Ponta stationeaza, ceilalti candidati pot recupera daca stiu ce "taste" sa apese Interviu

Duminica, 21 Septembrie 2014, ora 12:19
7137 citiri
Ponta stationeaza, ceilalti candidati pot recupera daca stiu ce "taste" sa apese Interviu
Foto: vestic.ro

Pretendentii la functia de presedinte al Romaniei incep sa isi depuna oficial candidaturile si sa isi faca lansarile. Mai sunt doar doua zile pana la 23 septembrie, cand vom vedea cine se aliniaza la linia de start.

Sociologul Barbu Mateescu remarca, intr-un interviu pentru Ziare.com, o situatie statica in optiunile de vot ale romanilor. El crede ca luna care urmeaza, in care candidatii vor incepe sa se miste si sa-si prezinte oferta, ar putea duce la primele miscari in sus sau in jos.

"Publicul abia s-a obisnuit cu lista actuala de candidati posibili, dupa o lunga serie de retrageri si inscrieri-surpriza. Trendurile incep de acum", spune Mateescu.

Au mai aparut niste sondaje recent. As vrea sa discutam despre trenduri, luand ca exemplu si situatia din Scotia, unde, desi trendul separatistilor era in crestere, unionistii au recuperat. Care sunt trendurile pentru prezidentialele din Romania, in acest moment?

Nu vad existenta unui trend in legatura cu un candidat. Publicul abia s-a obisnuit cu lista actuala de candidati posibili, dupa o lunga serie de retrageri si inscrieri-surpriza. Trendurile incep de acum.

Exista candidati explozivi, care pot sa tasneasca pe turnanta?

Victor Ponta e la cote similare cu acum sase luni, fiecare dintre ceilalti candidati are sansa de a castiga procente bune in cazul in care isi da seama care "taste" trebuie apasate in mentalul colectiv.

Cat de mare e publicul nehotarat si cat de nehotarat e el? Sunt oameni care stau ca la spectacol, asteptand sa fie convinsi de un candidat sau altul? Sau sunt complet dezinteresati de ce se intampla?

Nu prea mai exista nehotarati in sensul clasic. In afara de cei siguri ca vin la vot si cei siguri ca nu vor vota, exista insa un grup important numeric, o cincime din populatia aflata in tara, care nu sunt siguri 'ca vor veni la vot', desi au o optiune. Cei mai multi dintre ei nu vor veni la vot si nu vor influenta rezultatul final. Daca unii dintre ei se mobilizeaza, pot crea surprize.

Cum adica au o optiune, dar nu merg la vot?

Adica nu sunt siguri ca merg la vot. Sunt oameni nu foarte interesati de politica, probabil ca nici nu cunosc numele tuturor candidatilor importanti, nu sunt "fani" ai omului pe care vor sa-l voteze, ci mai degraba au o preferinta foarte slaba, nu voteaza de obicei, genul asta de profil. Intre cei care au o optiune clara si cei care nu vor sa auda de politica exista acesti oameni.

Sunt curios in legatura cu un aspect, votantii lui Calin Popescu Tariceanu. Sunt liberali, dar, in ipoteza unui tur doi in care candidatul lor nu se califica, ce vor face? Ce se stie despre ei?

Conform sondajului IRSOP de la mijlocul verii, un pic peste jumatate din votantii lui Tariceanu din primul tur se indreapta spre Ponta in turul decisiv. Restul se impart egal intre Iohannis si absenta de la vot. Este posibil ca situatia sa se schimbe pana la ziua turului doi, nimic in Romania nu e perfect static.

Exista candidati care ar putea sa aiba mai mult decat le dau acum sondajele? Adica exista spirala aceea a tacerii, cand oamenilor le e rusine sa spuna. Ma gandesc la Elena Udrea, de exemplu.

Da, in teorie e posibil cu absolut toti candidatii. Din punctul meu de vedere n-ar prea trebui sa fie o spirala o tacerii cu exceptia lui Dan Diaconescu si eventual votantii pesedisti ai lui Tariceanu, ca la Diaconu la europarlamentare. Dar e loc de surprize.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#Barbu Mateescu alegeri prezidentiale trenduri, #Barbu Mateescu sociolog alegeri prezidentiale, #Barbu Mateescu procente nehotarati , #Alegeri Prezidentiale 2014