Candidatul PMP, Cristian Diaconescu, poate creste pana la 15 la suta, intr-o confruntare la prezidentiale cu Victor Ponta si Klaus Iohannis. Presedintele PSD se bucura de cea mai multa simpatie in randul electoratului de peste 60 de ani, insa cel mai mare pericol pentru el il reprezinta liderul PNL.
Afirmatiile sunt facute de sociologul Bruno Stefan, presedintele Fundatiei "Biroul de Cercetari Sociale". Intr-un interviu acordat Ziare.com, acesta analizeaza rezultatele sondajului efectuat la inceputul lunii iulie de institutul sau.
Bruno Stefan mai subliniaza si scaderea increderii, in sondaje, in ce il priveste pe fostul lider liberal Crin Antonescu, care n-ar obtine nici macar voturile partidului sau, precum si strategia PNL-PDL a "punerii in paranteza" a lui Traian Basescu
Care sunt candidatii la presedintie in care romanii au cea mai mare incredere - sondaj BCS
Este o legatura stransa intre increderea intr-un anumit candidat si intentia de vot. Cele doua merg mana in mana chiar si pana la alegeri, de obicei?
In mod normal, increderea trebuie sa fie capitalizata. Ca unii nu stiu cum se transforma increderea in vot este o problema ce tine de faptul ca nu au specialisti. Dar, de regula, increderea poate fi transferata in voturi. In toate tarile dezvoltate s-au dezvoltat modalitati prin care increderea poate fi transferata in voturi.
Am observat urmatorul lucru, strict pe cifre: ca Victor Ponta nu aduna voturi suficiente de la toti votantii PSD. Vad ca o parte mica, dar oricum importanta, din votantii PSD voteaza cu Klaus Iohannis sau cu Cristian Diaconescu.
Profil de presedinte: Roman, independent si tanar - sondaj INSCOP
Cristian Diaconescu observ ca nu se suprapune decat in proportie de doua treimi pe electoratul PMP. Ia si din alte parti. El ia si de la altii care nu s-au hotarat si ia si de la PSD. Eu cred ca el se va intinde, dupa cum arata cifrele, pe electoratul PSD ceva mai mult, (...) ceea ce pentru mine este un semnal ca a iesit din culoarul strict al PMP si se duce pe altceva.
Dar invers? PSD ia din vreun alt electorat?
Da, PSD ia mai mult decat a luat la europarlamentare. A inceput sa castige mai mult, se intinde pe un electorat care a stat acasa la europarlamentare, care este un electorat ce a fost absenteist. Prezenta la vot este mult mai mare la prezidentiale decat a fost la europarlamentare. Si atunci de unde vine surplusul de voturi pentru PSD? Si de la cei care au stat acasa. Si cei de la care Victor Ponta obtine cele mai multe voturi este bazinul populatiei de peste 60 de ani.
Grosul raspunsurilor pozitive referitoare la el a fost din acest segment de oameni peste 60 de ani. S-a suprapus aproape total pe aceasta categorie de varsta. Si numai cuvinte de lauda. Mesajele sunt pozitive cum n-au fost, de pilda, desi este un segment care a fost traditional al PSD, si in cazul lui Mircea Geoana sau in cazul lui Adrian Nastase, ci doar in cazul lui Ion Iliescu, si asta in perioada 1992.
Deci este o asezare mai puternica a lui Victor Ponta pe segmentul traditional PSD, asa cum n-au avut ceilalti candidati. De aceea, eu cred ca el se va apropia de procentele PSD mai tarziu. Pana una-alta, pericolul cel mai mare pentru el il reprezinta Klaus Iohannis.
Cate procente are Ponta in fata lui Iohannis - sondaj INSCOP despre prezidentiale (Video)
Iohannis, cel mai potrivit candidat PNL la prezidentiale - Sondaj
La capitolul "incredere", nu l-ati inclus si pe Mugur Isarescu in acest sondaj. El este inclus in mai multe studii de acest fel.
Mugur Isarescu a declarat clar ca nu va candida. Eu am trecut acolo persoane care este posibil sa candideze. Mugur Isarescu a dat declaratii ca nu va candida si prefer sa iau de buna declararatia lui. Il iau in calcul mai degraba ca posibil premier pe acele analize cu tandemuri, unde este si el trecut. Dar el nu candideaza. Nu l-a pus nimeni in chestionare ca fiind posibil candidat la presedintie.
Isarescu, aruncat din nou in politica. Acum, ca premier pentru Ponta presedinte - sondaj INSCOP
Sunt multi, asa era probabil si regele Mihai, puteam sa bag multe alte personalitati care se bucura de incredere, eu am pus increderea in posibilii prezidentiabili. La ora aia (inceputul lunii iulie - n.red.), era posibila si Elena Udrea sa fie prezidentiabila. Am pus-o si pe ea. Ulterior, Traian Basescu a iesit si a spus clar: prezidentiabilul ramane Cristian Diaconescu.
