Profil de presedinte - Sociologul Ionela Sufaru: Presedintele de care are nevoie Romania

Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 08:00
6300 citiri
Profil de presedinte - Sociologul Ionela Sufaru: Presedintele de care are nevoie Romania

Dupa 25 de ani de experimentat presedinti in democratie, ne-am facut o idee despre cum ar trebui sa fie (sau nu) presedintele Romaniei.

Conteaza mai mult sa fie educat, diplomat, capabil sa gaseasca un echilibru intre fortele politice din tara sau trebuie sa fie dispus la compromisuri, la jocuri politice, la manipulari specifice clasei politice romanesti?

Conteaza mai mult sa aiba o imagine buna in afara, sa aiba planuri pentru Romania, sa apere cu orice pret democratia sau sa nu faca niciun compromis atunci cand e vorba de coruptie?

Ziare.com a intrebat personalitati din Romania si din strainatate care ar fi calitatile unui presedinte ideal in conditiile actuale ale Romaniei.

Sociologul Ionela Sufaru: Presedintele de care are nevoie Romania

"Pe plan mondial se reaseza puterile, mai exact centrele de influenta, desi recunoastem cu jumatate de glas, suntem in plin razboi, nu traditional, ci economic. Romania beneficiaza de cea mai buna pozitie geo-strategica din Europa, in acest context.

Avand in vedere ca viitorul presedinte isi va exercita functia in baza actualei Constitutii, cea mai importanta atributie este aceea de gestionare a relatiilor internationale, de reprezentare pe plan international. In acest sens, doua calitati ii sunt imperios necesare viitorului presedinte: diplomatie (a se citi abilitati de negociere si mediere, in principal) si solide cunostinte de politica internationala. Degeaba esti un bun diplomat, daca nu ai habar de situatia politica pe plan international.

In plus, aceste doua calitati vin in intampinarea principalelor temeri/nevoi ale romanilor: in plan economic - ce cuprind costul traiului, lipsa locurilor de munca, pensii si salarii mici; in planul securitatii/sigurantei - teama de conflict militar in zona, in special pe fondul situatiei instabile din Ucraina, dar si din Orientul Mijlociu (desi mai putin vocalizat de opinia publica, dar care, in subconstient, creeaza teama de insecuritate).

Un bun diplomat/negociator si cunoscator al "jocurilor" politice internationale poate fi, pe de o parte, amfitrionul dezvoltarii economice a Romaniei prin incheierea de parteneriate economice strategice la nivel international.

Rusia nu este cel mai important partener comercial al Romaniei, dar nici unul marginal, iar raspunsul Rusiei la sanctiunile impuse de SUA si UE poate afecta economic si Romania. Prin urmare, viitorul presedinte trebuie sa stie sa orienteze Romania in planul politico-economic internatioanal.

Pe de alta parte, aceste doua calitati ii confera viitorului presedinte rolul de mediator/punct de stabilitate in conflictul mocnit de la Est.

In plan intern, viitorul presedinte trebuie:

1.sa cunoasca foarte bine societatea romaneasca de la resursele de care dispune (naturale, umane etc.) la contextul socio-cultural, pana la principalele probleme ale Romaniei (saracie, scadere demografica, dezorganizare, coruptie etc.), iar pe baza celor trei repere sa traseze viziunea despre tara cu prioritati pe termen scurt si mediu (pana la 5 ani, cat tine un mandat de presedinte) ; Ce tara ne propune si in ce masura viziunea lui se potriveste spriritului socio-cultural al romanilor?

2. sa inspire incredere si sa impuna respect prin onestitate, educatie si comportament previzibil pentru a creste nivelul de incredere in institutia Presedintelui, care s-a aflat intr-o continua scadere de credibilitate, doar 2 din 10 romani adulti au incredere in institutia Presedintelui.

De fapt, toate institutiile politice sau asociate politicului din Romania sufera de lipsa de incredere a populatiei, in principal, din cauza coruptiei. Astfel, pe de o parte, viitorul presedinte nu trebuie sa fie asociat cu fapte de coruptie, iar pe alta parte, sa fie un pilon de lupta anticoruptie pentru ca un stat modern, dezvoltat se cladeste pe institutii credibile;

3. sa respecte cetatenii si institutiile tarii, calitate ce il poate ajuta in mobilizarea societatii pentru realizarea proiectelor vizate; respectul poate fi un bun substitut pentru charisma;

4. sa fie ambitios si perseverent pentru a-si putea duce la bun sfarsit proiectele.

In concluzie, viitorul presedinte ar trebui sa aiba cunostintele de politica externa/internationala ale lui Cristian Diaconescu, dar si Monicai Macovei (prin prisma experientei din Parlamentul European), perseverenta Monicai Macovei in ceea ce priveste lupta anticoruptie, ambitia Elenei Udrea sau/si Victor Ponta, respectul fata de cetateni si institutii ce-l caracterizeaza pe regele Mihai si sa atraga respectul cetatenilor prin prestanta, de care, la momentul actual, se bucura si incearca sa si-o cultive Klaus Iohannis.

Acest portret ideal-teoretic este ceea ce alegatorii creioneaza, in special in cadrul cercetarilor calitative, insa oferta si mecanismele votului schimonosesc semnificativ alegerea electoratului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#campanie alegeri prezidentiale 2014 , #Alegeri Prezidentiale 2014