Pe Ponta si Iohannis ii despart 10% in turul I. Ce se intampla in turul II? - sondaj INSCOP

Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 12:04
23627 citiri
Pe Ponta si Iohannis ii despart 10% in turul I. Ce se intampla in turul II? - sondaj INSCOP
Foto: INSCOP

Distanta dintre primii doi clasati la alegerile prezidentiale ar fi de 10% in primul tur de scrutin, cu o prezenta estimata la 59%. In al doilea tur, insa, prezenta la vot ar fi mult mai scazuta, o treime dintre votantii candidatilor clasati pe locurile 3-14 spunand ca nu ar merge la vot.

"In total, 40,6% declara ca ar vota cu Victor Ponta in turul I, cu peste 10 procente peste urmatorul clasat, Klaus Iohannis, care ar fi votat de 30,1% dintre alegatori. Cei doi cumuleaza impreuna putin peste 70% din voturi, fiind finalistii certi ai alegerilor prezidentiale", reiese dintr-un sondaj publicat miercuri de INSCOP, pe site-ul oficial.

"In ciuda campaniilor de discreditare si a acuzatiilor reciproce, primii doi clasati raman neclintiti, la fel ca si distanta dintre ei, bazinele favorabile lui Victor Ponta si Klaus Iohannis nefiind afectate pana acum de niciun atac", remarca Remus Stefureac, director INSCOP.

Aproape 70% dintre romani vor un mandat mai scurt pentru presedinte - sondaj INSCOP

Cei doi ar fi urmati, la mare distanta, de candidatul PMP Elena Udrea, cu 6,7%, respectiv Calin Popescu Tariceanu, candidat independent, cu 6,2%.

Cei doi candidati independenti Teodor Melescanu si Monica Macovei ar avea, fiecare, cate 4,6% din voturile romanilor care intentioneaza sa mearga la urne, in timp ce liderul UDMR Kelemen Hunor ar obtine 2,5%. Dan Diaconescu este cotat cu 2%, iar Corneliu Vadim Tudor 1,7% din voturi.

Restul candidatilor inscrisi pentru Cotroceni - Gheorghe Funar, Zsolt Szilagyi, William Brinza, Constantin Rotaru, Mirel Mircea Amaritei - ar obtine sub 1% din voturi.

Boicotul anuntat de Basescu ar putea incuraja absenteismul

Potrivit datelor din sondaj, este posibil ca o treime dintre romanii care in primul tur au votat candidatii clasati pe locurile 3-14 sa nu se mai prezinte la urne in al doilea tur de scrutin.

"Aproximativ doua treimi (65,8%) dintre votantii altor candidati decat finalistii Victor Ponta si Klaus Iohannis declara ca ar veni la vot in turul al doilea al alegerilor. 16% spun ferm ca nu vor veni la vot in cazul in care candidatul preferat nu se califica in turul al doilea", reiese din datele prezentate in sondaj.

Alegeri prezidentiale 2014: Cine face sondajele de opinie

Restul de 18,2% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare, "formula de raspuns care camufleaza mai degraba refuzul unei actiuni sociale asa cum este si exercitiul votului", se precizeaza in documentul amintit.

"Acest fapt sugereaza o posibila prezenta la vot mai scazuta in turul doilea, comparativ cu turul I, in cazul in care nu vor aparea evenimente exceptionale care sa stimuleze participarea", spune Remus Stefureac. In opinia sa, acest procent ar putea creste in contextul boicotului anuntat de Traian Basescu.

Distanta dintre Ponta si Iohannis creste in turul 2

In mod normal, prezenta mai scazuta la vot in turul al doilea, comparativ cu turul 1, il va avantaja pe acel candidat care isi mobilizeaza mai bine bazinul propriu si este simpatizat de alegatori cu un comportament de vot mai disciplinat, explica directorul INSCOP.

Din datele prezentate reiese ca Victor Ponta ar castiga alegerile prezidentiale cu 53,5% din voturi, fata de Klaus Iohannis care ar obtine 46,5%.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul, in perioada 2 - 8 octombrie 2014. Volumul esantionului a fost de 1.095 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de +/- 3%, la un grad de incredere de 95%.

Inscop Cercetare SRL are un singur actionar - Remus Ioan Stefureac (100%), cunoscut ca unul dintre consilierii lui Mircea Geoana la alegerile prezidentiale din 2009.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ludovic Orban, atac la actuala guvernare: "Sunt nişte slugi nătânge, nişte marionete, nişte prăpădiţi"
Ludovic Orban, atac la actuala guvernare: "Sunt nişte slugi nătânge, nişte marionete, nişte prăpădiţi"
Preşedintele Forţa Dreptei, fostul premier Ludovic Orban, a criticat, sâmbătă, 2 martie, actuala guvernare care a modificat legislaţia pentru a stabili data alegerilor locale în aceeaşi zi...
Dan Puric ar putea candida la alegerile prezidențiale, dar nu din partea AUR. Ce partid ar urma să îl susțină
Dan Puric ar putea candida la alegerile prezidențiale, dar nu din partea AUR. Ce partid ar urma să îl susțină
Actorul Dan Puric a avut o discuție cu conducerea Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) pentru o posibilă candidatură la alegerile prezidențiale. Inițial, o posibilă candidatură fusese...
#sondaje alegeri prezidentiale 2014, #Ponta Iohannis sondaj Inscop octombrie, #castigator alegeri prezidentiale sondaj , #Alegeri Prezidentiale 2014