Ziare.com

PMP, probleme la prezidentiale: Cum a modificat Guvernul legea alegerilor

Sambata, 28 Iunie 2014, ora 10:30

   

PMP, probleme la prezidentiale: Cum a modificat Guvernul legea alegerilor
Ordonanta de urgenta privind modificarea Legii pentru alegerea presedintelui defineste "partidele politice parlamentare" ca fiind formatiunile care au grup parlamentar propriu si care au obtinut in urma ultimelor alegeri generale mandate de deputati sau senatori pentru candidatii inscrisi pe liste.

Definirea "partidelor politice parlamentare" - prin introducerea unei noi litere e) la alineatul (1) al articolului 2 - este una dintre modificarile aduse Legii 370/2004 prin ordonanta de urgenta adoptata joi de Guvern si publicata vineri in Monitorul Oficial.

Guvernul schimba legea pentru prezidentiale. De ce nu se poate aplica la alegerile din toamna

Astfel, noua prevedere stabileste ca sintagma "partide politice parlamentare" semnifica "partidele si alte formatiuni politice care au grup parlamentar propriu in cel putin una din Camerele Parlamentului si care au obtinut in urma ultimelor alegeri generale pentru Parlamentul Romaniei mandate de deputati sau senatori pentru candidatii inscrisi pe listele acestora ori pe listele unei aliante politice sau electorale din care au facut parte partidele ori formatiunile politice respective".

In actuala structura a Parlamentului, au grup parlamentar propriu in cel putin una din Camere PSD, PNL, PDL, PP-DD, UDMR, PC.

PMP, desi are un numar de parlamentari, nu are grup, iar la momentul ultimelor alegeri parlamentare nu era constituit ca partid si nu a inscris lista de candidati, astfel ca ar putea ramane in afara situatiilor prevazute pentru "partide politice parlamentare" in Legea 370/2004.

Ce nu ar avea voie sa faca PMP

Una dintre situatiile in care se face referire in lege la partidele politice parlamentare este cea referitoare la alcatuirea birourilor electorale.

Astfel, " (1) Biroul Electoral Central este alcatuit din 5 judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele si vicepresedintii Autoritatii Electorale Permanente si din cel mult 10 reprezentanti ai formatiunilor politice. (...) (4) In termen de 24 de ore de la investire, judecatorii desemnati aleg din randul lor, prin vot secret, presedintele Biroului Electoral Central si loctiitorul acestuia.

In termen de 24 de ore de la alegerea presedintelui Biroului Electoral Central, in componenta Biroului Electoral Central intra presedintele, vicepresedintii Autoritatii Electorale Permanente si cate un reprezentant al fiecarui partid politic parlamentar. Astfel constituit, Biroul Electoral Central indeplineste toate atributiile ce ii revin potrivit prezentei legi pana la completarea lui cu reprezentantii formatiunilor politice neparlamentare care au propus candidati. (...)

(6) In termen de cel mult 48 de ore de la ramanerea definitiva a candidaturilor, fiecare formatiune politica care nu este reprezentata in Parlament si a propus candidat comunica Biroului Electoral Central numele si prenumele reprezentantului sau. Comunicarile transmise dupa acest termen nu se mai iau in considerare.

Completarea Biroului Electoral Central cu reprezentantii propusi se face prin tragere la sorti, in termen de 24 de ore de la expirarea termenului in care se fac comunicarile, de presedintele Biroului Electoral Central, in prezenta membrilor biroului si a candidatilor sau a persoanelor delegate de catre conducerile formatiunilor politice care au propus candidatii, in limita numarului de reprezentanti prevazut la alin. (1) ", se stabileste la articolul 16 al Legii 370/2004.

De asemenea, la articolul 18 este prevazut ca "Biroul electoral judetean, respectiv biroul electoral al sectorului municipiului Bucuresti este constituit din 3 judecatori, un reprezentant al Autoritatii Electorale Permanente desemnat de catre aceasta prin hotarare si din cel mult 7 reprezentanti ai formatiunilor politice care au propus candidati".

" (3) In termen de cel mult 48 de ore de la ramanerea definitiva a candidaturilor, fiecare formatiune politica care a propus candidat comunica biroului electoral judetean sau biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti numele si prenumele reprezentantului sau. Comunicarile transmise dupa acest termen nu se mai iau in considerare.

In termen de 24 de ore de la expirarea termenului in care se fac comunicarile, biroul electoral judetean sau biroul electoral al sectorului municipiului Bucuresti se completeaza cu reprezentantii propusi de formatiunile politice reprezentate in Parlament care au propus candidati, in limita numarului de reprezentanti prevazut la alin. (1).

In termen de 24 de ore de la completarea birourilor electorale judetene sau birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti cu reprezentantii propusi de formatiunile politice reprezentate in Parlament care au propus candidati, acestea se completeaza de catre presedintele biroului electoral judetean sau al biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti, dupa caz, cu reprezentantii celorlalte formatiuni politice care au propus candidati, in limita numarului de reprezentanti prevazut la alin. (1), prin tragere la sorti, daca este cazul, in prezenta membrilor biroului si a candidatilor sau a persoanelor delegate de catre conducerile formatiunilor politice care au propus candidatii", mentioneaza textul legislativ.

O modificare controversata

OUG privind modificarea Legii pentru alegerea presedintelui Romaniei, publicata vineri in Monitorul Oficial, stabileste de asemenea, la articolul 27, ca propunerile de candidati pentru alegerea Presedintelui Romaniei se depun la Biroul Electoral Central, cel mai tarziu cu 40 de zile inainte de data alegerilor. In actuala forma a legii, termenul prevazut in acest sens este de 30 de zile.

De asemenea, prin OUG se propun o serie de masuri tehnico-organizatorice, cum ar fi: "Institutul National de Statistica asigura editarea si tiparirea proceselor-verbale pentru constatarea rezultatelor alegerilor la Regia Autonoma 'Monitorul Oficial', dotarea cu echipamente, tehnica de calcul si consumabile, precum si instruirea personalului implicat in efectuarea operatiunilor tehnice privind stabilirea rezultatelor alegerilor pentru Presedintele Romaniei de catre Biroul Electoral Central, birourile electorale judetene, biroul electoral pentru sectiile de votare din strainatate si birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucuresti".

Totodata, prin proiectul de OUG discutat joi in Guvern se elimina sectiile de votare speciale. Se prevede ca odata cu desfiintarea sectiilor de votare speciale sa fie reglementata posibilitatea exercitarii dreptului de vot la orice sectie de votare, in cazul alegatorilor care in ziua votarii se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decat cel de domiciliu.

Dispozitiile actuale ale Legii nr. 370/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevad organizarea sectiilor de votare speciale, de regula in gari, autogari si aerogari, precum si campusuri universitate.

"Din practica anterioara a organizarii alegerilor s-a constatat ca au fost situatii in care cateva sute de sectii de votare din localitatile mari si din zonele turistice au fost extrem de aglomerate, iar in alte cateva mii de astfel de sectii, constituite in localitatile mici, rurale, fluxul alegatorilor a fost deosebit de redus", se arata in nota de fundamentare a Guvernului.

Executivul justifica eliminarea din lege a sectiilor de votare speciale invocand imposibilitatea estimarii numarului de alegatori care se vor prezenta la vot, fapt care determina la randul sau dificultati in estimarea corecta a numarului de buletine de vot care trebuie repartizat fiecarei sectii de votare speciale.

"Alegatorii care in ziua votarii se afla in alta comuna, in alt oras sau municipiu decat cel de domiciliu isi pot exercita dreptul de vot la orice sectie de votare, dupa ce declara in scris pe propria raspundere ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acel tur de scrutin", fiind inscrisi de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare intr-un tabel. Modelul declaratiei de proprie raspundere se stabileste prin HG, stabileste noul text legislativ.

O alta modificare vizeaza instituirea unor reglementari exprese in ceea ce priveste exercitarea dreptului de vot, prin intermediul urnei speciale, in cazul persoanelor cu drept de vot aflate in penitenciare, respectiv a persoanelor cu drept de vot internate in spitale, in sensul ca cererile de votare prin intermediul urnei speciale pot fi depuse la mai multe sectii de votare din proximitatea penitenciarelor, respectiv a spitalelor, stabilite prin decizie a biroului electoral judetean sau a biroului electoral al sectorului municipiului Bucuresti.

Totodata, prin OUG de modificare a Legii 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, se majoreaza termenul de stabilire, de catre Guvern, prin hotarare, a datei alegerilor, de la 45 de zile, la 60 zile inainte de ziua votarii, in vederea indeplinirii eficiente a procedurilor electorale prevazute de lege.

Premierul a anuntat joi ca Guvernul va adopta hotararea care stabileste ca alegerile prezidentiale din acest an vor fi organizate la 2 noiembrie, primul tur, si 16 noiembrie, al doilea tur.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3312 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
27 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ordonanta de urgenta ? Hmm !

Trebuie fara discutie citit altfel titlul dat : " Ordinarie de urgenta " ! Ea a fost data pe sest de un guvern impotent si fricos, ca si seful sau, Ponta Naum ! Ori atacul, facut chipurile legal, este indreptat precis impotriva PMP, a Elenei Udrea si indirect a lui Traian Basescu...PMP se vede astfel vaduvit de prezenta in birourile electorale la alegerile prezidentiale, dar chiar si candidatura lui Cr, Diaconescu este pusa sub semnul intrebarii !!! Comisia de la Venetia, cea care se ocupa indeobste de chestiuni de legi si constitutii, a notificat CLAR ca IN ANUL ELECTORAL NU SE FAC MODIFICARI la Legea electorala...PMP, prin presedintele sau, Elena Udrea a spus ca va sesiza Avocatul Poporului ( recte Victor Ciorbea ) ca acesta la randul sau sa sesizeze CCR , apoi, concomitent, va sesiza si Comisia de la Venetia...este un razboi de uzura din care pacalit iese boborul, alegatorul simplu si care va avea, sper, un final asteptat : castig de cauza PMP ! In plus s-a dat liber la vot oriunde pe cuprinsul patriei iubite desfiintandu-se sectiile speciale, ceea ce da frau liber la fraude imense !!! Ponta, mai gvernam si noi cinstit tara asta ?

 

OUG-ul nu poate functiona pentru alegerile prezidentiale

Pentru ca legea electorala NU poate fi modificata cu 6 luni (chiar ceva mai putin !) inaintea alegerilor.

E adevarat ca pentru USD legea nu prea conteaza decat dupa cum ii avantajeaza pe ei . Fara de lege sunt !

 

Ptiu ? ce sanse rateaza PMP-ul.

Sigur d-na Nuta iesea presedinte, romanii sunt ahtiati dupa gondole, parcuri la tara si terenuri de sport in panta ca le-a cam crescut burtile de cand Basescu n-a reusit sa le reduca pensiile substantial.

Rica, comentariu ora 11:15 - nu poti sa-mi mananci

... nimic. Sunt zile cand nici eu nu am ce manca - blestemat sa fie Ponta si tot guvernul si parlamentul lui.
Dar... am internet. Deocamdata.

Alegerile au loc la 4 ani, corect?

Daca exista nemultumri, un curent nou, se poate forma oricand un partid nou, cu acte in regula, care poate participa la toate alegerile. Asa e peste tot in lumea democratica. Cum traseismul e traditie in Romania, orice parlamentar poate adera la alt partid (chiar daca eu personal detest traseismul)!

USD se teme ca Diaconescu va fi ales Presedinte.

"Stimabililor", de ce ti-e frica nu scapi.....

De ce a modificat Guvernul legea alegerilor? Păi, e foarte simplu.

... De frica. Este deja stiut ca Ponta inlatura tot ce-i provoaca fiori, tot ce-l streseaza si PMP are potential, un potential inca nebanuit care trebuie explotat. Cum?
Stiu eu cum.

Am vazut potentialul la Nana ?

Votantii aia 6% sunt cei care au imbrancit batrana mancati-as.

Se vede potentialul pmp!!! Hahahaha... Creste cu

minus in fiecare zi. Pleaca oamenii cat de cat valorosi pe capete si raman numai brelocurile si "somitatile" stiintifice...

