Nu toti votantii lui Iohannis cred ca acesta va castiga alegerile - sondaj INSCOP

Marti, 21 Octombrie 2014, ora 10:25
8757 citiri
Nu toti votantii lui Iohannis cred ca acesta va castiga alegerile - sondaj INSCOP
Foto: INSCOP

Unul din patru romani care declara ca vor vota cu Klaus Iohannis la alegerile prezidentiale din noiembrie il indica pe Victor Ponta drept castigator al fotoliului de la Cotroceni. In schimb, peste 90% dintre votantii candidatului PSD sunt convinsi ca acesta va fi castigator.

La intrebarea "Cine credeti ca va castiga alegerile prezidentiale din acest an", prin care se verifica perceptia cu privire la castigator, 57,2% dintre votantii care declara ca vin in mod sigur la vot in turul I l-au indicat pe Victor Ponta, in timp ce 33,5% dintre repondenti au raspuns Klaus Iohannis, reiese dintr-un nou sondaj INSCOP publicat, marti, pe site-ul oficial.

Intrebarea adresata a fost de tip inchis, in sensul ca variantele de raspuns s-au rezumat la numele celor 14 candidati inscrisi oficial pentru alegerile prezidentiale.

Urmatorii candidati perceputi drept castigatori raman la mare distanta: Calin Popescu Tariceanu cu 4,1% si Elena Udrea cu 2,6%.

Ceilalti 10 candidati sunt cotati cu sanse sub 1% drept castigatori (Monica Macovei - 0,7%, Teodor Melescanu - 0,7%, Dan Diaconescu - 0,7%, Corneliu Vadim Tudor - 0,3%, Gheorghe Funar - 0,2%) sau pur si simplu nu au fost mentionati deloc drept potentiali castigatori ai alegerilor (Kelemen Hunor, Zsolt Szilagyi, Wiliam Brinza, Constantin Rotaru, Mircea Mirel Amaritei), reiese din acelasi sondaj.

Pe Ponta si Iohannis ii despart 10% in turul I. Ce se intampla in turul II? - sondaj INSCOP

"Votantii lui Victor Ponta sunt cei fideli prin faptul ca peste 90% dintre ei cred ca acesta va castiga alegerile prezidentiale. Restul nu stiu sau nu raspund la intrebare. Niciunul nu il indica pe Klaus Iohannis drept castigator al alegerilor", noteaza reprezentantii INSCOP.

De asemenea, acestia arata ca "aproape trei patrimi dintre votantii lui Klaus Iohannis cred ca acesta va castiga alegerile, restul fie indicand pe Victor Ponta drept castigator al alegerilor, fie alegand optiunea de raspuns 'Nu stiu/Nu Raspund'".

Candidatul cel mai potrivit

Pusi sa indice "care dintre urmatorii candidati la alegerile prezidentiale credeti ca se potriveste cel mai bine cu cerintele functiei de presedinte", dincolo de preferintele personale, 41,8% dintre votanti l-au indicat pe Victor Ponta, in timp ce 29,7% dintre alegatori cred ca Klaus Iohannis se potriveste cel mai bine cu cerintele functiei de presedinte.

Pe locurile urmatoare se situeaza in ordine Teodor Melescanu si Calin Popescu Tariceanu (ambii cu 7,8%), Elena Udrea (5,3%), Monica Macovei (4%), Dan Diaconescu (1,7%).

Corneliu Vadim Tudor, Kelemen Hunor, Gheorghe Funar, Szilagyi Zsolt, William Brinza au sub 1% dintre raspunsuri. Restul candidatilor (Constantin Rotaru, Mircea Mirel Amaritei) nu au primit niciun raspuns favorabil din partea votantilor.

Cate procente ii despart pe Ponta si Iohannis - sondaj IRES

"Barometrul INSCOP - Adevarul despre Romania" a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul, in perioada 2-8 octombrie 2014. Volumul esantionului a fost de 1.095 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani.

Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de incredere de 95%.

Alegeri prezidentiale 2014: Cine face sondajele de opinie

Inscop Cercetare SRL are un singur actionar - Remus Ioan Stefureac (100%), iar echipa de conducere este formata din Remus Ioan Stefureac - director general, Cornel Mihali - director de cercetare, Darie Cristea - coordonator proiecte.

Remus Ioan Stefureac a fost unul dintre consilierii lui Mircea Geoana la alegerile prezidentiale din 2009.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Kelemen Hunor, ironizează listele comune ale coaliției: ”Norocul sau nenorocul PNL-ului este că s-au trezit în polul de stânga”
Kelemen Hunor, ironizează listele comune ale coaliției: ”Norocul sau nenorocul PNL-ului este că s-au trezit în polul de stânga”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit marţi, 27 februarie, despre decizia coaliţiei PSD-PNL de a merge pe listă comună la alegerile europarlamentare. Kelemen Hunor a declarat, la Prima...
Strategia partidelor de nișă pentru alegeri: "Este foarte mare efortul, poate chiar imposibil. Lupta este pe locurile eligibile"
Strategia partidelor de nișă pentru alegeri: "Este foarte mare efortul, poate chiar imposibil. Lupta este pe locurile eligibile"
Scena politică din România s-a îmbogățit cu foarte multe partide mici care sunt, în majoritatea cazurilor, formate în ultimii ani. Doar în 2023 s-au creat 27 de noi partide după ce lideri...
#sondaje alegeri prezidentiale 2014, #sondaj INSCOP prezidentiale, #sondaj INSCOP candidatul castigator , #Alegeri Prezidentiale 2014