Povestile observatorilor de la alegeri in judetele din sud. Pe urmele turismului electoral - Interviu

Duminica, 23 Noiembrie 2014, ora 19:16
9813 citiri
Povestile observatorilor de la alegeri in judetele din sud. Pe urmele turismului electoral - Interviu

Duminica trecuta, prezenta la vot in judetele din sud a fost iarasi spectaculoasa. In judetele unde aceste lucruri se intampla la fiecare scrutin, Teleorman, Olt, Calarasi sau Ilfov, ca niciodata, societatea civila s-a mobilizat pentru a supraveghea votul.

Centrul pentru Resurse Civice (CRC), a trimis in jur de 700 de observatori in toata tara si multi dintre ei au stat in aceste judete, direct in sectiile despre care se stia ca au rezultate dubioase. Claudia Apostol, coordonator pe Olt al CRC, Andreea Berechet, observator la Movileni si Optasi, in Olt, si Mircea Serdin, obervator in Ipotesti, Olt, au povestit pentru Ziare.com impresiile lor despre Romania listelor suplimentare.

"Zeci, sute de oameni erau adusi la vot cu masini care cu asta s-au ocupat in ziua respectiva", a povestit Claudia Apostol pentru Ziare.com.

Claudia Apostol, coordonator CRC pe Olt

Ati avut situatii contondente? De ce natura? Ati observat frauda, turism electoral, vot multiplu?

Da, au fost, in general a fost vorba de violenta verbala, intimidari si amenintari pe care membrii din comisie sau mai degraba reprezentanti ai autoritatilor locale (primari, de exemplu) le-au folosit pentru a descuraja observatorii. Insa au fost si cazuri de agresiune fizica, unde s-a depus deja plangere la politie sau de vandalizare a bunurilor observatorilor acreditati (masina zgariata in Olt).

Frauda este greu de demonstrat in sectia de vot daca nu cumva e vorba chiar de voturi stampilate cu alt model de stampila decat cea oficiala cu mentiunea VOTAT (si da, am avut si cazuri de genul asta - in Teleorman, com. Olteni) sau de flagrant (cum a fost cazul unui observator, acreditat de o alta organizatie, care a surprins membrii comisiei stampiland pe sest buletine de vot - com. Sanduleni, jud. Bacau).

Alegeri prezidentiale 2014: Afla cine a castigat la sectia ta de votare

Turismul electoral a fost insa acela care a ridicat cele mai multe suspiciuni din partea observatorilor. In judete ca Olt, Teleorman, Ilfov, Giurgiu etc. zeci, sute de oameni erau adusi la vot cu masini care cu asta s-au ocupat in ziua respectiva.

Aici insa observatorul nu poate aduce dovezi pentru ca nu poti afla daca acele persoane doar au fost escortate la vot (si de multe ori insotite chiar in cabina de vot) - si aici vorbim poate de cel mult de o manipulare a intentiei de a vota - sau daca acele persoane au fost duse din sectie in sectie, si atunci vorbim de vot multiplu. Votul multiplu poate fi demonstrat intr-un singur mod - compararea listelor suplimentare.

Ati remarcat imbunatatiri fata de primul tur al procesului electoral? Ati redus proportia neregulilor? Cum? Cat?

In primul tur am fost mai putini (aproximativ 200), dar chiar si atunci multi observatori au remarcat ca sectiile de vot pe care le supravegheau nu se mai puteau lauda cu prezenta de vot de peste 100% ca la alegerile anterioare.

De exemplu in Colonesti, Olt - unde observatorii au mers tocmai pentru ca recordurile atinse in comuna la capitolul prezenta la vot (184% in 2012) - in primul tur de scrutin prezenta la vot a fost de 64%. Si asta doar prin simpla prezenta a unui observator in sectie. Au fost sectii in care prezenta observatorilor nu a stanjenit decat in mica parte planurile organizatorilor.