Ponta: esec dupa esec, asta are si va avea

O lege modificata cu multa discretie? De ce? Ponta fiind fost procuror in mod normal ar trebui sa stie cand se modifca legile si de cand se pot aplica, e corect?
Ei, de ce nu stie Ponta toate acestea? Sau, daca le stie, doreste sa le incalce cu buna stiinta? E grav, miroase a apaucaturi dictatoriale!
Dar, nu pot sa ma gandesc la un aspect foarte important pentru mine, poate si pentru voi cei de buna credinta: de ce ii este teama lui Ponta, mai precis USL-ului de PMP, de Elena Udrea, de Cristi Diaconescu, de Presedinte daca ei se cred cei mai puternici, elefantii politicii romanesti, stapanii tarii, dictatorii adulati de bobor? De ce?
Ar fi cateva exlicatii: PMP este de neclintit, de Presedinte nu se dezice, electoratul apreciaza asta si capata incredere in partidul asta-inca mic dar care poate rasturna cu car mare- veem ca planul cu noul puci nu le-a iesit, tigaanii au mintit si acum dau inapoi, dovezile cele mai importante despre cum s-au dat banii si s-au primit banii nu exista! Culmea (!) tocmai aceste dovezi nu le au!!! Asa ca, Ponta a mers mai departe, a inventat subit varianta cu modificarea legii prin Ordonanta de Udregenta, crezand ca nu se afla chiar asa de repede, dar uite ca mai sunt jurnalisti cu mintea agera si nu le scapa nimic. Stiti vorba aia: cine sapa groapa altuia cade in ea! Oare Ponta stie zicerea asta din batrani? Verificata si tare adevarata? Am convingerea ca Udrea, iar trece zambind pe langa strofocarile lui de-a impiedica soricelul sa bata elefantul! :))))))

Ordonanta asta scapa pmp-ul de o situatie penibila si anume

sa nu se faca si mai de cacao la alegerile prezidentiale! Acum deja sunt pe la 1-2%, la toamna vor avea cu siguranta un procent cu zero virgula... Datorita sau din cauza Nutzicii si a celor trei postaci de pe-aici...

nu, nu e cazul, e un balon de sapun!

Nu o gasesc inca, am tot cautat-o e OUG 45/2014, a fost publicata ieri, insa, candidatii la presedintie pot fi propusi de orice fel de partid, parlamentar sau neparlamentar si pot fi si independenti! Nu a fost modificat articolul din legea 370/2004 in aceasta privinta! Nici nu ar fi fost posibil!

EXCELENT! Ai participat la alegeri, ai intrat in Palament, esti part

id parlamentar!
N-ai paticipat la alegeri, n-ai intrat in Parlament, nu esti patid parlamentar!
Reprezentanti intrati in Parlament, racolati de la alte partide, sunt cel mut o adunatura, nu un partid parlamentar.

 

precedent :

2012, Curtea Constitutională a declarat neconstitutională legea promovată de USL care prevedea modificarea legii votului uninominal cu doar cateva luni inainte de alegerile parlamentare. Magistratii arătau atunci că legea propusă de USL "incalcă principiul securitătii juridice, consacrat implicit de Constitutie, intrucat modifică legislatia electorală in anul in care au loc alegeri, iar această modificare are consecinte negative asupra bunei desfăsurări a procesului electoral si a exercitării dreptului la vot“.

 

Timp liber si multa abnegatie, bravo!

Sa stai sa copiezi citate pe un forum de o conditie indoielnica sambata dimineata...mare lucru!

Pentru Silvia_h ?

Nu te cred, tu esti Nuta sau una dintr fetele lui Basescu si sa-ti argumentez : atunci cand am scris candva ca EBa este analfabeta tu ai dat in balbaieli, nu puteai sa te mai exprimi coerent in scris, totodata pierzandu-ti traiectoria ma intrebai pe mine "cine sunt eu de-mi permit asemenea remarci" deci las-o moale cu saracia ?

 

aaa, se refera exact la legea aia

care a permis ca PDL sa intre in parlament, desi nu a obtinut NICIUN mandat direct, din partea alegatorilor! A intrat exclusiv prin redistribuire!
Salutam aceasta prevedere din OG, care nici macar nu e noua, era in mai multe legi, cum ar fi in cea privind alegerea parlamentarilor pe locurile vacante. Ponta a modificat-o atunci, a scos prevederea care impunea ca cei care candideaza sa faca parte din partide care sa fi participat la alegerile mari!
este o masura normala, democratica, care impune respectarea votului oamenilor, un act de normalitate!
Ar trebui sa fie interzisa formarea de "partide parlamentare", dupa alegeri, din parlamentari intrati in Parlament pe lista altor partide. E si cazul UNPR, daca va consoleaza, nu numai a monstruozitatii de PMP!

