Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora De ce conteaza cine voteaza

Miercuri, 29 Octombrie 2014, ora 07:19
9061 citiri
Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora De ce conteaza cine voteaza

Ati facut cunostinta cu ei pe Ziare.com la rubrica "Elite fara granite" - sunt romani cu performante deosebite, profesionale, dar si morale, care traiesc si muncesc in strainatate si capitalizeaza, in fiecare zi, respectul strainilor pentru romani.

Citeste, acum, la rubrica Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora ce spun romanii din afara granitelor tarii: de ce merg la vot, cum vor vota, cum se vad lucrurile cand esti ceva mai departe de politica damboviteana, civilizatia balcanica si economia neaos romaneasca.

Ei merg la vot pentru ca au ceva de spus cand vine vorba de viitorul Romaniei.

Elite fara granite - Ei sunt Romania: Drumul pana la Banca Mondiala, via Stanford si Harvard

Sebastian Burduja este consultant in dezvoltare internationala si politici publice. Este membru fondator al Centrului pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani (C.A.E.S.A.R). A absolvit Universitatile Stanford si Harvard din Statele Unite.

"De ce conteaza cine voteaza

O noua trista si terna campanie electorala se apropie de un deznodamant care ne priveste pe noi toti. Dupa 25 de ani de deziluzii si sanse ratate pentru viitorul Romaniei si-al nostru, al tuturor, avem parte de inca o manifestare a tragicelor forme fara fond, la cel mai inalt nivel - pe cheltuiala noastra, a cetatenilor.

Dupa tot zgomotul, dupa toate vorbele grele, scandalurile si schimbarile de situatie aparent neasteptate, ca intr-un film prost cu aceiasi actori plictisiti, ramane o intrebare fundamentala: ce asteptari putem avea de la urmatorul presedinte al Romaniei?

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Domnilor, inaltati sufletele oamenilor, si dup-aia catedrale...

In lipsa unor dezbateri serioase si a unor propuneri bazate pe solutii si angajamente concrete, nu ne ramane decat sa speculam, sa speram, daca mai putem spera, si sa asteptam - un scenariu foarte riscant la care suntem condamnati de modul in care se desfasoara astazi lupta pentru voturile noastre.

Privind spre campaniile din trecut, din timpul tumultosilor ani '90, avem tot dreptul sa fim nostalgici: cu toate problemele acelor vremuri, altul era dialogul intre candidati; aveam de-a face cu o batalie mai solida, cu argumente, date, solutii si viziuni pentru viitorul tarii. Idei bune sau rele, dar cel putin exprimate in spatiul public.

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Singurul lucru necesar ca raul sa triumfe esta ca oamenii buni sa nu faca nimic

Am fi avut nevoie astazi, mai mult ca oricand in ultimul sfert de veac, de dezbateri axate pe fond, nu pe forme, sloganuri, teme acaparate si fraze exaltate. Indiferent de optiuni sau, mai bine zis, de lipsa lor, este dincolo de orice indoiala ca miza zilelor de 2 si mai ales 16 noiembrie 2014 este imensa.

In plan intern, Romania are nevoie sa asigure stabilitatea si continuitatea democratiei pentru care cetatenii au luptat si s-au jertfit in Decembrie 1989. Nu avem voie sa uitam de aceste idealuri si de cei datorita carora noi, astazi, putem vota liber.

Romania intreaga merge la vot - cum voteaza diaspora Scrisoare deschisa catre social-democratii romani

Modelul spre care tindem nu poate fi Ungaria de astazi, care demonstreaza, daca mai era nevoie, ca o democratie adevarata nu inseamna doar alegeri, ci si institutii functionale (presa libera, societate civila puternica, justitie independenta).

Trebuie sa tinem minte totodata ca transformarea in bine a democratiei romanesti, mai ales in conditiile actuale de fragilitate, nu este deloc ireversibila.

In plan extern, trebuie sa deschidem bine ochii la ceea ce se intampla in jurul nostru. E vreme de razboi, un razboi dur si complex, pentru care nu suntem deloc pregatiti. Romania trebuie sa fie un aliat de incredere pentru NATO si UE, fara sa lase loc de indoiala, in contextul in care Rusia isi extinde cu rapiditate sfera de influenta, iar democratiile din Europa de Est sunt tinte clare si vulnerabile.