Dar chiar si aici, strict in perioadele in care politia chiar raspundea apelurilor observatorilor si lucrurile pareau ca se mai normalizeaza - adica nu se mai vota la foc continuu - trebuie sa ne imaginam ca strict prin actiuni de acest gen s-au salvat zeci, sute de voturi in sectiile cu istoric de frauda, unde altfel probabil planul era cu mult mai ambitios decat cel surprins la finalul zilei in procesul verbal.

Expert Forum: Turism electoral, presiuni si nereguli in sectiile de votare

De la primul tur la cel de-al doilea am avut si cazuri unde "imbunatatire" e putin spus. Intr-o comuna din Teleorman unde primul tur s-a finalizat prin vandalizarea sectiei de votare de catre presedintele acesteia, dupa ce in urna au fost depistate voturi false (stampilate cu alta stampila decat cea oficiala), la al doilea tur de scrutin observatorul a raportat aceea ca totul s-a facut "in mod ostentativ" ca la carte!

Insa au fost si sectii la cealalta "extrema", adica dupa experienta repetatelor sesizari facut in timpul primului tur de scrutin, la al doilea chiar tatal primarului s-a acreditat observator, alaturi de alti 5 cetateni foarte "bine facuti" - si ei acreditati ca observatori, care au reusit sa intimideze prin simpla prezenta atat electoratul cat si observatorii nostri.

Doar pe baza perceptiei, in urma experientei si analizei voastre, cate voturi sunt false? False in sensul ca ar putea proveni de la turisti electorali sau de la oameni adusi cu forta la vot?

Asta este foarte greu de estimat si nici nu cred ca exista unelte care pot servi unei astfel de analize pentru ca adevarata intentie de vot (acolo unde avem de-a face cu oameni adusi cu masinile la urne) sau a optiunii de vot (in cazul celor care au primit mita sau au fost santajati sa voteze intr-un anumit mod) nu pot fi dovedite.

Cel mult se poate dovedi un vot multiplu si se pot deschide niste dosare de ancheta pentru cei care au savarsit astfel de fapte - ceea ce in sine nu e deloc putin lucru!

Insa, strict ca perceptie, trebuie sa va imaginati ca multi dintre observatorii nostri au avut senzatia ca acest scrutin a fost complet viciat.

Andreea Berechet - Movileni, Optasi, Olt si Mircea Serdin - Ipotesti, Olt

Ati vazut fraude?

A.B.: Da, fraude constante, de la intrat primarul sau oamenii lui in cabina cu batranii adusi (la Movileni), pana la turism electoral - zeci de masini aducand persoane la vot, masini mici sau microbuze, cate 2,3 la 5-10 min, constant, intreaga zi. Trebuie spus, ca satele in care am fost observator si la turul 1- Movileni si la turul 2, Optasi - Magura, ambele in judetul Olt, nu se afla asezate la o sosea de interes national, sunt pe drumuri adiacente care nu duc nicaieri.

Campie saraca, drumuri desfundate, saracie si ceata, un loc in care nu ai calatori in niciun caz de placere. In ambele localitati au fost inspre 200 de turisti, la Optasi 174, la Movileni 245.

M.S.: La mine in sectie, in jur de 70% din cei de pe listele suplimentare, 174 de persoane, au sosit fie cu masinile de PSD (viceprimarul si fiul lui transportau), fie cu masina ACL-ului (un consilier local). Nu poti sa-i suspectezi pe toti insa de vot multiplu.

Ati reusit, prin prezenta voastra, sa limitati frauda, la al doilea tur?

A.B.: Nu imi dau seama. Atunci, acolo, eram foarte descurajati. Vajaiau masinile pe langa noi, BMW-uri, Audi-uri, Skode, Dacii, si ne simteam neputinciosi. Ii fotografiam si ei pareau imuni. Nu stiu daca i-am rarit sau limitat.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#Observatori turism electoral vot, #observatori vot multiplu fraude, #observatori Olt frada electorale , #Alegeri Prezidentiale 2014