastra.
De aceea, am demarat o campanie in care personalitati din Romania si din strainatate, dar si oameni simpli, cu spirit civic si o atitudine ferma, spun de ce merg ei la vot.
Va invitam sa va alaturati campaniei Ziare.com. Informati-va, implicati-va, votati! Pentru o Romanie mai buna.
Despre alegerile prezidentiale din Romania
Romanii sunt chemati la vot pentru turul doi al alegerilor prezidentiale pe 16 noiembrie. Primii doi clasati in turul I, din care trebuie sa alegem duminica, sunt premierul si presedintele PSD, Victor Ponta, si primarul Sibiului si liderul PNL, Klaus Iohannis.
Mandatul viitorului presedinte incepe pe 22 decembrie 2014.
Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa
Este prima schimbare de presedinte dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar candidatul care va castiga alegerile va fi seful statului la momentul 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene.