O campanie penala (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 16 Octombrie 2014, ora 19:08
7461 citiri
O campanie penala (Opinii)
Foto: Cotidianul.ro - Arhiva

Nu imi amintesc ca in 25 de ani sa fi vazut o campanie electorala ca aceasta. Toate au avut bombe, dezvaluiri, acuzatii.

Dar cum sa compari anvergura scandalului pixelilor din filmuletul cu Traian Basescu si copilul de la Ploiesti, chiar vizita nocturna la Vintu a lui Mircea Geoana cu dosarele penale care ies acum la iveala ca niste focoase de maxima putere? Primele ajung sa para niste glume.

Din punct de vedere electoral, cred ca doi candidati sunt, mai mult sau mai putin, lezati. Nu penal, ci electoral, repet, sub aspectul profilului moral, nu al cazierului.

Unul este Victor Ponta al carui socru este implicat in dosarul mamut al mafiei padurilor. Ilie Sarbu este acuzat de "folosire a influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite si sprijinirea unui grup infractional organizat".

Mai precis, socrul lui Victor Ponta este acuzat ca ar fi deschis usile de la Romsilva pentru mafia padurilor.

Sigur ca raspunderea penala este individuala, asta nu o poate pune nimeni la indoiala. Ilie Sarbu raspunde in nume propriu pentru faptele sale. Dar ceea ce mi se pare esential este clarificarea legaturii care poate exista intre comiterea acestor fapte si pozitia ginerelui.

Cred ca acest aspect de mare coruptie din anturajul imediat al premierului este cu mult mai problematic decat afacerea ofiterului acoperit.

De partea cealalta este Elena Udrea al carei fost sot, Dorin Cocos, este implicat in dosarul Microsoft si, exista unele informatii pe surse, si in EADS.

La domiciliul lui Dorin Cocos au fost perchezitii joi dimineata. In dosarul Microsoft exista declaratia martorului care zice asa: "Dorin Cocos a facut repartizarea sumelor, ca 2.300.000 de dolari sa ajunga la Gabriel Sandu prin intermediul ESSIM Partners din Cipru, controlata de prietenul acestuia, 4.000.000 la Gheorghe Stefan, prin intermediul societatii DD Land Oil din Cipru, iar diferenta de circa 9.000.000 de dolari sa fie transferata catre Dinu Pescariu. Din aceasta suma, Dinu Pescariu urma sa-i dea lui Dorin Cocos suma convenita intre ei".

Dna Udrea a obtinut la partaj, dupa divort, o parte din averea comuna a familiei. Ne putem intreba, daca acuzatiile se confirma, cat din aceasta spaga a ajuns la ea prin partaj? Si daca ajungem sa ne punem aceasta intrebare in privinta presedintelui Romaniei?

Elena Udrea spune intr-un interviu pentru Hotnews: "Toate bunurile care mi-au ramas mie la partaj sunt dinaintea casatoriei sau din anii 2005, 2006, cel mult 2007". Mi se pare ciudat ca a tras linia in 2007, cand casnicia a durat pana in 2013. De ce la partaj n-a luat decat banii pana in 2008?

In plus, in declaratia de avere a dnei Udrea apar dupa partaj si conturi consistente, apare intre cele 6 terenuri si unul platit in rate pana in 2010, deci si dupa 2008, apar bijuterii achizitionate de-a lungul timpului. Linia de demarcatie nu poate fi asa de usor trasata.

Repet, nu e vorba despre o raspundere penala. Vorbesc despre niste suspiciuni care ar fi grav sa planeze asupra unui presedinte al Romaniei in ambele cazuri. Teoretic, aceste suspiciuni ar trebui sa-i foloseasca electoral dlui Iohannis, dar si asupra domniei sale planeaza suspiciunea de incompatibilitate, foarte grava la randul ei.

Dincolo de programe, viziune, parte din oferta acestei campanii este cu mult prea minata de semne grave de intrebare pe zone fundamentale, de care un presedinte al Romaniei ar trebui sa fie cu totul strain, mai ales intr-o tara calamitata de coruptie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #Ponta Sarbu mafia padurilor, #Udrea Cocos Microsoft , #Alegeri Prezidentiale 2014