Ponta, Udrea si Iohannis - dream team (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 18 August 2014, ora 13:15
10840 citiri
Ponta, Udrea si Iohannis - dream team (Opinii)

Campania electorala de anul acesta ar putea intra in cel mai prost tipar cu putinta prin posibila aparitie a "dream-team"-ului Ponta - Udrea.

Efectele eventualei intrari in cursa pentru presedintie a Elenei Udrea sunt, in opinia mea, cat se poate de previzibile si toxice.

Cei doi se vor potenta reciproc ca adversari preferati, iar tema centrala a campaniei va deveni Traian Basescu. Este singura tema a lui Victor Ponta, pentru ca ea ii permite o campanie negativa, reactivarea unor visceralitati vechi si il scuteste de orice proiect, de raspunsurile complicate pe care nu le are legate de justitie, de economie, de politica externa.

Cred ca se profileaza o campanie in doi, ultrapersonalizata in jurul unui necandidat - Traian Basescu. Antibasismul l-a facut premier pe Ponta, antibasismul il poate face presedinte si nu exista cale mai sigura de exacerbare a acestei teme decat candidatura Elenei Udrea.

Am putea avea mocirla, vorbe grele, bascalie, spectacol mediatic cat incape, care va bruia totul. Electoratul radical cred ca se va mobiliza la maximum, pe linia pro sau anti Basescu, ceea ce ii va aduce lui Ponta si electorat care altfel nu s-ar duce spre el, pentru ca Elena Udrea este respinsa inclusiv de o mare parte din electoratul lui Traian Basescu, dupa cum a aratat si votul de la europarlamentare. Restul se va demobiliza.

Ca sa contracarezi aceasta strategie, ar fi fost nevoie de un candidat puternic, care sa sparga monopolul mediatic al celor doi prin mesaje penetrante, prin teme majore care sa nu poata fi ignorate si sa ridice nivelul campaniei de la nivelul lui Traian Basescu.

Adica exact ceea ce nu este Klaus Iohannis. Dimpotriva, cred ca dl Iohannis este exact ceea ce trebuie pentru desavarsirea efectului Udrea-Ponta. Adica un candidat care, de fapt, nu prea exista.

Cu exceptia catorva declaratii de presa, recitate fara nerv, dl Ioahnnis este absent din dezbaterea publica. Nu aduce nimic nou, nu da niciun motiv pentru a fi urmat, nu proiecteaza o imagine de lider. Un singur lucru am inteles. Ca nu vrea sa fie un presedinte de tip Basescu. In ordine. Dar ce fel de presedinte vrea sa fie? Care este modelul pe care il propune? Care este proiectul sau? Care este viziunea sa?

Aud de la sustinatorii sai o fraza sablon: ce se poate la Sibiu se poate in toata tara. Oameni buni, nu votam primari la toamna! Votam un presedinte. El nu va reabilita cladiri, nu va pune panselute si nu va varui blocuri. El va conduce politica externa a Romaniei, va numi premieri, va fi parte a puterii executive, va fi ultimul filtru al legislatiei, va semna decrete de numire in functie pentru oamenii cheie din justitie. Si habar nu am ce crede dl Iohannis despre aceste aspecte esentiale. Dincolo de niste generalitati plicticoase dl Iohannis nu a emis nimic.

"Pot sa spun ca la mine nu va exista nici un pact de coabitare (cu Victor Ponta- n.red.), fiindca o coabitare este un fel de troc politic, ii lipseste esenta unui bun compromis politic, care este transparenta. Nici pana in ziua de astazi nu ne-a spus primul-ministru ce l-a determinat pe el sa mearga la Cotroceni sa semneze acel pact de coabitare. Ceea ce vreau eu este sa arat ca se poate colabora chiar de pe pozitii doctrinare politice diferite si voi dovedi acest lucru", declara Iohannis. Adica va coabita fara act? Ce inseamna colaborare? Care vor fi principiile, limitele? Confuz, contradictoriu, nedefinit.

Da, si Traian Basescu a trecut de la primarie la presedintie. Dar nu pentru senzationale reusite de primar. Dimpotriva, ca primar nu a facut mare lucru in planul administratiei. A facut doar politica, a creat un model, a proiectat un model de politician, s-a definit nu atat ca edil, cat ca lider. Adica exact ceea ceea ce dl Iohannis nu a facut si nu face nici acum.

Daca ACL isi imagineaza ca dl Iohannis va fi votat doar pentru ca exista, se indreapta ca Titanicul spre iceberg "dantuind" pe punte. Oamenii nu voteaza un candidat pe care nu l-au pipait, nu l-au simtit, care nu le-a provocat o vibratie, nu le-a iscat o asteptare. Nu voteaza o fantoma.

Ba mai mult, Klaus Iohannis a muscat cu tot cu undita momeala temei Basescu si in loc sa se raporteze in permanenta la Victor Ponta, se raporteaza la presedinte, se incurca in balbaieli privind intalnirile cu acesta, se straduieste atat de tare sa fie antibasist, incat uita sa fie antipontist. Rateaza astfel si votul negativ al celor dispusi sa voteze orice numai antiPonta sa fie.

Candidatul acesta fantoma nu are cum sa sparga monopolul meditatic care se profileaza pe linia Ponta- Udrea. Ba chiar exista premisele sa-l potenteze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a reacționat Diana Șoșoacă atunci când un carabinier i-a cerut să oprească live-ul
Cum a reacționat Diana Șoșoacă atunci când un carabinier i-a cerut să oprească live-ul
Senatoarea Diana Iovanovici Șoșoacă este tot timpul pregătită să înregistreze cu telefonul ei și să facă un live. Așa s-a întâmplat și cu ocazia vizitei pe care Diana Șoșoacă a...
Rareș Bogdan, atac la adresa lui Nicușor Dan: "A eșuat, este un manager execrabil. Nu a venit cu nimic pentru București"
Rareș Bogdan, atac la adresa lui Nicușor Dan: "A eșuat, este un manager execrabil. Nu a venit cu nimic pentru București"
Prim vicepreședintele PNL Rareș Bogdan, a vorbit, sâmbătă seara, pe tema candidatului pe care PNL îl va propune pentru Primăria Capitalei. Acesta a dat exemple de primari apreciați, în...
#Elena Udrea Victor Ponta Klaus Iohannis, #alegeri prezidentiale 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014