Predoiu: Guvernului Ponta ii este frica sa infiinteze sectii suplimentare de vot

Joi, 13 Noiembrie 2014, ora 16:38
1953 citiri
Predoiu: Guvernului Ponta ii este frica sa infiinteze sectii suplimentare de vot
Foto: Facebook/Catalin Predoiu

Prim-vicepresedintele PDL, Catalin Predoiu, a acuzat joi Guvernul Ponta ca nu doreste sa infiinteze sectii noi de vot pentru diaspora "de frica", desi are mecanismele legale si constitutionale de a emite o ordonanta de urgenta pentru reglementarea alegerilor, asa cum a mai facut-o si in 2012.

"Au la dispozitie articolul 115, alineatele 4 si 5 din Constitutie. In temeiul acestui articol, Guvernul poate emite o ordonanta de urgenta prin care poate sa-si creeze temeiul legal. Faptul ca Parlamentul nu este in sesiune nu este relevant. Guvernul poate sa dea o ordonanta, o trimite la Monitorul Oficial si la Parlament si poate sa infiinteze sectiile de votare. Exercitarea dreptului de vot inseamna un interes public, si Guvernul are aceasta obligatie", a spus Catalin Predoiu.

Votul in diaspora: In Germania puteau fi infiintate 9 sectii de votare. De ce sunt doar 5?

Liderul PDL a aratat ca exista un precedent, de care este responsabil tot un guvern condus de Victor Ponta. "In 2012, prin ordonanta 70 din 2012, semnata de domnul Ponta, Guvernul a reglementat exercitarea dreptului la vot de catre militarii din teatrele de razboi", a spus Catalin Predoiu.

"Deci in 2012 se putea. Astazi domnul Melescanu ne spune ca nu se poate. Cerem imperativ domnului Melescanu sa emita un ordin prin care sa infiinteze aceste sectii.

Sau daca domnul Melescanu se misca la relanti, domnul Ponta sa faca acest lucru, printr-o ordonanta de urgenta. Sau sa plece amandoi dupa domnul Corlatean. Au facut-o in 2012, astazi de ce se tem sa o faca? Pentru ca domnul Ponta se teme de diaspora", a incheiat Catalin Predoiu.

Iohannis cere demisia lui Ponta: Corlatean a fost demisionat si Melescanu a fost bagat in schema

Cererile ACL vin dupa ce Ministerul de Externe si premierul Victor Ponta au refuzat sa infiinteze noi sectii de votare in strainatate pentru al doilea tur al alegerilor prezidentiale, sustinand ca nu exista cadru legal.

Din cauza situatiei create in primul tur la sectiile din strainatate, ministrul Titus Corlatean a demisonat, fiind inlocuit cu fostul sef al SIE, Teodor Melescanu.

La primul tur de scrutin, mii de oameni au fost impiedicati sa voteze in tari din Europa Occidentala unde exista un numar mare de cetateni romani. Principalele impedimente au fost numarul mic de sectii de vot infiintate de MAE in orasele respective si conditia ca fiecare dintre votanti sa completeze o declaratie pe proprie raspundere ca nu a mai votat in alta parte.

Completarea unei astfel de cereri lua mult timp, astfel incat, potrivit unor calcule, fiecare persoana avea nevoie de aproximativ 10 minute pentru a vota.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cât de constituțională e comasarea alegerilor. Fost judecător CCR: ”O să fie o încurcătură mare pentru administrația publică”
Cât de constituțională e comasarea alegerilor. Fost judecător CCR: ”O să fie o încurcătură mare pentru administrația publică”
Coaliția PSD-PNL a anunțat miercuri, 21 februarie, că a decis comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale în luna iunie. Această mutare ridică mai multe semne de întrebare în ceea...
Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Cu cât au scăzut pierderile de apă din reţeaua de termoficare în mandatul lui Nicușor Dan. Graficul prezentat de primar după înlocuirea a 100 km de conducte FOTO
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a prezentat joi, 22 februarie, un grafic prin care a arătat cât au scăzut pierderile din rețeaua de termoficare în mandatul lui. Potrivit edilului,...
#Catalin Predoiu Ponta ordonanta sectii, #Predoiu Ponta Melescanu ordonanta, #Predoiu Ponta infiintare sectii , #Alegeri Prezidentiale 2014