Sunt semnale ingrijoratoare in intreaga regiune ca loialitatea fata de Vest nu este deloc atat de ferma pe cat sperau cei care au crezut, cu naivitate, ca integrarea euro-atlantica a blocat definitiv orice cale de intoarcere spre Est.

Istoria ne invata insa ca marile tragedii nu obisnuiesc sa-si avertizeze victimele. Un lucru este cert: slabiciunea interna a unui stat agraveaza si multiplica pericolele din plan extern. Daca vrem pace, trebuie sa fim mai intai noi insine puternici: peace through strength.

Ce inseamna toate acestea? Ce ne ramane de facut?

1) Mai intai, sa intelegem: Viitorul Romaniei si al fiecaruia dintre noi este in cumpana.

2) Apoi, sa decidem in cunostinta de cauza. Nu e simplu. Probabil nimeni nu ne-a convins pe deplin. Si asta nu de azi sau de ieri, ci de 25 de ani. E cu atat mai greu sa distingem fondul printre atatea forme fara fond, iar practicarea dublului limbaj este la moda, in toate taberele. Dar avem nevoie sa dam un raspuns, fie el si imperfect, la intrebarea care ne macina: Cine va garanta traiectoria democratica si pro-occidentala a Romaniei?

3) Pe 2 si 16 noiembrie, sa ne exprimam prin vot, potrivit propriei constiinte. Semnalul cel mai puternic pe care putem sa-l dam lumii intregi este ca dorim sa ne implicam, ca ne respectam pe noi insine si unii pe altii, si ne asumam responsabilitatea fata de propriul nostru destin colectiv. Mai mult, e timpul sa le aratam celor care ar vrea sa ne tina acasa ca puterea lor e in mainile noastre. De 25 de ani, isi bat joc de viitorul nostru si se bucura de fiecare data cand alegem sa ramanem pasivi, cinici sau indiferenti. E timpul sa-i luam prin surprindere. Un vot exprimat, indiferent pentru cine, inseamna mai presus de orice trei cuvinte esentiale: NOUA NE PASA.

4) Sa continuam lupta pentru viitorul Romaniei, pas cu pas. E necesar, dar nu e suficient sa ne mobilizam pentru a merge la vot. Indiferent de rezultat, lupta pentru prosperitate, libertate si dreptate trebuie purtata de catre fiecare dintre noi, in fiecare zi. Altfel, ne vom trezi, la urmatoarele alegeri, ca (iar) nu avem pe cine alege.

Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani (C.A.E.S.A.R) desfasoara in prezent campania "Cine voteaza conteaza!" - un proiect de mobilizare civica, intr-un moment important pentru democratia romaneasca: alegerile prezidentiale. Rolul tinerilor in dezvoltarea viitoare a Romaniei nu poate fi contestat; inevitabil, aceasta responsabilitate le va reveni, mai devreme sau mai tarziu.

Chiar si pana atunci, participarea la vot este dreptul si responsabilitatea fiecarui cetatean, oriunde s-ar afla, si principalul mecanism al constructiei unei democratii veritabile. Mesajele campaniei C.A.E.S.A.R, venite din toate colturile lumii, subliniaza responsabilitatea pe care o avem, fiecare dintre noi, de a ne implica activ in constructia unui viitor mai bun pentru Romania: CINE VOTEAZA CONTEAZA!".

Despre alegerile prezidentiale din Romania

Romanii sunt chemati la vot pentru alegerile prezidentiale pe 2 si 16 noiembrie.

Alegeri prezidentiale 2014: Lista candidatilor inscrisi in cursa

14 candidati au intrat in cursa pentru Cotroceni, cu doi mai putin decat recordul din 1996.

Alegerile prezidentiale din luna noiembrie constituie o premiera, doua femei candidand pentru functia suprema in stat.

Aproape o treime dintre candidati reprezinta politicieni care si-au mai incercat norocul si in alte alegeri prezidentiale.

Este prima schimbare de presedinte dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, iar candidatul care va castiga alegerile va fi seful statului la momentul 1 iulie 2019, cand Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sebastian Burduja alegeri prezidentiale, #alegeri prezidentiale diaspora, #diaspora voteaza prezidentiale 2014, #diaspora voteaza, #alegeri prezidentiale 2014, #diaspora alegeri prezidentiale 2014, #alegeri diaspora voteaza , #Alegeri Prezidentiale 2014