Ponta promite masuri pentru diaspora in turul 2: Daca un singur roman nu poate sa voteze... (Video)

Luni, 03 Noiembrie 2014, ora 14:25
16516 citiri
Ponta promite masuri pentru diaspora in turul 2: Daca un singur roman nu poate sa voteze... (Video)

Premierul Victor Ponta a promis luni ca va lua toate masurile posibile pentru ca in turul 2 al alegerilor prezidentiale toti romanii din strainatate care vor sa vina la vot sa-si poata exercita acest drept si ca ministrul de Externe este responsabil in cazul aparitiei altor probleme.

"E foarte clar ca procedura de vot e cea care a consumat foarte mult timp, e o procedura antifraudare care presupune mult timp pentru cel care voteaza. Vreau si cred ca putem sa organizam procedural tot sistemul de vot astfel incat pe 16 noiembrie sa nu existe niciun cetatean roman la Paris, Viena sau Londra care sa nu poata vota", a declarat premierul Victor Ponta.

"Toate masurile vor avea sprijinul logistic al guvernului si MAE, vom asigura din fondul de rezerva cresterea numarului de cabine, a personalului si tot ceea ce este de facut", a adaugat Victor Ponta, la plecarea de la o intalnire cu ministrul de Externe Titus Corlatean.

"Domnul ministru si echipa lui imi garanteaza cu functiile lor ca pe data de 16 niciun cetatean nu va pleca fara sa voteze", a spus Victor Ponta, care insa a adaugat ca organizatorii scrutinului nu au gresit duminica.

"Nu a fost dezorganizare, ci o procedura care a oprit frauda. Intarzierea a venit de la acel formular antifrauda, un principiu corect, pentru ca stiti ca in 2009 s-a fraudat la Paris", a mai spus Victor Ponta.

"Daca procedura de completare a acelor formulare se simplifica nu vor mai fi probleme", a spus premierul, aratand ca acea declaratie pe proprie raspundere care a trebuit completata de votantii din strainatate, va fi la turul urmator "descarcata online, completata, cel care vine doar sa semneze, in fata personalului sectiei de vot".

Alegeri prezidentiale 2014: Basescu cere demisia a doi ministri (Video)

Corlatean a gasit vinovatii

Ministrul de Externe Titus Corlatean, prezent alaturi de premierul Victor Ponta la intalnirea de la MAE legata de problemele aparute la procesul de votare din diaspora, a declarat ca principalii vinovati, alaturi de procedura completarii declaratiilor, au fost partidele politice.

Potrivit acestuia, partidele nu si-au trimis reprezentanti in sectiile de vot din strainatate, iar lipsa de personal a afectat votarea.

"Noi, in ciuda acuzelor, am procesat mult mai multi votanti decat in 2009. Nu au lipsit cabine, nu au lipsit stampile. Atunci cand insa reprezentantii partidelor nu s-au prezentat in dimineata votului, asta a redus din timp.

De pilda la New York, in dimineata votului, oamenii de la MAE au fost acolo, cei de la partidele politice nu s-au prezentat. Au ramas 3 oameni cu 3 stampile. La Londra la fel, intr-o sectie", a spus Titus Corlatean.

Mii de romani nu au putut vota duminica la alegerile prezidentiale in mai multe orase din Europa din cauza faptului ca personalul din sectiile de votare nu a putut asigura un proces mai fluid.

Principala problema a fost legata de timpul indelungat cerut de competarea declaratiei pe proprie raspundere, ceruta de lege, prin care fiecare votant arata ca nu si-a mai exercitat acest drept la o alta sectie.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...