Era prezidentiabil si Catalin Predoiu, dar nu-si mai gaseste locul probabil. Sau cine stie. Se fac acum tot felul de alte socoteli - ca este Iohannis. Dar l-am pus si pe el, pentru ca s-a anuntat. L-am pus si pe Crin Antonescu, pentru ca si el si-a anuntat dorinta de a reveni in carti.
(...) Ce-mi arata mie sondajul, in general, este o scadere foarte mare a increderii in Crin Antonescu si o scadere a intentiei de vot pentru el de nu aduna nici macar voturile care ar fi ale PNL, daca el ar fi candidatul aliantei PNL-PDL.
Privesc cu mare atentie cresterea lui Tariceanu, este spectaculoasa, exista oameni care intentioneaza sa-l voteze, si destul de multi. Are un capital de incredere foarte mare si un potential de crestere. Eu cred ca el poate sa fie candidatul PSD-PLR care sa intre in turul 2 in locul lui Victor Ponta, daca nu va candida.
Este candidatul cu cea mai mare crestere, in prezent?
Are un potential de crestere, are si o incredere foarte mare, are si o crestere de vot si independent, si cu PLR, dar are o simpatie foarte mare in randul electoratului PSD. El se suprapune pe electoratul PSD destul de mult, de aceea am spus ca el va fi posibil prezidentiabil din partea PSD, PC si PLR, daca Ponta nu va candida.
Dar cred ca Ponta va candida. Cum el ezita si aud ca nu e ceea ce si-ar dori si ca si-ar dori sa ramana premier, una din solutiile cele mai bune - l-am masurat si pe Oprescu, l-am masurat si pe Geoana -, tot Calin Popescu Tariceanu pare cartea castigatoare a PSD.
Pe Traian Basescu l-ati luat in calcul in sondaje? Cati oameni l-ar sustine pe Traian Basescu si ceea ce reprezinta el, dintre cei care ar merge la vot?
Am pus intrebari despre relatia lui Cristian Diaconescu cu Traian Basescu si am vazut ca mai are de mers pe culoarul simpatizantilor lui Traian Basescu. Adica, pe simularea mea, pe calculele pe care le-am facut dupa toate intrebarile, cred ca daca mesajele sunt potrivite si comportamentul lui este potrivit, pana la 1 septembrie, cu acesti primi contracandidati - Victor Ponta si Klaus Iohannis -, Cristian Diaconescu poate sa urce la 15 la suta, pe mesajele de apropiere de electoratul lui Traian Basescu etc.
De ce sa mergem la vot? Bruno Stefan: Pentru a decide - spre vest sau spre est?
Cum reseteaza europarlamentarele startul prezidentialelor? Dezbatere Ziare.com
(...) Sunt multi care il simpatizeaza si pe MRU, nici Catalin Predoiu nu le displace, poate ca este interesant si Calin Popescu Tariceanu, dar alegerile ii aduc pe cei care au simpatii multiple spre matca dorita. De aceea, masor ce se intampla cu individul care are trei simpatii, care e probabilitatea sa se duca inapoi la partidul simpatizat initial sau sa se duca spre un anumit candidat.
(...) Sondajul arata elemente de crestere ale lui Cristian Diaconescu rapide, n-am indoiala de lucrul asta ca se poate intampla. Pana una-alta, sta prost. Ceea ce este bine este ca e mai bine decat scorul partidului, scor care se mentine si acum acelasi. El a sarit peste scorul partidului, (...) nu sunt diferente mari, dar 3 procente conteaza.
Au fost, saptamanile trecute, cateva contre intre Cristian Diaconescu si Catalin Predoiu, Traian Basescu si Vasile Blaga, Elena Udrea si Mihai Razvan Ungureanu. Ajuta pe cineva aceste contre?
Ele ajuta, nu le fac degeaba. In strategia PNL-PDL, este punerea in paranteza a lui Traian Basescu si crearea unui alt culoar, poate chiar distantarea de el. Si pentru asta sunt facute. Poate au un rol - sunt monede de schimb, "daca vrei o functie, mai da-i o lovitura si aluia", si tot asa. Se fac si astfel de jocuri politice.
Dar eu cred ca, dincolo de contrele respective, eu cred ca electoratul de dreapta ii simpatizeaza relativ la fel pe toti candidatii si nu privesc decat cu dezamagire mancatoriile care au loc.
Basescu, despre Blaga: Acest geambas putea sa nu convoace sesiunea extraordinara in vara lui 2012
MRU ii raspunde lui Basescu - Izolarea are un nume: Elena Udrea
Inca un razboi epistolar: C. Diaconescu si Predoiu se cearta pe "statul de drept"
2) cazul de ucidere al procurorului Panait unde ponta este banuit de... Vezi tot