Rica, 11:34 - crezi ce vrei - nu sunt Udrea si nu-i iau apărarea lui

... Eba, desi sincer, uneori tare-mi doresc sa fiu. De ce-ar avea ele nevoie de mine? Ele au lumea lor, eu - lumea mea. Ele sunt destepte, eu ma strauiesc sa fiu mai desteapta ca ele, dar nu-mi foloseste la nimic. Vezi si tu timpurile in care traim- astazi prostii conduc tara si lumea.
Lui Eba m-am adresat o singura data, cand a insirat zece motive pentru care ar trebui votat PMP. Am facut-o albie de porci, după care mi-a parut rau. Fată de mine, Eba e un copil care inca-si cauta rostul si locul in viata.
Asa ca repet, crezi ce vrei. Chiar si pe FB, unde e o alta lume, alti romani, am fost intrebata, la un moment dat daca sunt Udrea. Nu, nu sunt Udrea.

Daca tu crezi ca EBa este desteapta ?

Imi pierd timpul degeaba cu tine pe aici, ai uitat ca a fost unda vesela in PE, a ras de ea un continent.

udrea n-ar avea cum sa se ascunda in spatele nick

-urilor silvia_h, cristiann_80 si fanfan, pentru ca nu o duce mintea. Postarile celor trei denota o educatie pe care udrea nu o are. Cu diploma luata de la cantemir in drept, domeniu in care n-a profesat niciodata, spune si scrie numai ce-i pregatesc altii.
Poate ca e ceva mai smechera decat eba, dar asta nu este greu, pentru ca eba nu cred c-ar fi trecut de clasa a opta, daca ta-su nu era mare scula de securist. Fanatismul cu care o sustin cei trei este patologic, aduce aminte de paunescu si vadim in anii '70. Ce credea lumea despre tiradele lor...

De acord !

Și cum, nu candidează pupila prezidențială blondină la viitoarele alegeri? Păi toată construcția băsesciană a acestui partid se cam duce la vale de tot!

 

bengosul2007....Iti DORESC tie si la cätiva ca tine..

Anpule13.Max.Flax.,...(cunosti trup ) ca Pon-tax
sä vä devinä preseditele vostru mult iubit.
Poate numai asa va convingeti ce ii poate capul.

P.S. Nu sunt basist

Nici eu si ma bucur din suflet ca o sa dispara in

curand! Din 2015 incolo o sa vedem daca flota, casa din mihaileanu, nana, etc au fost calomnii sau nu.
ponta n-a ajuns PM de destept ce este, a fost impins la inaintare de aia care fac regiile, nu stiu, securitate, armata, mafie, etc.
Stau si ma-ntreb cat de slab la minte poate sa fie romanul, ca sa creada ca ponta tine in mana fraiele politicii romanesti actuale. Ca e ponta nu ma afecteaza absolut deloc, dar mai rusine cu el, decat mi-a fost cu basescu, n-o sa-mi fie niciodata.
Si stii de ce?
Pentru ca ridicolul si impostura, coruptia si minciuna intruchipate de basescu au fost fara egal.
Dac-ar fi putut, ne-ar fi jupuit mai rau decat ceausescu.

domnule, dumneavoastra aveti o reprezentare

gresita a institutiei presedintiei, v-a ramas de la basescu! Presedintele, trebuie sa actioneze in acord cu celelalte puteri al statului, nu trebuie "sa il taie capul" nimic, ca nu exista nici o atributie, cat de mica, pe care sa o poata exercita singur! ce a facut si mai face inca basescu este abuz, de asta a ajuns si asa de bine.
Deci, Ponta, Iohanis, MRU, oricine o sa fie presedinte, nu or sa faca niciodata ce ii taie capul, pentru ca sunt intregi la cap, oricare dintre ei si au destula scoala sa stie ca daca esti presedinte nu esti vataf pe mosie, esti o parte dintre puterile statului, ai niste atributii, esti responsabil si nu iei hotarari de unul singur. Asta nu reusiti sa intelegeti dumneavoastra si va bucurati la toate abuzurile basiste, cred ca tocmai din acest motiv! Aveti impresia ca presedintele trebuie sa fie vreun sultan ceva, si toti aia din jur robii lui.

Are grija premierul plagiator sa is maximizeze sansele.

De asta este bun.

 

Nu-ti strica week-end-ul din cauza astuia, mai, tovarase!

Nu merita, zau!
A peopos de Caragiale, tu...pentru cine postezi?Platforma pentru solutionarea online a litigiilor